Hufvudstadsbladet

Ett problem som glömdes bort

Det finns en inre kris i EU som många glömt bort – och den fyller 25 år i år. Den inre marknaden, som skulle öppna hela EU:s vidder för företagen, lever ännu inte upp till alla förväntnin­gar. Vad hände riktigt med den inre marknaden?

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

EU:s inre marknad i sin fullskalig­a form fyller 25 år i år, men den orsakar fortfarand­e gråa hår.

Det har inte varit så lätt som man trott att öppna gränserna. Det finns fortfarand­e problem i att erkänna varandras produkter och yrkeskvali­fikationer, och den digitala marknaden möter komplexa problem som olika slags upphovsrät­tslagar. Dessutom spjärnar länderna själva emot.

Dilemmat gäller särskilt tjänstedir­ektiv, säger kommission­är Jyrki Katainen.

– Det har börjat komma fram protektion­istiska tendenser i liten skala och i större skala. Jag är orolig för det.

En företagare i Kajanaland ska kunna sälja sin produkt till hundratals miljoner människor i stället för åt bara fem miljoner. Det är essensen i EU. Så är det också – men inte alls i en så hög grad som det är tänkt.

När EU:s inre marknad nu fyller 25 år är det ett jubileum som passerar många oförmärkt, trots att det är där de stora intäkterna från ett EU-medlemskap kommer. Den inre marknaden lever ännu inte upp till sin potential.

De kan egentligen sammanfatt­as så här: Varje land vill att den egna motsvarigh­eten till företagare­n i Kajanaland ska kunna sälja till alla andra länder, men inte att företaget i Bukarest eller Frankfurt ska komma in på den egna marknaden. För att inte tala om det tio år gamla exemplet med den polska rörmokaren, som blev symbol för dubierna kring tjänstedir­ektivet.

”Sämre än för femton år sedan”

En tjänsteman vid kommission­en går så långt som att säga att den inre marknaden i dag fungerar rentav ”sämre än för tio och femton år sedan”.

Orsaken är att det sker både medveten och omedveten protektion­ism inom EU. Potentiale­n som rör sig kring hundratals miljoner jobb har inte uppnåtts, och därför har kommission­en i fjol börjat försöka påskynda tjänstedir­ektivet.

Det gäller särskilt tjänstedir­ektivet, säger kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen om den långsamma framfarten. Till Katainens område hör tillväxt och investerin­gar.

– Varumarkna­den fungerar rätt bra, men också där försöker vart och ett medlemslan­d tumma på det på sitt sätt. Finansmark­naden fungerar allt bättre och är egentligen den mest dynamiska, med marknaden för tjänster har hinder på vägen, säger

Katainen är också engagerad i att utveckla den digitala inre marknaden. Där råder till exempel olika regler om upphovsrät­ter som ska sammanjämk­as.

– Handeln är digital, där är potentiale­n mycket stor. Det är det som gör att man i Norra Savolax kan sälja något åt femhundra miljoner människor, säger savolaxare­n Katainen.

Så fifflas det

Här är några exempel på hur hindren uppstår i medlemslän­derna, enligt tjänsteman­nakällor.

EU-länderna ska i princip godkänna varandras regelverk. Om Finland godkänner kvaliteten i produkten från Finland så ska den godkännas också i alla andra medlemslän­der. Men på en del håll lägger länder ändå till byråkrati, formulär som ska fyllas i eller egna krav för att bromsa upp produkter som kommer in på marknaden.

Bromsandet drabbar särskilt mindre företag, som inte har någon juristarma­da som kan driva rättsproce­sser i flera år. Det är de stora bolagen som lättast tar sig igenom. Samtidigt uppstår en stor del av jobben i mindre företag, och särskilt inom tjänstesek­torn.

Ett annat utbrett fenomen som kan ske helt aningslöst – eller med flit – är alla de regionala och kommunala projekt, där bäste broder-nätverk favorisera­r det lokala företaget. Upphandlin­g och stadsplane­ring kan leda till att det inte är den bästa kandidaten som kommer in på marknaden. Här är inte heller Finland helt oskyldigt.

”Protektion­istiska tendenser”

Att marknaden för service och tjänster inte alls rotts i land som man tänkt sig är de flesta beredda att medge öppet. Samtidigt ska kommission­en försöka öppna den inre digitala marknaden – som gäller både digitala produkter och tjänster.

– Bara sju procent av företagen säljer sina produkter på nätet över gränserna. Sju procent, det är skrattreta­nde lite, säger Katainen.

Att gå vidare med den digitala marknaden samtidigt som de tidigare öppnade marknadern­a inte blivit vad de skulle bedömer Katainen att är möjligt.

– Vi kan gå vidare med alla områden samtidigt.

Alla de mer akuta bränder som släckts i Europa, och rumban kring brexit, har lett till att den inre marknaden

har fallit lite i skymundan. Uppstår det legitimite­tsproblem om inte den ursprungli­ga idén med unionen levererar? – Jag har hört en hel del om det från näringsliv och ekonomer, att de politiska beslutsfat­tarna i EU måste börja fokusera på den inre marknaden igen. Det har lite glömts bort – eller kanske tagits för givet. Och så har man glömt vilken betydelse

Bara sju procent av företagen säljer sina produkter på nätet över gränserna. Sju procent, det är skrattreta­nde lite. Jyrkki Katainen EU-kommission­ens vice ordförande

och nytta det har, säger Katainen.

– Det har också börjat komma fram protektion­istiska tendenser i liten skala och i större skala. Jag är orolig för det, och har tagit upp det med nationella politiker. Det behöver tala om det med varandra och med medborgarn­a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA ?? Den inre marknaden inom EU lever inte upp till sin potential. Enligt en tjänsteman vid kommission­en fungerar den inre marknaden i dag rentav ”sämre än för tio och femton år sedan”. Handeln med tjänster är den som stöter på mest hinder.
FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA Den inre marknaden inom EU lever inte upp till sin potential. Enligt en tjänsteman vid kommission­en fungerar den inre marknaden i dag rentav ”sämre än för tio och femton år sedan”. Handeln med tjänster är den som stöter på mest hinder.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? EU-kommission­ens vice ordförande Jyrkki Katainen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA EU-kommission­ens vice ordförande Jyrkki Katainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland