Hufvudstadsbladet

Nissan Leaf laddar upp med charm

Världens mest sålda elbil Nissan Leaf uppdaterad­es nyligen helt och hållet. Den här familjebil­en far i väg som en raket, är härligt tyst och lättkörd i stadstrafi­k och rolig också på motorvägen.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Till elbilarnas grundegens­kaper hör att motorn har fullt drag från början och ingen mekanisk växel som fördröjer accelerati­onen. En elbil är som snabbast i början av accelerati­onen, och därför kan en elbil i familjebil­sklassen ta upp kampen med hästkrafts­vidunder vid trafikljus­en om man vill det. Och det vill man.

Kopplas Eco-inställnin­gen bort lämnar bilen de facto svarta streck i asfalten, vilket man inte skulle tro om en till det yttre så här anspråkslö­s bil. Bilens övriga egenskaper är dock inte anpassade för rivig körning utan betonar bekvämligh­et.

Till de negativa sidorna hör att stolarna är smala och mjuka med en kort sittdyna som gör att lårstödet är obefintlig­t för lite längre personer. Bilen är alltså inte gjord för långfärder, men eftersom man kommer kanske 200 km på en laddning i högre landsvägsh­astighet blir det i alla fall automatisk­a pauser.

Avtryck i ryggstödet

Det är en märklig känsla att köra bilen. Ingen motor går i gång, men när man trycker ner pedalen sugs man fast i ryggstödet i den initiala accelerati­onsfasen när elbilen är som effektivas­t.

I högre hastighet hörs väg- och vindljuden tydligt, men inte så att det stör i nämnvärd mån. I stadstrafi­k är bilen underbart tyst.

På motorvägen håller bilen riktningen någorlunda bra när den är manuellt styrd, och ännu bättre med automatsty­rningen påkopplad. Den fungerar nämligen riktigt bra. Från Helsingfor­s-Vanda flygplats körde jag till Borgå utan att själv aktivt styra. Det räckte att hålla handen på ratten och blicken på vägen, beredd på att gripa in.

Vintern är dock en svår period för automatsty­rningen, och framför allt med tanke på helt autonomt styrda bilar, eftersom vägmarkeri­ngarna försvinner under snön eller slits bort av dubbar och salt.

Knappar finns för de flesta dagliga funktioner, vilket är positivt. Snabbhandl­edningen ger också bra hjälp i akuta frågor som ”Hur få bort den fastlåsta laddpistol­en ur eluttaget”.

Rymlig för fyra

När jag sitter bekvämt framme är det också gott om utrymme på baksätet. Bilen är lite högre än en normal bil, så det är lätt att stiga in i och ut ur den.

Interiören är plastig och en fiskfjälls­randig dekorskiva ovanför handskfack­et känns direkt malplacera­d. Helt fel är utseendet ändå inte.

Bagageutry­mmet är till volymen någorlunda stort, 420 liter eftersom subwoofern tar en del av utrymmet, men det har en hög tröskel som försvårar användning­en. Dessutom tar de tjocka laddlednin­garna upp en stor del av golvutrymm­et, vilket är ett gemensamt problem för alla elbilar. Vid laddstolpe­n ligger sladden dessutom ofta på marken och blir smutsig.

För den som funderar över om en elbil är varm på vintern kan konstatera­s att åtminstone den här värms upp riktigt snabbt i minusgrade­r, tyvärr på bekostnad av körkilomet­rar. Noteras bör att baksätena är uppvärmda i utrustning­sversionen Tekna, knappen finns på sidan av högra framsätets ryggstöd.

Elbilism kräver nytänkande

Ett praktiskt problem med bilen är att man hela tiden måste tänka på körsträcka­n. Har man möjlighet att ladda hemma är det bra, kan man göra det på jobbet är det ännu bättre, men är man bunden till laddstatio­nerna är läget mera problemati­skt. Åtminstone i Borgå är antalet laddstatio­ner minimalt och den mest centralt belägna laddstolpe­n är av en långsam typ.

Med försiktig körning kan bilen med batteripak­etet på 40 kWh teoretiskt klara av 270 km enligt den nya och strängare WLTP-körcykeln. I praktiken är körsträcka­n 40–50 km mindre om luftkondit­ionering och värme är påkopplade och ännu kortare om man gasar på ordentligt på motorvägen.

När det gäller elbilar måste man alltså börja tänka på ett nytt sätt. Kanske kunde man hyra en konvention­ell bil för den årliga turen till Lappland, till exempel. Elbilen kunde också fungera som familjens andra bil, den som man kör kortare sträckor med. Storleksmä­ssigt är Leaf nästan 4,5 meter lång och ger bra utrymme för fyra personer. Kunde fungera bra som pendelbil mellan Borgå och Helsingfor­s eller någon annan motsvarand­e sträcka, då en laddning mer än väl räcker för en dags körning.

En märklig sak är att elbilar är som effektivas­t i stadstrafi­k. Därför kan 100 km läggas till på den genomsnitt­liga körsträcka­n på en laddning. För bilar med konvention­ella motorer är läget omvänt.

Effektiv motorbroms

Med snabbladda­re (Chademo) laddas bilen från nära noll till 80 procent på ungefär en timme och med 32 amperes ström i ett hemuttag på 7,5 timmar. Ett system som kallas ePedal effektiver­ar den generativa inbromsnin­gen vilket innebär att motorbroms­en är verkligt kraftig då bromsenerg­in överförs till batteriet.

Systemet kräver ett annat körsätt i stadskörni­ng. Bilen rullar inte som vanligt när man släpper upp gaspedalen, utan stannar upp mycket snabbt. Å andra sidan behöver man sällan använda bromspedal­en.

Nästa år ska bilen få en ännu effektivar­e motor och ett större batteri på 60 kWh som ska ge bilen en mycket längre räckvidd.

Nissan Leaf fick nyligen fulla fem stjärnor i säkerhetst­estet Euro NCAP. Det var den första bilen som testats enligt det nya och strängare protokolle­t. Bilen blev också som första elbil belönad som 2018 World Green Car vid bilsalonge­n i New York i mars.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Världens mest sålda elbil Nissan Leaf har fått moderna men inte för djärva former.
FOTO: BO INGVES Världens mest sålda elbil Nissan Leaf har fått moderna men inte för djärva former.
 ??  ?? Bagageutry­mmet är hyggligt stort men har hög lasttröske­l.
Bagageutry­mmet är hyggligt stort men har hög lasttröske­l.
 ??  ?? Bilen kan med olika kablar laddas
■ med antingen snabbladda­re eller vanlig ström.
Bilen kan med olika kablar laddas ■ med antingen snabbladda­re eller vanlig ström.
 ??  ?? Man ser på långt håll när bilens batterier är fulladdade.
Man ser på långt håll när bilens batterier är fulladdade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland