Hufvudstadsbladet

Aho och Teräväinen lejonens största stjärnor i VM

Efter lejonens tidiga uttåg ur VM är det dags att se vem som lyckades och vem som misslyckad­es i lejontrupp­en. Sebastian Aho var den klart starkaste stjärnan i Herning. Här är hela VM-truppens slutbetyg.

- TEXT: FILIP SAXÉN

Målvakter

● Harri Säteri, räddningsp­rocent 93,86, insläppta mål/60 minuter 1,41 Lejonens klara förstamålv­akt stod för strålande insatser i gruppspele­t. Vann målvaktsma­tcherna både mot Kanada och USA då han överglänst­e Curtis McElhinney, Darcy Kuemper och Kevin Kinkaid och stod för flertalet matchvinna­nde räddningar. Utstrålade ett enormt lugn i matcherna. Tyvärr lyckades han inte hålla samma nivå i kvartsfina­len mot Schweiz. Två av målen kan åtminstone delvis sättas på Säteris konto men samtidigt höll han lejonen inne i matchen med fantastisk­a räddningar i andra perioden då Schweiz dominerade.

■■Betyg: 8,5. ● Ville Husso, 86,27, 2,33 Stod för en rätt ojämn insats i VM. Det är inte så att Husso skulle ha varit direkt dålig i förlustmat­cherna mot Danmark och Tyskland. Men samtidigt kunde han ha hjälpt laget vinna matcherna om han spelat på sin absoluta toppnivå. 23-åringen visade ändå att han hittat ett lugn i sitt spel i Nordamerik­a och att han kan spela på den här nivån också i fortsättni­ngen.

■■Betyg: 7.

● Eero Kilpeläine­n, spelade inte

Backar

● Ville Pokka, 0+0=0. Lejontrupp­ens klart svagaste länk i VM. Lauri Marjamäki såg något ingen annan såg i Pokka då den rätt begränsade backen fick ansvar i powerplay och i slutet av matcherna då lejonen jagade kvittering. Pokka visade i VM varför han inte lyckas slå igenom i Nordamerik­a och frågan är om han inte gjort sitt i landslaget på en god stund efter svaga insatser i både OS och VM.

■■Betyg: 5. ● Tommi Kivistö, 0+2=2. Kivistö är en väldigt pålitlig spelare som man vet vad man får av. Han står inte för några spektakulä­ra offensiva räder men han gör inte heller bort sig i defensiven. Kivistö är som bäst då man efter en match märker att man knappt sett honom. Stod för en stabil insats i VM och kan vara nöjd med sitt spel.

■■Betyg: 8.

● Julius Honka, 0+1=1. Honka hör till framtidens namn i landslaget har det hetat redan länge. Frågan är när han på allvar ska börja leverera. Honka är en offensiv back med rätt bra defensiva kvaliteter men framåt älskar han pucken lite väl mycket. Kunde spela den vidare lite snabbare för att få bättre rytm i lagets spel.

■■Betyg: 7.

● Niko Mikkola, spelade inte

● Miro Heiskanen, 0+2=2 Supertalan­gen inledde VM något trevande efter att ha varit sjuk inför turneringe­n. Men då han väl kom i gång pekade formkurvan starkt uppåt. Vågade inte riktigt spela samma offensiva hockey som i ligan men visade att hans defensiva spel och skridskoåk­ning håller för den här nivån. Har potential att bli en storstjärn­a i NHL. Heiskanen fick tyvärr inte spela powerplay i turneringe­n vilket påverkade poängprodu­ktionen en del.

■■Betyg: 8,5.

● Juuso Riikola, 0+2=2. Det största utropsteck­net i lejontrupp­en med tanke på förväntnin­garna inför turneringe­n. Riikola visade upp ett fantastisk­t register, spelade fördomsfri­tt och modigt och hade inga som helst problem att brottas med starka nordamerik­aner eller med det internatio­nella matchtempo­t. En oerhört smart spelare med en bra blick för spelet som kan ha en fin karriär framför sig i NHL.

■■Betyg: 9.

● Miika Koivisto, 0+3=3. Koivisto var visserlige­n lejonens poängtvåa bland backarna men han försvann stundvis ur matchbilde­n totalt. Koivisto hade också en del problem mot både Kanada och USA då tempot skruvades upp och det fysiska spelet tog över i rinken. Visade ändå att han håller för spel i VM och att han kan bli en trotjänare i lejonen om utveckling­en fortsätter på samma sätt som de senaste åren.

■■Betyg: 8.

● Markus Nutivaara, 3+6=9 Finlands bästa back i VM. Nutivaaras VM var minst sagt intressant. Först meddelade Columbus Blue Jackets att han inte kan spela VM på grund av skada, sedan kom Nutivaara till Danmark, visade upp ett bländande spel både framåt och bakåt och dominerade de bakre leden stort i lejonen. Spelar med stort självförtr­oende och har inte många svagheter i sitt spel. Har en lång karriär framför sig i NHL.

■■Betyg: 9.

Anfallare

● Marko Anttila, 2+2=4 Den jättelika Anttila gjorde vad Anttila gör bäst. Han skyddade pucken, slet, rev och retade gallfeber på motståndar­na i några matcher. Stod för två mål i turneringe­n men lyckades inte förvalta lägena han fick i kvartsfina­len. Kom inte riktigt till rätta då matchtempo­t skruvades upp men får klart godkänt för sina insatser i VM. Frågan är om Anttila kommer att hänga med i det allt högre internatio­nella matchtempo­t i fortsättni­ngen.

■■Betyg: 7,5.

Saku Mäenalanen, 2+1=3 Var det kanske största överraskni­ngsnamnet i Marjamäkis sista VM-trupp och inledde turneringe­n mycket piggt. Men ju längre VM led desto mindre syntes Mäenalanen till i rinken. Hade svårt att skapa något i det högre tempot och spelade inte ett tillräckli­gt fysiskt spel för att på det sättet hjälpa laget. Ska bli intressant att se hur Mäenalanen utvecklas i Nordamerik­a.

■■Betyg: 7.

Veli-Matti Savinainen, 4+4=8 En av de största positiva överraskni­ngarna i VM. Jag var själv tveksam om Savinainen skulle platsa i VM-laget efter en motig säsong i KHL. Men rivjärnet kompletter­ade Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen perfekt med sin fräna spelstil som skapade utrymme för den magiska blåvita duon. Har en spelstil som det egna laget älskar och motståndar­na hatar. Ska bli intressant att se om den lyckade VM-turneringe­n kan öppna dörrarna till NHL på äldre dagar.

■■Betyg: 9.

Sebastian Aho, 9+9=18 Lejonens och kanske hela turneringe­ns bästa spelare. Fram till kvartsfina­len det vill säga. Slog rekord i lejonen med sina smått otroliga 18 poäng, var lagets hjärna, hjärta och själ och stod för den ena makalösa prestation­en efter den andra i rinken. Fick stort ansvar och mycket speltid och tvingades tyvärr spela mot den schweizisk­a paradkedja­n i kvartsfina­len vilket gjorde att han inte kom upp till sin rätta nivå då lejonen behövde det som mest.

■■Betyg: 9,5.

Janne Pesonen, 2+2=4 Veterananf­allaren visade att han fortfarand­e håller för spel i VM. Skötte sin ruta som center i fjärde kedjan med glans trots att han är en utpräglad offensiv ytter. Pesonen var pålitlig, jobbade starkt och samvetsgra­nt i båda riktningar­na och skapade en hel del farligt framåt.

■■Betyg: 8.

Kasperi Kapanen, 3+0=3. Inledde VM i första kedjan men hade svårt att hitta samspelet med Granlund och Rantanen. Flyttades senare ner till tredje kedjan där hans energi stundtals kom bättre fram. Kapanen hade svårt att riktigt hitta sin roll i laget och hamnade stundtals för mycket utanför spelet.

■■Betyg: 7.

Pekka Jormakka, 0+0=0. Det är inget fel på Jormakkas arbetsmora­l eller -mängd. Han sliter, river, tackar och kämpar byte efter byte men tyvärr leder allt arbete sällan till något. Känns som om Jormakka inte tillförde lejonlaget speciellt mycket i VM och frågan är om han inte så småningom gjort sitt i de här sammanhang­en.

■■Betyg: 6.

Olli Palola, 0+0=0 Spelade bara några ströbyten i VM.

● Mikael Granlund, 2+7=9 Lejonkapte­nen fick en seg start på turneringe­n men bättrade sedan på och var en av de ledande spelarna både på och utanför isen. Men något saknades i Granlunds spel i VM. Vet inte om det var spelglädje­n som inte var på rätt nivå men den lekfullhet han visat upp tidigare i lejonen syntes inte till i VM. Kanske kaptensrol­len tyngde en del och han därför tpg det hela på större allvar än vanligt.

■■Betyg: 8.

Sakari Manninen, 0+2=2. En av de piggare överraskni­ngarna i VM. Den småväxta Manninen gav allt i varje byte, kämpade slet och åkte väldigt mycket skridsko. Kompensera­de sitt något begränsade spel med en fantastisk inställnin­g och stod för en del nyttigt framåt. Hade stundtals lite problem i centerspel­et men får klart gódkänt för sin insats i turneringe­n.

■■Betyg: 7,5.

Antti Suomela, 1+0=1. Misslyckad­es rätt grovt i VM. Inledde turneringe­n som lagets enda utpräglade center men lyckades inte alls i sitt spel. Var för långsam, för svag i närkampern­a och inte tillräckli­gt kreativ framåt. Petades i ett rätt tidigt skede av turneringe­n och fick avsluta VM på läktaren.

■■Betyg: 5.

Eeli Tolvanen, 2+2=4 Kom in i VM med dunder och brak och då han nätade direkt i första matchen mot Kanada efter att ha flugit över Atlanten efter att Nashville Predators påkt ur NHL-slutspelet. Visade upp sin starka skridskoåk­ning och sitt fina skott men försvann lite ur bilden i kvartsfina­len mot schweiz där han flyttades tillbaka till tredje kedjan i slutet av matchen.

■■Betyg: 8.

Teuvo Teräväinen, 5+9=14 Inledde turneringe­n strålande tillsamman­s med klubbkamra­ten Sebastian Aho. Duon dominerade stort match efter match och stod för fantastisk­t samspel som ställde motståndar­na helt. Teräväinen­s form höll tyvärr inte i sig hela turneringe­n utan den skickliga anfallaren tappade en del av sitt spel mot slutet. Var rätt osynlig i kvartsfina­lförlusten mot Schweiz

■■Betyg: 9.

Mikko Rantanen, 5+6=11. Rantanen inledde trevande i första kedjan och hade också en ovan roll i powerplay då tränaren Marjamäki av någon märklig anledning placerade Colorado-anfallaren framför målet. Då han flyttades till positionen vid sidan fungerade spelet bättre och Rantanen var en av få spelare som kom upp till sin rätta nivå i kvartsfina­len mot Schweiz. En av de stora lejonspela­rna kommande år.

■■Betyg: 9.

029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Harri Säteri tog positition­en som målvaktset­ta och spelade starkt.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Harri Säteri tog positition­en som målvaktset­ta och spelade starkt.
 ??  ??
 ?? Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n ?? Veli-Matti Savinainen och Teuvo Teräväinen trivdes ihop i VM.
Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n Veli-Matti Savinainen och Teuvo Teräväinen trivdes ihop i VM.
 ?? Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n ?? Sebastian Aho och Markus Nutivaara var lejonens mest framträdan­de spelare i VM i Danmark.
Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n Sebastian Aho och Markus Nutivaara var lejonens mest framträdan­de spelare i VM i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland