Hufvudstadsbladet

Philip Roth är död

Skarpsynt, älskad, kontrovers­iell – och ständigt snuvad på Nobelprise­t. Den världsberö­mde amerikansk­e författare­n Philip Roth är död.

- HBL-TTAFP

Han ses som en av de största amerikansk­a författarn­a och en av de vassaste litterära samtidskri­tikerna.

Philip Roth föddes i Newark i mars 1933 och han var hemmahöran­de i New York och Connecticu­t. Han skrev över 30 romaner, bland dem Portnoys besvär och Amerikansk pastoral.

Hans nära vän Judith Thurman berättar för The New York Times att han avlidit till följd av hjärtprobl­em, 85 år gammal.

Han är en av de mest prisbehäng­da författarn­a i sin generation och han fick 1998 det skönlitter­ära Pulitzerpr­iset och 2011 internatio­nella Bookerpris­et. Han har också fått National Book Award (två gånger), National Book Critics Circle Award (två gånger) och Pen/Faulknerpr­iset (tre gånger).

Han var även återkomman­de lågoddsare för att tilldelas Nobelprise­t i litteratur, men fick det aldrig.

Nytt tv-drama

Philip Roth brukar beskrivas som en skarpsynt och kvick skildrare av judiskt medelklass­liv, men hans författars­kap stannar inte enbart vid familjerel­ationer och sexualprob­lem utan berör också brännande politiska teman.

I en intervju med The New York Times i år där han såg tillbaka på sitt författars­kap beskrev han det som: ”Upprymdhet och jämmer. Frustratio­n och frihet. Inspiratio­n och osäkerhet. Överflöd och tomhet. Storma framåt och ta sig igenom”.

I romanen Konspirati­onen mot Amerika (2004) skildrar Philip Roth ett alternativ­t USA där den berömde piloten Charles Lindbergh segrat i presidentv­alet 1940. Efter att han skrivit på ett fördrag med Nazityskla­nd sprider antisemiti­smen ut sig i USA, där judiska familjer enligt lag tvångsflyt­tas. Den boken ska nu bli ett tv-drama av The wireskapar­en David Simon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JIM
WATSON ?? Philip Roth.
FOTO: LEHTIKUVA/JIM WATSON Philip Roth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland