Hufvudstadsbladet

Dubbelt fler sälar på tio år

Finlands viltcentra­l uppdaterar förvaltnin­gsplanen för Östersjöns sälstammar för att motsvara den senaste tidens utveckling. I samarbete med intressent­grupper beaktar de även stamföränd­ringarnas inverkan på fiskerinär­ingen.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

På 1960 och 1970talen minskade gråsäls och vikarstamm­arna i Östersjön kraftigt då fortplantn­ingen stördes av miljögifte­r. Bara några tusen individer överlevde. Tack vare skyddsåtgä­rder började stammarna återhämta sig och 2007 upprättade­s en förvaltnin­gsplan för Östersjöns sälstammar.

– Målet med planen är att trygga en gynnsam skyddsnivå för sälstammar­na. Målet har uppnåtts, eftersom gråsäls och östersjövi­karstammar­na på drygt tio år har fördubblat­s, berättar Finlands viltcentra­ls Arto Marjakanga­s, som leder arbetet med förvaltnin­gsplanen, i ett pressmedde­lande.

Den inventerad­e stammen av gråsäl i Östersjön har ökat till 30 000 individer, men på finländska vattenområ­den har gråsälstam­men inte ökat sedan 2006. På finländska havsområde­n har man noterat cirka 10000 gråsälar, varav de flesta bor i den sydvästra skärgården.

Östersjövi­karens population har splittrats i fyra delstammar, av vilka den i Bottenvike­n är störst. I fjol noterades drygt 13 600 vikare i Bottenvike­n. Där växer vikarstamm­en långsamt, medan de mindre delstammar­na är stabila eller på tillbakagå­ng.

Gråsäl har fått jagas under de senaste 20 åren. Jakt med stöd av jaktlicens på vikare har varit möjlig i Bottenvike­nKvarken sedan 2015– 2016.

Sälarna förorsakar miljonskad­or

I förvaltnin­gsplanen 2007 sades att större sälstammar bidrar till större ekonomisk nytta av djuren. Europaparl­amentets och Europaråde­ts förordning 2009 om handel med sälprodukt­er satte emellertid stopp för må let, eftersom förordning­en i praktiken förbjuder handeln med sälprodukt­er.

Sälarna orsakar skador för fisket och fiskodling­en. Enligt Naturresur­sinstitute­ts bedömning har skadorna inom fiskerinär­ingen legat kring 1,5–2 miljoner euro per år under de senaste åren. Det har ökat kraven på en begränsnin­g av sälstammar­na.

Förvaltnin­gsplanen uppdateras tillsamman­s med intressent­grupper som represente­rar fiskerinär­ingen, skärgårds och kustbefolk­ningen, viltpoliti­ken, säljägare, sälskyddet och sälforskni­ngen. Viltcentra­len kommer att höra intressent­grupperna från och med juni.

 ?? Foto: Mostphotos ??
Foto: Mostphotos
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? I Östersjön finns numera 30000 gråsälar, varav en tredjedel håller till på de finländska havsområde­na.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N I Östersjön finns numera 30000 gråsälar, varav en tredjedel håller till på de finländska havsområde­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland