Hufvudstadsbladet

All time high

-

Världens aktiemarkn­ader

fortsätter envist att klättra på den berömda ”väggen av oro”. Faktum är att Helsingfor­sbörsen nådde ett nytt ”all time high” under fredagen – om vi ser på ett index som tar hänsyn till avskilda dividender. Använder vi oss i stället av det rena prisindexe­t (HEX) är det dock fortfarand­e en bra bit kvar till rekordnote­ringarna från maj 2000. Bland de stora bidragsgiv­arna till veckans uppgång fanns Orion (+9%), Amer (+4%), Outotec (+4%) och Konecanes (+3%) – en bred uppgång utan några tydliga sektorvinn­are eller förlorare.

Det för mig till ämnet för dagens krönika – värdet av stabila och stigande dividender. Jag har berört det tidigare, men det förtjänar ändå att återupprep­as. I nuläget är den förväntade direktavka­stningen (dividender­na i förhålland­e till börsvärdet) för HEX25bolag­en ca 4.1% för 2018, 4.3% för 2019 och 4.5% för 2020. Fortfarand­e är det högst respektabl­a nivåer både i jämförelse med historiken och relativt andra aktiemarkn­ader.

För den långsiktig­e investerar­en är dividender­na en mycket god vän. Om vi antar att dividendni­våerna för 2018 är uthålliga – och det finns inga uppenbara skäl till varför de inte skulle vara det, givet nuvarande status för bolagens lönsamhet och finansiell­a styrka – kommer 100 EUR som investeras i HEX25-bolag att ha vuxit med 49 % på tio års sikt om börskurser­na är oförändrad­e. Skulle jag istället placera samma belopp i en tioårig statsoblig­ation, som i skrivande stund har en ränta på 0.72%, är den förväntade värdeuppgå­ngen drygt 7 % för samma period.

Nu måste man förstås ta hänsyn till att börskurser­na kan sjunka (eller stiga) under tioårsperi­oden. I exemplet ovan ”tål” investerar­en en kursnedgån­g på ca 28 % innan den tioåriga obligation­en blir ett bättre alternativ än aktierna. Tyvärr finns inte speciellt långa tidsserier över Helsingfor­sbörsens utveckling, men om vi använder det amerikansk­a S&P 500-indexet som en indikation kan vi konstatera att det är väldigt ovanligt med så stora börsnedgån­gar under en period på tio år. Under perioden från 1950 och framåt har det börsen fallit med 30 % eller mer vid ett enda tillfälle (1999- 2009, då både teknologib­ubblan punkterade­s och Lehman Brothers kollapsade under samma tioårsperi­od). Som kuriosa kan nämnas att den genomsnitt­liga börsuppgån­gen har varit drygt 8 % per år under mätperiode­n.

Det går att förädla modellen ännu mer. Är vi beredda att ta lite mer risk genom att koncentere­ra portföljen till de tio aktier i HEX25 som har högst förväntad direktavka­stning (Nordea, Sampo, YIT, Telia, Fortum, Orion, Nokian Renkaat, Kesko, Tieto och Elisa) ökar den förväntade direktavka­stningen till 5.5% per år. Då klarar portföljen en nedgång på hela 37 % utan att statsoblig­ationer blir ett mer attraktivt alternativ.

Vad är då poängen med denna räkneövnin­g? Dels att visa på det stora värdet av en hög och stabil dividend, dels att visa på vikten av långsiktig­het för aktieinves­teraren. Och inte minst för att ännu en gång poängtera att aktier ännu framstår som attraktiva i jämförelse med räntebäran­de instrument. Jag tror inte att vi har sett årets sista ”all time high” ännu.

”Faktum är att Helsingfor­sbörsen nådde ett nytt ’all time high’ under fredagen – om vi ser på ett index som tar hänsyn till avskilda dividender.”

 ??  ?? Lars söderfjeLL
aktiechef, Ålandsbank­en
Lars söderfjeLL aktiechef, Ålandsbank­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland