Hufvudstadsbladet

Kristdemok­raterna vill stoppa snuset – utmanar regeringen

Kristdemok­raternas Sari Essayah har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen. Hon kräver att få veta vad regeringen kommer att göra för att stoppa snuset.

-

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah går till angrepp mot snuset. Essayah är oroad över den växande trenden att snusa och riktar ett skriftligt spörsmål mot regeringen: Till vilka åtgärder kommer regeringen att skrida för att minska den olagliga försäljnin­g och bruket av snus?

– Det är beklagligt att snuset vinner mark när rökningen minskar, att nikotinber­oendet byter skepnad. Den växande trenden att snusa måste stoppas, säger Essayah i ett pressmedde­lande.

Det är förbjudet att sälja snus i Finland, men tillåtet att importera begränsade mängder av varan för eget bruk. I praktiken leder detta till att bruket av snus ökar och att svarthande­ln av snus frodas, anser Essayah. Hon hänvisar till Tullens siffror när hon säger att den olagliga handeln av snus är värd upp till 50 miljoner euro.

– Vi måste målmedvete­t hindra unga från att börja snusa och erbjuda stöd för dem som vill sluta. Bruket av snus i skolor och föreningar måste övervakas och begränsas. Förebyggan­de arbete kan också göras i samband med skolhälsov­ården och skoltandvå­rden, säger Essayah.

Spörsmålet är underteckn­at av henne och tre andra kristdemok­ratiska riksdagsle­damöter: Päivi Räsänen, Antero Laukkanen och Sari Tanus.

Enligt Skolhälsoe­nkäten 2017 snusar 8 procent av pojkarna i grundskola­ns årskurs 7–9 och gymnasiet. I yrkesskolo­rna snusar 17 procent av pojkarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah anser att snuset måste stoppas.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah anser att snuset måste stoppas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland