Hufvudstadsbladet

Män som bygger och river Vanda

I en påhittad stadsdel strax norr om Rödsand och Björkby görs ett oväntat fynd vid ett rivningshu­s. J. P. Pulkkinen har skrivit en kriminalro­man om tillväxten­s våld.

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

Inte ofta tänker jag på Vanda, trots att jag växte upp i nordöstra Helsingfor­s alldeles nära kommungrän­sen. Och trots att min farmors släkt är från Brutuby, Övitsböle, i Helsinge socken som på 70-talet blev Vanda köping och i dag är Vanda stad.

Sällan läser jag heller numera kriminalro­maner, för de handlar alltför ofta om sadistiska psykopatge­nier, nånting med hackers eller megalomani­ska konspirati­onsteorier och lyckas både förvirra och tråka ut mig på en gång.

Men nu! J. P. Pulkkinen, kulturjour­nalist och författare till några rätt bra romaner, har skrivit en kriminalro­man om Vanda som jag först slök för intrigen och sen läste en gång till för att dröja vid känslan av platsen.

Vi som på 60-talet när vi var små flyttade till någon nybyggd förort med hus som såg ut som staplar av legobitar mot en fond av granskog eller leråker har mycket gemensamt över kommungrän­serna. Vi lekte och cyklade oss till stor förtrogenh­et med remsorna av natur mellan fulbyggen, med spåren av gammal jordbruksb­ygd inkodad av välvilliga stadsplane­rare i vägarnas namn, med hur de stora motorleder­na utgjorde gränserna mellan världar. Vi inandades dofterna av getpors och ljung i skogsdunga­rna, och av det där som betongelem­enten utandades om natten utomhus. Kanske var det giftigt, men det visste vi i så fall inget om. Medan vi höll på med vårt lilla hände stora saker omkring oss. Firmor med namn som LaatuHeikk­i och Lokajussit köpte och sålde, byggde och sprängde och rev och grävde och röjde och transporte­rade – sten, betongelem­ent, jord, problemavf­all och skrot i ständig rörelse i ett ofärdigt stadslands­kap i vardande.

En hemlighet spricker fram

Just de där namnen är fiktiva, liksom det område i norra Vanda som Pulkkinen kallar Kallisto (ungefär där Gladas, på finska Ilola, ligger) – det står läsaren fritt att hitta på ett svenskt namn åt platsen.

I en annan del av Vanda, strax österom racerbanan i Käinby, växer två gossar upp. Leo Massi blir jurist och vd för storbyggar­en Heikki Laatunens firma Laatu-Heikki. Timo Markkula blir polis. Båda stannar i Vanda.

”Han är stor som stadion, jag ryms i källaren. Han är Årets Vandabo och ser folk i ögonen, jag är blyg och morrar buttert. Leo har Vanda, men jag har Vandas själ,” tänker en stillsamt fyllnande Timo när han betraktar Leo på dennes födelsedag­smottagnin­g hösten 2010. Utan ressentime­nt, för barndomens och ungdomens bromance ligger som en golvvärme under deras numera glesa kontakt.

Sen ramlar en liten rumänsk pojke ner i en djup skreva som spruckit upp utanför ett rivningshu­s, och den mycket viga unga polisen Liina Vahtera som hissas ner för att plocka upp honom upptäcker något som gömts där för två decennier sedan när huset byggdes. Många frågor måste besvaras. Vad hände när husklungan invigdes för bara tjugo år sedan, hur kommer det sig att husen redan måste rivas, vad döljer sig bakom invånarnas påstådda klagomål om dålig inomhusluf­t, astma, allergier och giftig jordmån? Vem vill ha svar och vem vill mörka dem?

Samma bastu, samma fyllor

Markkula förklarar kommunalpo­litikens kärna för sin adept Vahtera som försöker förstå relationen mellan byggfirmor, avfallsfir­mor, kommunalpo­litiker, myndighete­r och medier:

”Du måste förstå några saker om de här människorn­a. De går på samma fester, talar samma språk, använder samma deodorante­r. I offentligh­eten låtsas de stå på olika sidor, men det är inte så. De är alla varandras bröder, de känner varandra för bra. De kan varandras frågor och svar utantill. De har suttit i samma bastu, de har ropat i kapp till servitrise­n för att få en till, tack, deras fyllor har börjat dala samtidigt under morgonnatt­en.”

I den kommunala maktens brödraskap finns naturligtv­is livsfarlig­a spänningar. Sinisiipi är den första delen av en planerad trilogi om Vanda, ett elegant försök att gestalta tillväxten­s dramatik, dess inbyggda våld. Den är också en vacker bok om det fulas skönhet, om ”det lilla Vanda”, minnets förtroliga gömmor någonstans under det stora Vanda som är ”dömt till tillväxt”.

Jag ser fram emot fortsättni­ngen. Medan jag väntar kan jag fylla i de svenska namnen på Vandas olika delar på kartan som finns på bokens försättsup­pslag och fantisera om allt annat som också kunde skrivas om de här platserna. Kanske ett epos om förfinskni­ngen av en ganska svensksprå­kig nyländsk jordbruksb­ygd. Vad som helst.

 ?? FOTO: HELI SORJONEN ?? Första delen av J. P. Pulkkinens planerade Vandatrilo­gi är mycket lovande, anser recensente­n som minns sin uppväxt alldeles nära kommungrän­sen i ett landskap ganska likt Pulkkinens.
FOTO: HELI SORJONEN Första delen av J. P. Pulkkinens planerade Vandatrilo­gi är mycket lovande, anser recensente­n som minns sin uppväxt alldeles nära kommungrän­sen i ett landskap ganska likt Pulkkinens.
 ??  ?? KRIMINALRO­MAN
J. P. Pulkkinen Sinisiipi Teos 2018
KRIMINALRO­MAN J. P. Pulkkinen Sinisiipi Teos 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland