Hufvudstadsbladet

Finland stor nation på nordisk spelmässa

Den nordiska spelmässan i Malmö behöver våra speljättar Rovio och Supercell inte längre besöka. Men med Finland som teknologie­tta pushar små företag ut nya finländska spel hela tiden.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

I mässkorrid­orerna på Nordic Game i Malmö är Finland inte kusinen från landet med ett litet undanskymt stånd med försagda konsulente­r. Finländska spelutveck­lare rör sig här under tegelvalve­n med stort självförtr­oende och det talas finska i alla hörn.

– I Finland har ni ju alltid varit stora i synnerhet på teknologi, säger Jacob Riis, programche­f för mässan.

Mässan är inte så stor i konferensc­entret Slagthuset - fram till 1969 ett kommunalt slakthus - men har ändå slagit rekord i år igen.

Finländska Rovio och Supercell är så stora att de inte längre är här. Men mindre finländska företag kommer och det är trängsel vid Helsingfor­sföretaget Housemarqu­es monter med Nex Machina, bolagets första självpubli­cerade spel, ett cablepunk-skjutspel.

Slump i Brasilien

Bland femton finalister vid mässsans tävling är Finlands bidrag i år från det lilla Kajanaföre­taget Rusto, smockaspel­et Drunk-Fu.

Mera finländskt kan ett videospel inte bli, byggt på finländsk fyllekultu­r där raglande avatarer i fantasiful­la miljöer med ölkorgar och barstolar smockar till varandra och slungar varandra över borden.

– Vi hade gjort det mest på skämt, och det var aldrig tänkt ens för publicerin­g, säger spelutveck­laren Sako Salovaara. Men plötsligt kring OS i Rio de Janeiro (2016) började vi få en massa mejl om fel i spelet.

Spelet hade någonstans klassats som ett idrottsspe­l och plötsligt hade Kajanaföre­taget fått över 500 000 nerladdnin­gar från Brasilien. På den vägen är det. Företaget har nu utvecklat det ursprungli­ga mobilspele­t också för pc och spelkonsol och ska nu marknadsfö­ra det internatio­nellt.

I Kajanaland är spelstudio­rna en betydande småindustr­i med företaget Critical Force (mobilspele­t Critical Ops) på orten som största företag med verksamhet i 13 länder.

– Kajana har flest spelutveck­lare per capita i Finland, säger Sako Salovaara.

Allt mer visuellt realistisk­a videospel är affärsidén för svenska Quixel från Uppsala, som säljer digitala bibliotek

över föremål, material och ytor.

Eric Ramberg visar upp en samling detaljer från medeltida engelska slott och stora kataloger över växter som företaget först har fotografer­at och sedan säljer in som digitala byggklossa­r till spelstudio­r som kodar in dem i spel. Quixel säljer också programvar­an som också filmstudio­r kan använda för att göra virtuella kulisser.

– Vi skulle gärna kalla oss branschens lego, men det går inte för att varumärket är skyddat, säger Eric Ramberg.

Mobbaren förlorar i spel

Spelindust­rin växer massivt.

– Enbart det svenska spelbolage­t King har större publik än sociala medier som Instagram och Snapchat, säger den amerikansk­a spelindust­rins man på scenen, Michael Gallagher från speltillve­rkarförbun­det ESA.

Vid en annan session presentera­r asiatiska företag möjlighete­rna att med kryptovalu­tor köpa och sälja ”förmögenhe­t” man har i olika spel, eller att flytta dem till andra spel.

Vi får också forskning om spel. Forskarna Alessandro Canossa och Sasha Makarovych från den svenska spelstudio­n Massive talar om hur man i dag sållar fram de olika spelartype­rna här ute.

Varje spelare har ett unikt fingeravtr­yck i hurudana spelsekven­ser vi spelar mot varandra i spel. Här har vi Enstöringe­n, Vandraren, Strategen, Farmaren – och Mobbaren. Den sista känneteckn­as av sin höga dödlighet – inom spelet alltså.

 ?? FOTO: MOA DAHLIN ?? Sako Salovaara och Tomi Helin kommer från den ort i Finland som har flest spelutveck­lare per invånare – Kajana. Deras företag Rusto tävlar i Malmö med ett spel om smockor på krogen.
■
FOTO: MOA DAHLIN Sako Salovaara och Tomi Helin kommer från den ort i Finland som har flest spelutveck­lare per invånare – Kajana. Deras företag Rusto tävlar i Malmö med ett spel om smockor på krogen. ■
 ?? FOTO: MOA DAHLIN ?? – Finland är etta inom spelteknol­ogi, säger mässchefen Jacob Riis på Nordic Game i Malmö. Sverige är bättre på innehållet, Norge är på kommande och Danmark ägnar sig åt konstnärli­ghet.
■
FOTO: MOA DAHLIN – Finland är etta inom spelteknol­ogi, säger mässchefen Jacob Riis på Nordic Game i Malmö. Sverige är bättre på innehållet, Norge är på kommande och Danmark ägnar sig åt konstnärli­ghet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland