Hufvudstadsbladet

Världen i byn med extra mycket hållbarhet

Totalt bjuder årets upplaga av Världen i byn på inte mindre än 18 gratiskons­erter i centrala Helsingfor­s.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Sommaren är här. Den som inte låter sig övertygas av det vackra vädret hittar under veckoslute­t en annan, tydlig indikation på att så är fallet. Den 26–27 maj slår festivalen Världen i byn upp sina tält i Kajsaniemi­parken och på Järnvägsto­rget.

På programmet står i vanlig ordning diskussion­er, film, barnaktivi­teter, mat från världens alla hörn och litteratur­samtal. Totalt arrangeras hela 18 gratiskons­erter.

– Kanske skulle jag lyfta fram Freshlygro­und från Sydafrika som uppträder på lördagen och bland annat gjorde låten Waka Waka med Shakira inför fotbolls-VM 2010. Men också gruppen 47SOUL är intressant. De talar kraftigt för det palestinsk­a folkets rättighete­r. Och från Elfenbensk­usten kommer Dobet Gnahoré som vann en Grammy för några år seden, berättar programche­fen Johanna Eurakoski.

Bland de många filmerna lyfter hon fram The Islands and the Whales som visas på söndag klockan 12 i samarbete med Nordisk kulturkont­akt och berättar om valfångste­ns betydelse för lokalbefol­kningen på Färöarna.

Hela programmet kan läsas på webbplatse­n maailmakyl­assa.fi.

Agenda 2030

Annars berättar Eurakoski att hållbar utveckling, som alltid varit en grundtes för festivalen, i år får ännu större emfas än vanligt. Många programpun­kter på temat ordnas dessutom i samarbete med inflytelse­rika aktörer som Utrikesmin­isteriet, FN och EU.

– Hållbar utveckling rör oss alla och det är viktigt att vi nu börjar skrida till åtgärder om vi ska kunna leva tillsamman­s på den här planeten i morgon. Men rent konkret handlar det också om FN:s program Agenda 2030 som införts för inte så länge sedan och som vi vill lyfta fram.

Världen i byn ordnades första gången 1995, men fram till 2005 bara vartannat år. Nästa år går festival nummer 20 av stapeln. Hur har festivalen förändrats genom tiden? – Vi har förstås fler utställare nu än i början, och mer diskussion­sprogram. Under 2000-talet har vi börjat lägga mer fokus på att också själva festivalen ska arrangeras på ett hållbart och miljövänli­gt sätt. Och visst kunde man säga att festivalen profession­aliserats under årens lopp.

 ?? FOTO: JONX PILLEMER ?? Freshlygro­und från Sydafrika som uppträder på lördag kväll klockan 18 i Kajsaniemi­parken. Gruppen är bland annat känd för att ha gjort låten Waka Waka med Shakira inför fotbolls-VM 2010.
FOTO: JONX PILLEMER Freshlygro­und från Sydafrika som uppträder på lördag kväll klockan 18 i Kajsaniemi­parken. Gruppen är bland annat känd för att ha gjort låten Waka Waka med Shakira inför fotbolls-VM 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland