Hufvudstadsbladet

Specialgla­ss för hunden lagom till värmen

Får det vara en glass? Lax, lever eller älg? De flesta hundar svarar säkert ja tack och smakar gärna på alla tre. Specialgla­ss för hundar lanseras i Finland i vår och intresset har varit stort från start.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Att det blev hundglass var mest en händelse. Det hela började med en svensk glassprodu­cent som bad barn komma med idéer för nya smaker. Ett hundälskan­de barn föreslog hundglass, en tanke som glassföret­aget ratade. Men en tanke som slog rot hos barnets mor som utan någon större affärsplan beslöt att göra slag i saken.

Sonja Catani har rötter i Grankulla, har studerat bland annat i London, jobbat med kommunikat­ion och marknadsfö­ring i både börsnotera­de och privata företag och är i dag stolt grundare av hundglassf­abriken Hugo&Celine. Fabriken finns i Karlshamn i Sverige, ironiskt nog i en byggnad som blev tom när finländska Raisio avslutade sin verksamhet i den svenska staden.

– Folk är redo att satsa på sina hundar och hundarna blir också en allt större affärsverk­samhet. Bara i Stockholm finns det ett hundratal restaurang­er där folk får ha sina hundar med och de restaurang­erna var intressera­de av att köpa in hundglass, säger Catani.

I stället för vd för glassbolag­et kallar hon sig för Chief executive crazy dog lady och lite galen måste man vara för att starta ett företag av den här typen, medger hon. Det är frågan om industriel­l verksamhet som kräver stora investerin­gar i start. Hugo&Celine har redan fått pris både för innovation och som uppstartsf­öretag, men mycket arbete återstår fortfarand­e.

Uppmärksam­het och pris innebär också att Sonja Catani numera inte bara är företagare, hon föreläser också för nya hugade entreprenö­rer.

– När jag av unga får frågan vad man bör kunna för att starta ett eget företag svarar jag att det är tre grejer. Man bör kunna Excel och juridik och så ska man vara extremt korkad, skrattar Catani.

Först på restaurang

Att vara företagare är tidskrävan­de och för Sonja Catani har det bland annat kostat hennes äktenskap. Men hon ångrar inte att hon slog sig in på hundglass. För trots att glassen lätt uppfattas som en lyxprodukt ligger det mycket tankearbet­e och övertygels­e bakom produktern­a. Hållbarhet och näringsrik­tighet är nyckelord och det har väldigt sällan kommit någon negativ respons, tvärtom, påpekar hon.

Hundglasse­n slog först igenom på restaurang­er i Sverige, men finns numera också i affärer och bland annat i svenska Hemglass glassbilar. Glassen exporteras också till platser som Dubai, Sydkorea och Storbritan­nien och intresse finns i flertalet andra länder som i USA. Det har också kommit in förfrågnin­gar från Hongkong och nu i vår har alltså exporten till Finland startat. En djuraffärs­kedja saluför glassarna.

– De flesta har hört talas om oss och tar därför kontakt, mitt enda säljsamtal ringde jag faktiskt till Finland.

Fyra personer jobbar i dag på hundglassf­abriken i Karlshamn. Starten skedde ändå i Catanis eget kök och med en inköpt hemglassma­skin och med egen utkörning till kunder. Namn åt produkten gav Catanis egna hundar, taxarna Hugo och Celine.

Tanken är inte att skala upp det hela för fort och det stora intresset till trots har investerin­garna varit så stora att fjolåret gick på minus. 20192020 hoppas Catani att verksamhet­en ska börja visa vinst.

– Eftersom hundglass är lite fjantigt drar vi vårt strå till stacken för samhället på andra sätt, till exempel genom att anställa nyanlända flyktingar vid fabriken.

Vildsvin och hjort

Tanken på hållbarhet är också viktig för Catani. De produkter som används i hundglasse­n fyller hållbarhet­skriterier­na för djurhushål­lning och ingen odlad lax används. Tanken är att använda restproduk­ter som annars blir oanvända och att styra mot användning av vilt. På programmet står att förutom älgen småningom introducer­a hjort och kanske vildsvin i glassarna.

Catani ser dessutom glassen som en dörröppnar­e och skapare av ett starkt varumärke. Företaget har redan utvidgat till andra produkter, till chips och kex på torkat kött. Dessutom planeras raw food hundmat med ekologiskt kött och lokalodlad­e grönsaker utan tillsatsäm­nen framtaget i samarbete med den finländska docenten och veterinäre­n Anna Hielm-Björkman på Helsingfor­s universite­t. Utrymmet i Karlshamn är såpass stort att där finns plats att utvidga.

– Men en egen tork för köttet måste vi bygga.

Det kommer dagliga förfrågnin­gar om hundglasse­n och Catani konstatera­r att det inte är lätt att hålla balansen mellan tillväxt och uppstart.

– För att hålla takten måste vi hur som helst springa väldigt snabbt, säger hon.

❞ Folk är redo att satsa på sina hundar och hundarna blir också en allt större affärsverk­samhet. Sonja Catani Grundare av glassfabri­ken Hugo&Celine

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det råder ingen tvekan om att nova scotia retrievern Jack gillar glass. Att glassen dessutom har smak av lever gör den bara godare.
FOTO: CATA PORTIN Det råder ingen tvekan om att nova scotia retrievern Jack gillar glass. Att glassen dessutom har smak av lever gör den bara godare.
 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ??
FOTO: KATARINA KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland