Hufvudstadsbladet

Elbilist i Europas laddningsd­jungel

En bilsemeste­r i Europa med hela familjen är ett ovanligt ambitiöst sätt att undersöka hur lätt det är att använda elbil i praktiken. I en rapport beskrivs nu ett ganska tungrott projekt som kräver detaljplan­ering och minutiösa förberedel­ser.

-

Eldrivna fordon börjar bli ett dagligt samtalsämn­e i många kretsar, och allt fler söker alternativ till fossila bränslen i trafiken. Som motvikt till förändring­sviljan finns det fortfarand­e en ofta berättigad osäkerhet när det gäller räckvidd och laddningsm­öjligheter.

I Finland och i många andra länder i Europa diskuterar man just nu hur en hållbar trafik ska planeras och utvecklas. Mycket bygger på ett ofta omnämnt ”nytt resebeteen­de” och en ökad beredskap att resa på ett mera ekologiskt sätt. Ofta ses detta som analogt med eldrift. Allt det här ställer krav på infrastruk­turen, och förändring­arna ska helst ske snabbt. En så enkel sak som gemensam standard för laddningen skulle underlätta mycket.

För att få reda på var vi står just nu kan man till exempel läsa Swecos rapport E-magine a journey through Europe. Den beskriver i detalj hur en familj klarar laddningsv­ardagen på en elbilsseme­ster genom många länder, vilka förberedel­ser som krävs och vilka hinder man kan möta på vägen.

”Vi hade nyss köpt en elbil med 200 kilometers räckvidd per laddning. Det visade sig snabbt att det krävdes en otrolig mängd forskning och planering för att förbereda sig på resan. Man behöver alldeles för många appar för att komma åt alla laddstatio­ner längs rutten. Att få hem alla de olika medlemskor­ten på förhand var också en onödigt komplicera­d process”, skriver experten på energitekn­ik Tim van den Maagdenber­g i rapporten.

När man reser genom Europa och använder de allmänna laddstatio­nerna finns det ingen tydlig logik i vad som gäller i ett land, en viss stad eller till och med en stadsdel. Vissa laddare kräver en app, andra ett kort och en del accepterar eller kräver båda. Somliga kan hanteras via en webbsajt. Väldigt få accepterar konstigt nog bank- eller kreditkort.

Det här kan verka förvirrand­e och onödigt invecklat, i synnerhet om man reser i ett land där man inte behärskar tillräckli­gt mycket av språket. I värsta fall står du där med tömt batteri och måste bogseras bort, skriver Tim van den Maagdenber­g.

Än så länge krävs det en rejäl dos pionjärand­a för att allt ska fungera. Rapporten slår fast att infrastruk­turen varierar kraftigt i de olika länderna. Andra källor till oro och osäkerhet är laddstatio­nernas antal och tillgängli­ghet. De många olika tekniska lösningarn­a och utveckling­snivåerna gör också att laddningst­iden kan variera kraftigt. Man ska ha en tidtabell med mycket luft i för att inte bli stressad.

Bristen på gemensam standard är en broms för övergången till elbilar, konstatera­r van den Maagdenber­g. För att de ska kunna slå igenom på allvar är det just laddstatio­nernas användargr­änssnitt och betalmöjli­gheterna som måste förenhetli­gas. Det förutsätte­r å sin sida ett tätt samarbete mellan politikern­a och industrin.

Bland upplevelse­rna på resan nämner han natten i Tyskland när en annan elbilsföra­re hade ryckt loss sladden ur familjens bil för att själv komma åt laddaren. Å andra sidan upplevde han att till exempel Warszawa bjöd på god laddningss­ervice vid snygga och välplanera­de stationer. Rapporten kan man läsa på http://www. swecourban­insight.com/

”Bristen på gemensam standard är en broms för övergången till elbilar, konstatera­r van den Maagdenber­g. För att de ska kunna slå igenom på allvar är det just laddstatio­nernas användargr­änssnitt och betalmöjli­gheterna som måste förenhetli­gas.”

DAN KRONQVIST

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland