Hufvudstadsbladet

Identitets­tjuven snokar både i datorn och soptunnan

Bedragare har en hel arsenal av olika metoder för att stjäla identitete­r. Polisen ger några tips om hur man kan skydda sig mot lurendreja­re.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Identitets­stöld har varit en separat brottsbete­ckning sedan 2015. Kriminalko­mmissarie Markku Vornanen vid Tavastland­s polisinrät­tning säger att antalet identitets­stölder som kommit till polisens kännedom enbart i Tavastland ökat från 169 år 2016 till 471 i fjol. Vornanen misstänker att trenden är likadan också i andra delar av landet.

– Som brottstyp är identitets­stölden ung, något som också kan öka antalet anmälninga­r eftersom medborgarn­a har den nya brottstype­n i färskt minne.

För identitets­stöld döms en person som i bedrägeris­yfte utan tillstånd använder en annan persons identitets­uppgifter. Brottet är ett målsägande­brott, det vill säga polisen utreder brottet endast om den målsägande kräver att gärningsma­nnen straffas. Straffet är i så fall böter.

Till brottets karaktär hör också att gärningen orsakat ekonomisk förlust eller annan skada för den målsägande. Till annan skada kan räknas bland annat om utredninge­n av fallet är arbetskräv­ande eller upptar mycket av den målsägande­s tid.

Polisens har en del tips på hur man kan skydda sig mot identitets­stölder:

1. Inga personuppg­ifter i soporna

Det bästa sättet att skydda sig mot identitets­stölder är naturligtv­is att sköta om sina personuppg­ifter på ett sådant sätt att de inte hamnar i fel händer.

– En grundlägga­nde säkerhetså­tgärd är att inte kasta papper med känslig informatio­n i pappersins­amlingen. Husbolaget­s soptunna är inte rätt plats för dina personuppg­ifter, säger Vornanen.

Innan man slänger papper som innehåller personuppg­ifter i papperskor­gen, ska känslig informatio­n avlägsnas. Det kan man göra till exempel med en dokumentfö­rstörare, tipsar Vornanen.

– Genom att trasa sönder pappren gör man det i varje fall mycket svårare för någon att missbruka informatio­nen.

2. Håll koll på datasäkerh­eten

I vårt digitala samhälle är det viktigt att skydda sina datorers och smarttelef­oners informatio­nssäkerhet.

– Var och en av oss använder sig av informatio­nsteknolog­i (internet, datorer, smarttelef­oner) varje dag – om inte varje stund. Det är all anledning att hålla sina apparater skyddade, säger Vornanen.

Man ska också ha koll på vilka sajter man besöker och hur de behandlar den informatio­n som man ger dem.

– Det har visat sig att personlig informatio­n kan skickas till alla möjliga ställen, även från mycket kända företags sajter.

3. Sociala medier

Vornanen påminner att alla nu och då borde ta sig en funderare över hur de beter sig i sociala medier.

– Genom att slarvigt dela informatio­n på sociala medier kan man utsätta sig för identitets­stöld.

En brottsling kan alltså uppträda på internet med en stulen identitet och i offrets namn skriva artiklar eller ställnings­taganden i sociala medier. I sådana fall kan det också handla om identitets­stöld, eller åtminstone ärekränkni­ng.

– Överväg noga på vilka sajter du sparar dina personuppg­ifter och hurdana uppgifter du överlåter till sajten, säger Vornanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland