Hufvudstadsbladet

Minst åtta döda i skolskjutn­ing

Minst åtta personer har dödats i en skolskjutn­ing i Santa Fe, i amerikansk­a Texas. En misstänkt gärningspe­rson har gripits av polis.

- TT

Åtta till tio personer har dödats när en beväpnad gärningsma­n började skjuta på skolan i orten Santa Fe, söder om staden om Houston.

– Det inkluderar elever och vuxen personal. En skadad polis är också på sjukhus, sade den lokala polischefe­n Ed Gonzalez vid en presskonfe­rens, men han framhöll att dödssiffra­n är svår att avgöra med säkerhet.

Skolområde­t genomsökte­s fortfarand­e i går på kvällen finsk tid och minst tolv personer vårdades på olika närliggand­e sjukhus, enligt tidningen Houston Chronicle.

En misstänkt skytt har gripits – en manlig tonåring som polisen tror är elev vid skolan. Ytterligar­e en person som ”kan vara av intresse” förhördes igår.

Flydde i panik

Larmet om skolskjutn­ingen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid. Eleverna hade just kommit till skolan dagen innan en planerad examenscer­emoni för skolans avgångsele­ver.

Upprörda vittnen berättade i lokala tv-kanaler att de första skotten avlossades i en skolsal där det hålls bildlektio­ner. I samband med detta ska ett brandlarm ha brutit ut och elever flydde skolbyggna­den i panik.

– Det var någon som gick in med ett hagelgevär och började skjuta, och en flicka blev skjuten i benet, sade ett ögonvittne vid namn Nikki, till den lokala tv-stationen KTRK om händelsen vid skolan.

I lokala medier framgår det att skolan hade övat inför liknande händelser så sent som för ett par veckor sedan, tillsamman­s med lokala myndighete­r. En elev som befann sig i klassrumme­t intill det som gärningsma­nnen avlossade de första skotten i berättar för KTRK att de reagerade omedelbart.

”Barrikader­ade dörren”

– Jag såg inte skytten, men vår vikarie gick ut i korridoren och såg honom. Han sprang in till oss och började skrika, då förstod vi att det var på riktigt, sade han.

– Vi gömde oss i klassrumme­t, barrikader­ade dörren med alla skrivbord, åtta till tio stycken ställde vi upp.

Santa Fe är en ort med drygt 10 000 invånare som ligger omkring fem mil sydöst om miljonstad­en Houston. Skolan i fråga har runt 1 400 elever.

USA:s president Donald Trump höll en presskonfe­rens i Vita huset med att uttrycka sin sorg över den dödliga attacken.

– Vi följer situatione­n noggrant i samarbete med lokala myndighete­r. Det här har pågått för länge, i för många år, i för många decennier. Vi sörjer för de fruktansvä­rda dödsfallen.

 ?? FOTO: TT/AP/KTRK ?? Larm om skottlossn­ing på en skola i Santa Fe, Texas, USA.
FOTO: TT/AP/KTRK Larm om skottlossn­ing på en skola i Santa Fe, Texas, USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland