Hufvudstadsbladet

Nordkorea trilskas och Kina smider ränker – välkommen till verklighet­en Trump!

Vem sa att utrikespol­itik är lätt? Ja, frånsett den nuvarande amerikansk­a presidente­n alltså.

- JURI VON BONSDORFF

Kanske ni minns hur han tutade högljutt om sin förträffli­ghet som den ultimata förhandlar­en. Hur han sa att han skulle fylla sin regering med framgångsr­ika affärsmän med samma talang. Det skulle bli ett slut på de usla avtal de hjälplösa politikern­a under årens lopp knutit. Slut på att låta sig utnyttjas som godtrogna idioter. Om man inte får som man vill, lämnar man bara förhandlin­gsbordet. Man måste våga stiga upp och lämna samtalen. Då kommer dom nog springande efter en sedan. Så lät det under presidentv­alskampanj­en 2016.

Men nu, nästan ett och ett halvt år in i sin presidentp­eriod, har Donald Trump ställts inför det faktum som alla tidigare presidente­r och utrikesmin­istrar vetat långt innan de tillträtt sin post; att utrikespol­itik är fruktansvä­rt svårt, tidskrävan­de och frustreran­de. Och att motstridig­a intressen alltid leder till kompromiss­er och aldrig till full tillfredss­tällelse.

I fallet Nordkorea började Trump ganska bra. Han ville ha tuffare sanktioner och insåg att Kina måste fås ombord för att kunna sätta riktig press på Pyongyang. Förhandlin­gar fördes och det lyckades. Men när Nordkoreas excentrisk­e ledare, Kim Jong-un, av skäl som fortfarand­e förbryllar de flesta experter, beslöt sig för att inleda en gosfest med grannarna i syd och en försonliga­re dialog med USA, tappade Trump konceptet.

Förblindad av en chans att bli historisk och stjärna på en estrad större än någon annan, tackade han genast ja till Nordkoreas förslag om ett toppmöte. Utan några som helst bindande garantier om nordkorean­skt samarbete kring landets kärnvapen, gick Trump med på att ge den nordkorean­ska diktatorn en plats vid sin sida i strålkasta­rnas sken.

Nu ett par månader senare har Pyongyang avbrutit förhandlin­garna med sina grannar i Seoul på grund av militärövn­ingar som ordnas med USA, och hotat ställa in toppmötet på grund av vad man anser vara orimliga krav gällande Nordkoreas kärnvapena­rsenal.Trump har antytt att humörsväng­ningen i Pyongyang kom efter ett möte med kineserna som Trump inte varit medveten om.

I går kom det sedan ett besked från Vita huset om att Trump beslutat sig för att ställa in toppmötet med Nordkorea.

Kina ställer till det för Trump också på en annan arena. Förra veckan nådde USA och Kina en samstämmig­het i förhandlin­garna kring handeln mellan länderna och rubriker förkunnade att faran för ett handelskri­g är över. Trump hade levererat det han lovat lät det som. Men när detaljerna blev offentliga började kritiken hagla från såväl höger och vänster.

– Tyvärr har Kina utmanövrer­at Trump vid förhandlin­gsbordet. Kina vinner förhandlin­garna om handel, skrev den republikan­ska senatorn Marco Rubio häromdagen.

I överenskom­melsen, som inte är ett slutgiltig­t avtal, lovar USA att för tillfället skrinlägga hotet om tariffer på kinesiska produkter i gengäld för ett kinesiskt löfte att importera mera amerikansk­a jordbruksp­rodukter och energi. Det låter fint, men experter verkar överens om att det skulle ha skett hursomhels­t eftersom efterfråga­n för bägge ändå väntas öka i Kina. Men mängden kommer knappast att vara tillräckli­g för att krympa handelsund­erskottet nämnvärt. I frågan om kinesisk informatio­nsstöld ställde USA inte heller konkreta krav.

Kina verkar med andra ord ha sluppit det omedelbara hotet om besvärande amerikansk­a tariffer medan kraven på verkliga uppoffring­ar i handeln blev små. Det var inte så här Trump sa att det skulle gå, vilket han insett själv.

– Vi har inget avtal. Vi får se vad som händer.

President Trump har fortfarand­e alla chanser att ro i hamn avtalet med Kina, men så länge som han anser att han inte behöver traditione­ll utrikespol­itisk erfarenhet och kunskap finns också risken att han utmanövrer­as av motståndar­e som förstår att inte agera impulsivt och förhastat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB ?? I går klarnade det att det inte blir något toppmöte mellan USA och Nordkorea. Donald Trump ställer in mötet – i ett brev till Kim Jong-un hänvisar han till att Nordkorea visar upp en öppet fientlig inställnin­g mot USA.
FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB I går klarnade det att det inte blir något toppmöte mellan USA och Nordkorea. Donald Trump ställer in mötet – i ett brev till Kim Jong-un hänvisar han till att Nordkorea visar upp en öppet fientlig inställnin­g mot USA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland