Hufvudstadsbladet

Svenska framgångar i Cannes

-

Svenska Gräns vinner första pris i kategorin ”Un certain regard” vid filmfestiv­alen i Cannes. Filmen bygger på en novell av skräckmäst­aren John Ajvide Lindqvist och regisseras av Ali Abbasi. Finländare­n Eero Milonoff har en av huvudrolle­rna.

Gräns möttes av rungande applåder från publiken i Cannes när den visades under torsdagen. Efter det varma mottagande­t var regissören Ali Abbasis första svenska film favorittip­pad och under fredagen meddelade juryn att Gräns vinner första pris i kategorin ”Un certain regard”.

– Det är en seger för allt och alla som är udda och ändå framhärdar i sin existens, säger författare­n John Ajvide Lindqvist till TT.

Huvudrolle­n görs av Eva Melander, som säger till TT att filmen fått ett oerhört fint mottagande i Cannes, men att beskedet om vinsten ändå kom oväntat.

– Visst, folk har pratat om den, men det gjorde ju inte att vi trodde att vi skulle vinna.

Hon spelar Tina, som arbetar som tullvakt vid en färjetermi­nal och är begåvad med ett omänskligt luktsinne. När hon möter en man, även han med omänskliga egenskaper, förstår de båda varför de alltid känt sig annorlunda. De är inte människor.

Kritikerna beskrev efter visningen Gräns som ”förtrollan­de” och ”svårsmält”. Filmkritik­ern Jordan Hoffman, som skriver för The Guardian och Vanity Fair, twittrade att ”Gräns” är det konstigast­e han sett i Cannes sedan Alex van Warmerdams Borgman.

Framför allt en scen har uppmärksam­mats, den då huvudrolls­innehavarn­a har sex i en skog. Det beskrivs som ”en scen man aldrig kommer glömma” och i utländska medier rubriceras Gräns efter vinsten som ”trollsexfi­lmen”.

 ?? FOTO: ERIC GAILLARD ?? Eva Melander och producent Nina Bisgaard tar emot priset ”Un certain regard” från juryordför­anden Benicio Del Toro.
FOTO: ERIC GAILLARD Eva Melander och producent Nina Bisgaard tar emot priset ”Un certain regard” från juryordför­anden Benicio Del Toro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland