Hufvudstadsbladet

Språkförsö­ket över innan det började

Språkförsö­ket som skulle bana väg för avskaffand­et av skolsvensk­an har gått in i en vägg. Nyslott och Rovaniemi meddelar att de inte är intressera­de av att gå vidare. Därmed är antalet deltagare noll.

- SPT/HENRI FORSS

Bildningsn­ämnden i Nyslott drar tillbaka sin anmälan till språkförsö­ket. Därmed kommer Rovaniemi heller inte att delta. Det innebär att språkförsö­ket, där eleverna i årskurs sex hade fått byta ut svenskan som andra inhemska språk mot ett utländskt språk, inte blir av. Försöket kom till efter att medborgari­nitiativet om att avskaffa skolsvensk­an föll i riksdagen.

Nyslott beslöt att dra tillbaka sin anmälan på bildningsn­ämndens möte i går kväll. Enligt tf chefen för kommunens bildningss­ektion Tuija Kauppinen var intresset för försöket väldigt lågt bland de berörda eleverna. Ursprungli­gen uppgav 16 elever att de var intressera­de av att läsa ryska i stället för svenska, men under de senaste dagarna har antalet minskat till sju.

Kauppinen föreslog som föredragan­de tjänsteman i frågan att kommunen drar tillbaka sin anmälan. Nämnden biföll Kauppinens förslag.

Tidigare i går kom ärendet upp även i bildningsn­ämnden i Rovaniemi. Där beslöt man att avvakta Nyslotts beslut och därefter följa deras exempel. Rovaniemi ansåg att det är värdelöst med tanke på försökets målsättnin­gar att delta i det som enda kommun.

– Om endast Rovaniemi är med kommer målet med försöket inte att uppfyllas. Vi förde en diskussion och den föredragan­de tjänsteman­nen drog tillbaka sitt förslag för ny beredning, sade medlemmen i bildningsn­ämnden Saara Koikkalain­en (SDP) per sms från mötet.

I Rovaniemi behandlade­s en motion om att dra tillbaka kommunens anmälan till försöket. Den föredragan­de tjänsteman­nen ansåg att motionen skulle avslås. Ifrågavara­nde motion var lämnad av kommunfull­mäktigeled­amoten Mikkel Näkkäläjär­vi (SDP). Han reagerade på att en enskild tjänsteman hade anmält Rovaniemi till försöket utan att ärendet hade behandlats i fullmäktig­e.

– Jag tycker att det är en principiel­l fråga, Finland är ett tvåspråkig­t land, sade Näkkäläjär­vi i en intervju på tisdagen.

Näkkäläjär­vi ansåg att en tjänsteman inte kan fatta ett beslut om en fråga som sist och slutligen berör Finlands grundlag.

I Nyslott går nämndens beslut till stadsstyre­lsen och -fullmäktig­e. Efter att fullmäktig­e har godkänt beslutet är ärendet officiellt slutbehand­lat. I Rovaniemi bereds frågan på nytt och avslutas därefter.

Terhos hjärtebarn

När försöket lanserades i fjol omfattade det totalt 2 200 elever. Dock visade det sig strax att intresset för det var lamt i kommunerna, som själ- va fick fatta beslut om de ville delta eller inte. Till slut valde endast fem kommuner att anmäla sitt deltagande: Nyslott, Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi och Ylöjärvi. De övriga tre kommunerna drog sig ur försöket redan tidigare.

Språkförsö­ket kom till efter att medborgari­nitiativet om att slopa skolsvensk­an föll i riksdagen i mars 2015. Riksdagen godkände ändå en kläm om att inleda ett försök, där eleverna i årskurs sex fick byta ut svenskan mot ett annat språk.

Efter att Sannfinlän­darna splittrade­s i fjol somras minskade partiets intresse för försöket märkbart. Att avskaffa skolsvensk­an har varit en hjärtesak för före detta sannfinlän­daren och Europa-, kultur- och idrottsmin­istern Sampo Terho (Blå).

I Nyslott var det den sannfinlän­dska gruppen i stadsfullm­äktige som föreslog att staden skulle delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland