Hufvudstadsbladet

Hovet: Avhopparna krävs för nya ledamöter

-

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund deltar sedan april inte i Svenska Akademiens arbete. Men deras röster behövs för att kunna välja nya ledamöter till Svenska Akademien. Det menar hovet i ett uttalande till SVT:s Kulturnyhe­terna.

– Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligar­e förändring­ar av stadgarna, säger hovets informatio­nschef Margareta Thorgren till SVT.

Nyligen beviljades fyra ledamöter officiellt utträde. Tillsamman­s med övriga avhoppare betyder det att Akademien inte kan samla de tolv ledamöter som krävs för att göra ett inval, enligt stadgarna från 1700-talet.

Ytterst är det upp till kungen att ändra i stadgarna, men så kommer inte att ske, enligt hovet.

Men den tillförord­nade ständiga sekreterar­en Anders Olsson menar att det sista inte är sagt.

– Jag vill inte yttra mig alls i den frågan ännu, för vi har en diskussion som pågår nu med jurister och där finns det olika meningar, säger han.

I går gick Danius, Espmark och Englund ut och erbjöd sig att bistå Akademiens återuppbyg­gnad – men de krävde samtidigt att ledamoten Horace Engdahl i så fall måste avgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland