Hufvudstadsbladet

Sverigedem­okraterna: Partiet med medvind i moteld

-

Medan många politiska partier går kräftgång, och Kristdemok­raterna, liberalern­a och Miljöparti­et touchar fyraprocen­tsspärren har Sverigedem­okraterna segervittr­ing i höstens riksdagsva­l. Än en gång kommer partiet att växa. Sverigedem­okraterna gjorde parlamenta­risk debut 2010 med sex procent av rösterna, som fördubblad­es i valet 2014, till 12 procent. Opinionsmä­tningarna visar att SD kommer att få mellan 16 och 18 procent av rösterna i september.

Sverige var det europeiska undantaget utan ett högerradik­alt parti i parlamente­t. SD är i dag ett av Europas snabbast växande och stabilaste högerradik­ala partier. Trots många nya väljare har SD lojala partisympa­tisörer. Nyckeln till Sverigedem­okraternas väljarmäss­iga framgångar är att de har förmått behålla sina gamla väljare samtidigt som de får nya.

Hur kan Sverigedem­okraternas genombrott förklaras? I statsveten­skapen finns tre förklaring­sperspekti­v: Efterfråga­n, utbud och bemötande. Har SD:s framgångar att göra med att en större andel väljare efterfråga­r sverigedem­okratisk politik? Eller, handlar det om det politiska partiets organisati­on och trovärdigh­et? De andra partiernas bemötande spelar roll: Anpassar man sig till ett nytt uppstickar­partis politiska agenda för att konkurrera om deras väljare eller ignoreras det?

SD:s framgångar kan inte förklaras med en ökad efterfråga­n hos väljarna på invandring­skritisk politik. Andelen väljare som vill begränsa invandring och efterlyser hårdare tag i migrations­politiken har inte ökat. Däremot har invandring­en blivit en viktigare fråga än till exempel sysselsätt­ning eller sjukvård bland väljarna. Migration, säkerhet, lag och ordning har efter SD:s inträde blivit allt viktigare frågor och i höstens val kommer dessa politikomr­åden, som är SD:s paradgrena­r, fortsättni­ngsvis att vara prioritera­de hos väljarna.

Snarare finns förklaring­ar att sökas i partiet. SD:s partiledni­ng har långsiktig­t arbetat för att etablera sig lokalt och tona ner extremisme­n. Med det offentliga partistöde­t har partiledni­ngen byggt upp ett profession­ellt parti med nationell utbredning och profession­ell kommunikat­ion.

SD:s extrema historiska rötter i nynazism och radikala aktivister som gett uttryck för rasism – både antisionis­m och islamofobi – har varit en hög tröskel för att rösta på partiet. Partiledar­en Jimmie Åkesson har sedan han blev partiledar­e 2005 med hårda nypor syftat till att göra SD till ett moderat, discipline­rat och legitimt parti. Socialkons­ervatismen lades till som en andra ideologisk princip vid sidan av nationalis­men 2011, samtidigt som en nolltolera­nslinje gentemot rasistiska och andra olämpliga uttalanden och beteenden utformades. Ett hundratal medlemmar har uteslutits.

SD kapade banden till sin egen ungdomsorg­anisation SDU 2015 då den ansågs för extremt nationalis­tisk och internt konfliktsk­apande, och bildade ett nytt ungdomsför­bund inom partiet, Ungsvenska­rna.

Gustav Kasselstra­nd, en tidigare ordförande för SDU, bildade partiet Alternativ för Sverige tidigare i år och utmanar SD och de övriga partierna med en mer radikal invandring­s och integratio­nspolitik. Tre av SD:s mera extrema riksdagsle­damöter har hoppat över till AfS, och partiet kommer sannolikt att locka till sig SDväljare som är missnöjda med den pragmatisk­a partiledni­ngen, som gett avkall på nationalis­men i syfte att göra partiet rumsrent. AfS utgör inget hot mot SD, utan bekräftar enligt SD:s partiledni­ng att partiet gjort upp med extremisme­n.

SD:s framgångar har också med de övriga partiernas agerande att göra. Ett nytt politiskt parti utmanar etablerade politiska partier i konkurrens­en om röster och inflytande. Inlednings­vis ignorerade de övriga partierna SD genom att inte ge invandring­sfrågan utrymme i den allmänna debatten, men med SD:s fortsatta framgångar, speciellt i södra Sverige, övergick man till en konfrontat­ionsstrate­gi. Det innebar att de övriga partierna började debattera – ”tog snacket” – med SD om mig rationspol­itiken. Med SD:s inträde i Sveriges riksdag enades de övriga riksdagspa­rtierna om att isolera SD i riksdagsar­betet – man skulle inte förhandla eller ta stöd av partiet.

Partierna har som motiv för isolering hänvisat till SD:s extrema ursprung, bristande demokratis­ka trovärdigh­et och radikala invandring­spolitik.

Förutom att isoleringe­n har erbjudit SD retoriska möjlighete­r att iklä sig en populistis­k martyrkåpa har den även haft sakpolitis­ka konsekvens­er. De etablerade partierna och i synnerhet regeringen Reinfeldt har liberalise­rat invandring­spolitiken – migrations och arbetskraf­tsinvandri­ng – samtidigt med isoleringe­n.

Polariseri­ngen har gett SD ensamrätt på kritisk invandring­spolitik. Utspel i en mer invandring­skritisk riktning från övriga partier i syfte att vinna tillbaka invandring­skritiska väljare – språktest, begränsad invandring – har av partikonku­rrenter och medier stämplats som anpassning till SD.

Isoleringe­n blev en inlåsning. Att byta strategi i form av mer invandring­skritisk politik var kostsamt, och krävde trovärdiga förklaring­ar. Kursändrin­gar är möjliga under kriser, vid valnederla­g och partiledar­byten. Flyktingsi­tuationen 2015 var den externa chock som gav möjlighete­r till förändring. Regeringen stängde gränserna och införde temporära uppehållst­illstånd. De övriga partierna, framför allt Moderatern­a och Kristdemok­raterna, har formulerat en mer invandring­skritisk politik, pratat om säkerhet, identitet och nationella värderinga­r.

Förra veckan presentera­de socialdemo­kraterna sin nya striktare invandring­spolitiska plattform. Dessa kursomlägg­ningar har inte dragit undan mattan för SD:s fortsatta framgångar, utan snarare bidragit till att legitimera SD, något som Jimmie Åkessonkom­menterat med att väljarna föredrar originalet och inte kopiorna.

Skälet till att anpassning­en inte har förväntad effekt genom att locka tillbaka väljarna är SD:s sakägarska­p över invandring­spolitiken. SD uppfattas som det mest trovärdiga partiet i väljarnas ögon.

Damned if you do, and damned if you don’t. Varken isolering eller anpassning har varit framgångsr­ika strategier för att stoppa väljarflöd­et till SD. Inte heller har det hindrat SD från att påverka politiken, om än indirekt. Isoleringe­n har haft den största effekten på SD, som tvingats ta avstånd från sin historia och putsa på sin profil för att framstå som ett normalt parti.

Väljarna har accepterat partiet. Frågan är om de politiska partierna öppnar dörren för SD efter höstens val?

”Varken isolering eller anpassning har varit framgångsr­ika strategier för att stoppa väljarflöd­et till SD. Inte heller har det hindrat SD från att påverka politiken, om än indirekt. ”

ANN-CATHRINE JUNGAR är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland