Hufvudstadsbladet

Kuba sörjer flygkrasch­ens offer

Kuba är ett land i sorg efter fredagens svåra flygkrasch då 107 personer dog. Kommunistp­artiets ledare Raúl Castro har utlyst två dagars landssorg och sänt kondoleans­er till offrens anhöriga, och flaggorna vajar på halv stång.

- TT-AFP-REUTERS

Orsaken till olyckan är ännu oklar. Kubas nytillträd­de president Miguel Díaz-Canel har besökt olycksplat­sen och lovar en skyndsam utredning om varför det nära 40 år gamla Boeingplan­et störtade strax efter start. Planet var på väg från huvudstade­n Havanna till staden Holguín i östra Kuba.

– Jag såg hur det lyfte. Helt plötsligt svängde det och störtade. Vi var helt chockade, säger vittnet José Luís, som jobbar i en matbutik i närheten av flygplatse­n.

En 21-årig musiker som var i närheten säger att det såg ut som om piloten försökte nödlanda, men utan att lyckas.

– Explosione­n fick allt att skaka. Jag började springa, jag var så rädd.

Tre överlevand­e

Sammanlagt 110 personer fanns ombord på planet, och bara tre av dem överlevde kraschen. Det är tre kvinnor som nu vårdas på sjukhus med livshotand­e skador, enligt statliga kubanska medier. Ytterligar­e en person, en man, togs till sjukhus efter olyckan, men hans liv gick inte att rädda.

Kubas statliga flygbolag Cubana de Aviación hyrde planet av det mexikanska bolaget Global Air, som också heter Aerolineas Damojh, meddelar Mexikos regering. Det mexikanska bolaget uppges ha alla nödvändiga tillstånd för att hyra ut planet och dess flotta genomgick inspektion­er så sent som i november.

104 av de 110 ombord var passagerar­e och resterande sex ingick i besättning­en. De flesta passagerar­e kom från Kuba, men två av offren var argentinar­e. Bland offren finns även minst fem barn.

Sorg i Mexiko

Besättning­en var från Mexiko och utanför flygbolage­ts kontor i Mexico City har sörjande anhöriga samlats.

– Jag var vän med både kaptenen och andrepilot­en. När jag hörde talas om kraschen trodde jag att de skojade, berättar en av de sörjande, Ana Marlene Covarrubia­s.

Mexiko kommer att skicka två experter som ska bistå de kubanska myndighete­rna i undersökni­ngen av kraschen. Ett arbete pågår med att identifier­a de döda. Planet blev nästan helt demolerat. Bilder från olycksplat­sen visar hur en mörk rökpelare stiger mot himlen från en åker vid slutet av startbanan.

Den senaste stora flygkatast­rofen på Kuba var i november 2010, då ett plan från Santiago de Cuba till Havanna kraschade. 68 människor omkom, varav 28 var utländska medborgare.

 ?? FOTO: TT/AP/ENRIQUE DE LA OSA ?? 107 personer omkom när planet kraschade i samband med starten från José Martí-flygplatse­n utanför den kubanska huvudstade­n Havanna.
FOTO: TT/AP/ENRIQUE DE LA OSA 107 personer omkom när planet kraschade i samband med starten från José Martí-flygplatse­n utanför den kubanska huvudstade­n Havanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland