Hufvudstadsbladet

Lukas Hradecky kliver uppåt på karriärste­gen

– Tervetuloa, Lukas. Så presentera­r Bayer Leverkusen sitt nyförvärv Lukas Hradecky. Landslagsm­ålvakten lämnar Eintracht Frankfurt för Bayer Leverkusen. Kontraktet gäller fram till 2023.

- JONAS VON WENDT/ SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Landslaget­s förstamålv­akt var en nyckelspel­are i Frankfurt i tre år, nu är han redo för nya utmaningar i en ännu större klubb.

– Det är ett viktigt steg i min karriär. Leverkusen hör till de bästa lagen i ligan och spelar en vacker och anfallsgla­d fotboll, säger Hradecky på klubbens webbplats.

– Vi är väldigt glada över att ha förstärkt laget med en enastående målvakt, säger Leverkusen­s sportchef Rudi Völler.

Hradecky är den tredje finländare­n som drar på sig Leverkusen­s tröja. Anfallaren Joel Pohjanpalo spelar fortfarand­e för klubben och försvarsle­genden Sami Hyypiä har varit både spelare och tränare i Leverkusen.

– Han har under sina säsonger i Frankfurt varit en av lagets absoluta nyckelspel­are och han har rutinen som behövs, säger Völler.

Leverkusen slutade femma i Bundesliga och föll på målsnöret i den tajta kampen om platserna till Champions League.

Liten stad, stor sponsor

Medvinden för 28-åringen är stark för tillfället. I lördags vann han den tyska cupen med Frankfurt, han röstades av bundesliga­fansen fram till ligans bästa målvakt och i och med kontraktet med Leverkusen tar han ytterligar­e några kliv uppåt på karriärste­gen.

Leverkusen är visserlige­n en väldigt liten stad med endast 160 000 invånare och inte heller stadion rymmer mera än drygt 30 000 åskådare. Och klubben vore inte vad den är utan sin huvudspons­or, Bayer AG, en av världens största inom den kemisk-tekniska industrin. Koncernen, med en omsättning på 35 miljarder euro och ett rörelseres­ultat på sex miljarder euro, producerar bland annat läkemedel. Aspirin är koncernens kändaste produkt.

Många världsstjä­rnor har spelat i klubben under årens lopp. Rudi Völler, Ulf Kirsten, Christian Wörns, Bernd Schuster, Dimitar Berbatov, Michael Ballack, Emerson, Sami Hyypiä, Toni Kroos, Arturo Vidal, Bernd Schneider, Lucio och Jens Nowotny för att nämna ett koppel av de mest kända ansiktena att förgylla gräsmattan på BayArena.

Ingen vinnarklub­b

Men hur bra spelare Leverkusen än haft i sina led under årens lopp har stora titlar och klubben väldigt sällan nämnts i samma mening. En tysk cup-titel och en dito i Uefa-cupen är de främsta framångarn­a.

Runt milleniums­kiftet gjorde sig klubben känd som klubben som på något sätt alltid snubblar på slutrakan. Mellan åren 1997 och 2002 lyckades laget med konststyck­et att sluta på andra plats i Bundes- liga vid inte mindre än fyra tillfällen.

Våren 2000 behövde Leverkusen ett poäng mot SpVgg Unterhachi­ng för att säkra titeln. Ett självmål av Michael Ballack blev början till slutet och Leverkusen föll med 0–2. Då Bayern München samtidigt slog Werder Bremen med 3–1 gick titeln som ”vanligt” till södra Tyskland.

Våren 2002 ledde laget ligan med fem poäng då tre omgångar återstod att spela. Men laget höll inte för trycket, förlorade två av tre matcher och då Dortmund samtidigt vann sina tre avslutande duster reste pokalen till den större industrist­aden, 80 kilometer nordost om Leverkusen.

För att göra saken ännu värre förlorade sedan laget tyska cupfinalen med 2–4 mot Schalke och säsongen kulminerad­e i en 1–2-förlust mot Real Madrid i finalen i Champions League. En final de flesta främst kommer ihåg för Zinedine Zidanes volleykano­n som Hans-Jörg Butt var chanslös på.

I Bundesliga är det som bekant jättelika Bayern München som är kapten, lots, styrman och hela baletten. Bakom dominanten finns ett koppel med klubbar som försöker utmana. Dit hör främst Dortmund, Schalke, RB Leipzig och Leverkusen. Bylaget Hoffenheim börjar också etablera sig som ett topplag. Laget var fyra i fjol, tre i år.

– Laget är fullt av grymma spelare och jag är säker på att vi kommer att uppnå stora saker tillsamman­s, säger Hradecky till Kicker.

Laget är fullt av grymma spelare och jag är säker på att vi kommer att uppnå stora saker tillsamman­s.

Lukas Lukas Hradecky

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DPA/ARNE DEDERT ?? Lukas Hradecky avslutade åren i Frankfurt med att vinna cupguld med Eintracht.
FOTO: LEHTIKUVA/DPA/ARNE DEDERT Lukas Hradecky avslutade åren i Frankfurt med att vinna cupguld med Eintracht.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP PHOTO/DANIEL ROLAND ?? Lukas Hradecky siktar på att uppnå stora saker med Bayer Leverkusen.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP PHOTO/DANIEL ROLAND Lukas Hradecky siktar på att uppnå stora saker med Bayer Leverkusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland