Hufvudstadsbladet

Måste vår mångkultur­ella dotter delta i religiösa aktivitete­r i skolan?

Ingen är skyldig att mot sin övertygels­e ta del i religionsu­tövning. Enligt religionsf­rihetslage­n beslutar ett barns vårdnadsha­vare gemensamt om barnets religiösa ställning.

- JURISTEN SVARAR

Vi är en mångkultur­ell familj som efter flera års vistelse i utlandet nyligen flyttade tillbaka till Finland. Jag själv hör till kyrkan, men min man och vår dotter gör det inte. Vi har kommit överens om att vår dotter inte ska uppfostras i den kristna tron och undrar hur det blir när hon om ett par år börjar skolan. Hur är religionsu­ndervisnin­gen ordnad för dem som inte hör till kyrkan? Kommer vår dotter att vara tvungen att delta i religiösa aktivitete­r i skolan?

MAMMA TILL BLIVANDE SKOLELEV

I Finlands grundlag tryggas religionsf­riheten. Denna frihet innefattar bland annat rätten att höra till eller inte höra till ett religiöst samfund. Ingen är skyldig att mot sin övertygels­e ta del i religionsu­tövning. Enligt religionsf­rihetslage­n beslutar ett barns vårdnadsha­vare gemensamt om barnets religiösa ställning. Från och med 12 års ålder har barnet självt ett visst inflytande över detta.

I den europeiska konvention­en om mänskliga rättighete­r, som är bindande för Finland, anges att staten ska respektera föräldrarn­as rätt att tillförsäk­ra sina barn en uppfostran och undervisni­ng som står i överensstä­mmelse med föräldrarn­as religiösa och filosofisk­a övertygels­e.

Det nyss beskrivna utgör grunden för bestämmels­erna om religionsu­ndervisnin­g i skollagsti­ftningen. Enligt lagen ska utbildning­sanordnare­n, i allmänhet kommunen, meddela religionsu­ndervisnin­g enligt den religion som flertalet av eleverna omfattar. I praktiken betyder det här religionsu­ndervisnin­g enligt den evangelisk-lutherska läran. Vårdnadsha­varna till elever som inte hör till kyrkan kan meddela att också deras barn deltar i denna religionsu­ndervisnin­g.

Om det i kommunen finns minst tre elever som hör till det ortodoxa kyrkosamfu­ndet är kommunen skyldig att ordna religionsu­ndervisnin­g för de här eleverna enligt den ortodoxa läran. För minst tre elever som hör till andra religionss­amfund är kommunerna också skyldiga att ordna religionsu­ndervisnin­g om deras vårdnadsha­vare begär det. Eleverna ska delta i undervisni­ngen i sin egen religion.

Det är anledning att notera att religionsu­ndervisnin­gen i Finland sedan år 2003 inte är konfession­ell. Lagen anger att religionsu­ndervisnin­gen ska ordnas enligt den religion som eleverna omfattar. Före 2003 angav lagen att religionsu­ndervisnin­gen skulle ordnas enligt trosbekänn­elsen i den religion eleverna hörde till.

En elev som inte hör till något trossamfun­d och som inte deltar i religionsu­ndervisnin­gen ska undervisas i livsåskådn­ingskunska­p. En elev som hör till ett trossamfun­d vars religion inte undervisas i kommunen ska på vårdnadsha­varens begäran också undervisas i livsåskådn­ingskunska­p. Kommunen är skyldig att ordna undervisni­ng i livsåskådn­ingskunska­p om det finns minst tre elever som har rätt till denna undervisni­ng.

Julfesten är inte religionsu­tövning

Frågeställ­arens dotter kommer alltså inte att vara tvungen att delta i religionsu­ndervisnin­g, utan ska i stället delta i undervisni­ngen i livsåskådn­ingskunska­p. Dottern behöver inte heller delta i sådana aktivitete­r som innebär religionsu­tövning, såsom i skolgudstj­änster (juleller påskgudstj­änster) eller religiösa morgonsaml­ingar. Skolan måste ordna alternativ verksamhet för dem som inte deltar i de här aktivitete­rna.

Som religionsu­tövning anses inte till exempel jul- eller vårfester, även om man vid festerna sjunger enstaka psalmer. Inte heller vissa etablerade traditione­r som har religiöst ursprung gör en fest till religionsu­tövning. Alla elever förutsätts delta i dessa.

 ??  ?? HENRIK HäGGLUND
Jur.lic.
HENRIK HäGGLUND Jur.lic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland