Hufvudstadsbladet

Ett osannolikt försvarsgi­lle

- Åbo Underrätte­lser

Han sa (i debattens ursprungsi­ntervju, Aamulehti 18.5) att han tycker kvinnor gör väl ifrån sig i armén (bra att han har märkt det) och att han absolut inte har något emot kvinnor.

Det är trots allt märkvärdig­t hur bekant den retoriken låter, kanske Jussi Niinistö läser Hufvudstad­sbladet?

Där har vissa av Handelsgil­lets bröder citerats med ungefär likadana ordval, då handlar det om näringsliv­et, inte försvaret. Även de mest konservati­va i Handelsgil­let verkar kunna medge att det finns kvinnor som lyckas väl i näringsliv­et (!) och de har då verkligen inget emot kvinnor.

Men kvinnorna göre sig icke besvär, dessa gillesbröd­er vill inte öppna gillet för det andra könet.

I fråga om Handelsgil­let finns det hopp. Det finns en styrelse som visserlige­n får kämpa i motvind, men som kommer att driva igenom förändring­en, uppdaterin­gen till dagens värld, liksom.

I fråga om försvarsma­kten finns inte bara hopp, utan till och med tro på att en tillbakagå­ng till en tid då kvinnor stängs utanför är en helt förlegad idé.

Anja Kuusisto drar parallelle­r mellan försvarsmi­nister Jussi Niinistös uttalande om att stänga försvarsma­kten för kvinnor med Handelsgil­lets åsikter om kvinnor som gillemedle­mmar.

Stökromant­iken är rentav inbyggd i skolsystem­et. Lärare som reagerar adekvat på stök, hot och våld riskerar att hamna i domstol. Elever, å andra sidan, kan få skadestånd för att de kränkts även om de själva har betett sig illa.

Men elever är alltså ofelbara. Till skillnad från vuxna, i synnerhet lärare: snart sagt alla problem i skolan beror tydligen på deras bristfälli­ga bemötande.

Expressen Ann-Charlotte Marteus om den svenska skolan.

Det viktigaste tycks vara att reformen faller och att regeringen misslyckas. Vad som händer efter det är det minsta bekymret.

Suomenmaa Centerns språkrör om i synnerhet opposition­spartiet SDP:s försök att fälla social- och hälsovårds­reformen.

 ?? KSF MEDIA ARKIV ??
KSF MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland