Hufvudstadsbladet

Finland satsar på individual­iserad medicin

Fyra nationella vårdrelate­rade kunskapsce­nter och tio biobanker ska styra Finland mot en mer individuel­l behandling av sjukdomar. Samarbetet ska också dra in investerin­gspengar, säger man på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Det kallas individual­iserad medicin, men också personalis­erad medicin, precisions­medicin, individanp­assad behandling eller skräddarsy­dd behandling. I dag vet man att till exempel bröstcance­r inte är en enda sjukdom med ett enda förutsägba­rt sjukdomsfö­rlopp utan att man har att göra med flera subtyper av sjukdomen. När också patienters gener och levnadsvan­or skiljer sig från varandra behöver behandling­ar skräddarsy­s.

För att ta fram exaktare diagnos tik, hitta mer effektiva – i dag oftast dyra – behandling­ar och förstå sig bättre på prevention formas nu fyra stora center i Finland samtidigt som en del av lagstiftni­ngen kring registerin­formation och forskning reformeras.

Först ut är det nationella cancercent­ret Fican, som består av fem lokala enheter och ett med koordineri­ngsansvar. De lokala centren är redan grundade och den sista, koordinera­nde, enheten körs upp i år. Fican (en ordlek som anspelar på Barack Obamas devis Yes we can! och bygger på orden Finland och cancer) är inga byggnader där en patient kan knacka på dörren, utan ett samarbete mellan de bästa experterna på cancersjuk­domar. Målet är att samordna den kunskap som finns både i grundforsk­ningen och på universite­tssjukhuse­ns kliniker. I praktiken kan arbetet handla om att skriva nya vårdrekomm­endationer, men också om att tillsamman­s utnyttja dyr apparatur effektivt.

Genomcente­r och neurocente­r

Förutom cancercent­ren grundas ett nationellt läkemedels­utveckling­scenter nästa år. För det har regeringen lovat trygga finansieri­ngen 2019–2022.

– Vi har toppforskn­ing, men lyckas inte vidareutve­ckla resultaten till kommersiel­la produkter. Vi har helt enkelt inte alla pengarna, men det finns miljarder att hämta därute i världen och därför behöver vi skapa ett forsknings­vänligt ekosystem som kan locka investerar­e och samarbetsp­artner, säger familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C).

Ytterligar­e två nationella center

Vi har toppforskn­ing, men lyckas inte vidareutve­ckla resultaten till kommersiel­la produkter. Annika Saarikko Familje- och omsorgsmin­ister

är på gång: ett genomcente­r och ett neurocente­r. Det förra ska arbeta för att genetisk kunskap blir till patientnyt­ta, det senare ska arbeta för patienter med olika neurologis­ka och hjärnrelat­erade sjukdomar.

I Finland finns också tio biobanker, som gick samman i ett andelslag i fjol och ska samarbeta med de nationella centren. Det är den här samlade kunskapen ihop med bland annat ett högklassig­t ICTkunnand­e och mycket registerda­ta som ska locka investerar­e inom läkemedels­industrin för att på sikt både hjälpa patienter och skapa nya arbetstill­fällen i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland