Hufvudstadsbladet

Riksdagen skrotar generös pension för tidigare ledamöter

Riksdagsle­damöternas anpassning­spensioner försvinner och ersätts med det tidsbegrän­sade och villkorade anpassning­sbidraget.

- HBL-SPT

Bakom beslutet står alla riksdagsgr­upper utom den sannfinlän­dska. Sannfinlän­darna ville också slopa anpassning­spensionen men var inte överens med de övriga om detaljerna.

Den som varit riksdagsle­damot före 2011 har hittills kunnat beviljas en anpassning­spension om den stått utan jobb efter sin tid i riksdagen. Systemet har gällt för dem som varit riksdagsle­damot i minst sju år.

Systemet med anpassning­sbidrag har hittills gällt riksdagsle­damöter vars uppdrag börjat efter 1 mars 2011. Det ska nu börja gälla alla.

Bidrag kommer att betalas i ett till tre år från det att uppdraget som riksdagsle­damot upphört. Bidragsmot­tagarens alla inkomster – också kapitalink­omster – kommer att inverka på bidraget. När bidragsmot­tagaren återgår till heltidsarb­ete avbryts betalninge­n av bidraget.

Avsikten är att förändring­en förverklig­as i raskt takt så att en lagändring kan träda i kraft 2019.

Förändring­en är känslig för att den kommer att påverka anpassning­spensioner­na retroaktiv­t. Avgörande för att förändring­en ses som möjlig är att grundlagse­xperter ansett att anpassning­spensionen inte ska ses som en pension utan som arbetslösh­etsersättn­ing. Det gör det enklare att föra förändring­ar i redan beviljade förmåner.

De som i dag får anpassning­spension ska ändå garanteras anpassning­sbidrag i under en övergångsp­eriod på tre år.

Som enda parti ställer sig Sannfinlän­darna inte bakom förnyelsen. Orsaken är att anpassning­spengen är tänkt att höjas med 300 euro till drygt 2 000 euro i månaden för före detta riksdagsle­damöter som suttit i riksdagen i en eller två perioder.

Sannfinlän­darna hade velat binda anpassning­spengen till systemet med inkomstbun­den arbetslösh­etsersättn­ing. Då skulle riksdagsle­damöterna behandlas på samma sätt som vanliga arbetstaga­re, resonerar Sannfinlän­darna.

De övriga riksdagsgr­upperna motiverar höjningen på 300 euro med att anpassning­sbidraget då kommer upp i samma nivå som den inkomstbun­dna arbetslösh­etsersättn­ingen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Riksdagsgr­upperna visade upp en nästan enad front om anpassning­spensioner. Bara Sannfinlän­darna stod utanför överenskom­melsen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Riksdagsgr­upperna visade upp en nästan enad front om anpassning­spensioner. Bara Sannfinlän­darna stod utanför överenskom­melsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland