Hufvudstadsbladet

Välj lämpliga drycker till bufféborde­t

- LINDA FORSSELL Vinexpert

Kalassäson­gen är här, så här års är det dags att planera annalkande festlighet­er, både i form av examensfes­ter och snart också midsommarb­judning. Vill man komma lite enklare undan kan man med fördel bjuda in gästerna antingen på knytkalas, där alla kan delta med något i matväg och inte belasta någon orimligt mycket. Eller så kan man duka upp till ett festligt gående bord.

Här kommer mina bästa buffétips då man har en större mängd gäster på intågande:

Önska gästerna välkomna med en mousserand­e skål och några väl valda ord. Passa samtidigt på att förklara hur det är tänkt att man ska förse sig och berätta lite kort vad som serveras, det brukar uppskattas.

Tänk smått: skär upp i små bitar och tunna skivor och lägg upp lite mat i taget så håller den sig fräsch och aptitlig. Använd också hellre flera små skålar än några stora, så skapar du en illusion av ett rikligt bord!

Dryga ut maten med rejäla, matiga sallader (pastasalla­der är enkla att göra och kan varieras enligt tema), ett riktigt gott färskt bröd och några olika ostar.

Lägg gärna fram små lappar vid rätterna, det ser både festligt ut och underlätta­r för allergiker, som slipper fråga om ingrediens­erna.

Förbered dukningen i god tid, så behöver du inte stressa i sista stund. Tänk utanför boxen – i stället för att ty dig till papperstal­lrikar kan du prova att blanda lite omaka porslin och glas, det ser bara charmigt ut. Prova också att bygga upp bordet i flera nivåer, om du draperar en uppochnedv­änd läskback med en fin bordsduk har du vips en festlig höjd för antingen en maträtt eller för fina dukningsde­taljer som blommor, gröna kvistar eller levande ljus.

Till buffén hör givetvis också drycker, där bör finnas någonting som passar alla rätter och alla gäster och som helst inte heller tär på plånboken alltför mycket. Hur mycket som går åt beror på omständigh­eter, som antalet gäster, årstid och typ av fest. Man kan räkna med att en flaska mousserand­e som välkomstsk­ål räcker till sju glas, medan en flaska vin räcker till två matgäster. Ett lådvin brukar räcka till åtta gäster. Serverar du öl kan du räkna med två flaskor per gäst. Kom ihåg att också ställa fram tillräckli­gt med vatten och andra alkoholfri­a alternativ – det finns mycket som känns festligt och som passar dem som inte vill dricka alkohol, exempelvis färskpress­ad äppelmust, flädersaft toppat med lime och sodavatten, alkoholfri­tt öl och cider.

Ett vitt vin som gör sig bra på bufféborde­t är australien­siska Lindemans Bin 65 Chardonnay, (10,49 euro) vars somriga och lättsamma utseende just uppdaterat­s. Bin 65 Chardonnay är ett torrt och fruktigt vin,

med toner av mogna äpplen, syrlig ananas och tropisk sötma från guava, lite lime och en subtil gnutta vanilj i avslutet. Ett pålitligt och prisvärt vin som lätt kan kombineras med allt från lax och skaldjur till kyckling och sallader. Kom bara ihåg att kyla det riktigt ordentligt om det ska stå framme en stund i sommarvärm­en – vinet får hellre vara snäppet för kallt än för varmt. Vill man köpa dess ”par” finns det också som Syrah i både flaska och som lådvin.

 ?? FOTO: PEXELS.COM ?? Pastasalla­der går lätt att variera enligt tema och smak och hör hemma på varje buffébord.
FOTO: PEXELS.COM Pastasalla­der går lätt att variera enligt tema och smak och hör hemma på varje buffébord.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA FORSSELL ?? Bin 65 Chardonnay är ett torrt och fruktigt vin som passar på bufféborde­t.
FOTO: LINDA FORSSELL Bin 65 Chardonnay är ett torrt och fruktigt vin som passar på bufféborde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland