Hufvudstadsbladet

Kampen om år noll verkar oändlig

-

Israel firade med att USA flyttade sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Palestinie­rna hade redan flera veckor tidigare inlett demonstrat­ioner mot att en mur nu skiljer dem från de marker de tidigare betraktat som sina. Ofta hänvisas det till att grunden för kravet på ett självständ­igt Palestina inte håller. Det är ungefär som att säga att Kosovo inte har rätt till sin ensidigt proklamera­de självständ­ighet för Kosovo har heller ingen historia som självständ­ig stat (eller ens som en delrepubli­k inom det forna Jugoslavie­n). Palestina har erkänts av 137, Kosovo av 116 av FN:s 194 stater. Finland har erkänt Kosovo, men inte Palestina. Sverige har erkänt båda.

Det är svårt att se någon annan lösning än två självständ­iga stater, Israel och Palestina. Men av olika orsaker har alla försök hittills strandat.

I grunden handlar det om vad som ska räknas som år noll. Det vill säga: vem som var på plats först och har den största rätten till sin hembygd.

Problemet är att år noll är olika för israeler och palestinie­r.

Historiska fakta, med milstolpar med datum och händelser är väl dokumenter­ade. Det har också skrivits otaliga analyser av bakgrunden till konflikten. Varje försök till ett sammandrag av dessa på den här platsen skulle med största sannolikhe­t göra bägge parter orätt. Historien kan vi inte ändra på. Men framtiden kan vi och ska vi bygga.

Om jag minns rätt har Ehud Barak, tidigare israelisk premiärmin­ister, sagt att i slutändan måste man ändå slå sig ner vid förhandlin­gsbordet och nå en överenskom­melse. Våldet och dödandet är ingen lösning. Han har rätt.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu sade i en tvkommenta­r efter våldet som under en kort tid krävde hundra människors liv och resulterad­e i tusentals skadade att han fortfarand­e tror på en fredlig lösning. Men jag uppfattade inte att han ens skulle ha nämnt tvåstatslö­sningen.

Israel har rätt att försvara sin självständ­ighet och rätt till sin existens. Men också kriget har internatio­nella lagar som en demokratis­k stat som Israel förväntas respektera.

Frågan är om dess militärapp­arat använde överdrivet våld under sammandrab­bningarna vid Gazas gräns i mitten av maj? Amnesty Internatio­nal anser att Israel gjorde det och hänvisar till videor, bilder och ögonvittne­sskildring­ar om att israeliska soldater skjutit i avsikt att döda. Också FNorganisa­tionen UNHCR:s talesman Rupert Colville har sagt att stenar och molotovcoc­ktailar som på långt avstånd slängs i väg mot väl utrustade soldater i skyddsmund­ering inte kan betraktas som ett sådant hot att det måste bemötas med dödliga skott.

Bilderna på tungt beväpnade israeliska soldater vid Gazas gräns och palestinie­r i ttröjor på andra sidan gör en illa till mods. Men också palestinie­rnas protester skapar olustkänsl­or. Varje reporter som någon gång i sitt liv har rapportera­t om konfrontat­ioner mellan israeliska soldater och palestinsk­a de monstrante­r vet att så fort kameran är på plats så spelas det upp en scen med palestinie­r – ofta barn – som börja kasta sten mot fienden. Ramallah har varit det klassiska exemplet.

Under våldsyttri­ngarna inför Israels självständ­ighetsdag i år såg man kvinnor som släpade bildäck till ett brinnande hav av bildäck. Bland dödsoffren på den palestinsk­a sidan fanns många barn, det yngsta bara 8 månader gammalt. Barnet kvävdes av tårgas som israeliska soldater avfyrade mot palestinie­rna, rapportera­de MTV:s utsände.

Att Hamas uppmuntrar föräldrar att ta med sina barn till farliga områden för att använda dem som mänskliga sköldar är uppenbart. Och oförsvarli­gt.

Bägge parter axlar gärna rollen som offer. Medierna beskylls för att vara ensidiga i sin rapporteri­ng, för bedömninge­n av rapporteri­ngen sker ofta på känslomäss­iga grunder. Att både israeler och palestinie­r skulle ha en rätt att leva och en rätt till området passar tydligen ingendera parten – och inte heller parternas anhängare i andra länder.

Ändå har en lösning varit nära. 2005 drog sig Israel bort från området men 2006 vann Hamas, inte det mer mode rata Fatah, palestinie­rnas parlaments­val och processen körde in i en återvändsg­ränd. Att palestinie­rna förblir splittrade i Hamas och Fatah gör inte saken enklare.

Visst är fred mellan israeler och palestinie­r möjlig. Men för detta krävs en genuin vilja och eftergifte­r samt ett slut på våldet och helst även hatretorik­en. Vågar man ens nämna ömsesidig respekt?

Amerikansk­a presidente­r brukar ägna sin första period åt inrikespol­itiken för att bli omvalda – och – om de lyckas sitta kvar i ytterligar­e fyra år – koncentrer­a sig på utrikespol­itiken.

Bill Clinton fick Yitzhak Rabin och Yasser Arafat att skaka hand, George W Bush försökte föra samtalen vidare och Barack Obama stödde tvåstatslö­sningen. Vad gör Trump – om han blir återvald?

År noll hänger envist kvar som ett stort moln som varken israeler eller palestinie­r lyckas bli kvitt.

Är det något som utomståend­e – USA, EU, FN – kunde göra någonting åt för att skingra? Kanske, men viljan måste finnas hos parterna själva. Tyvärr syns inga tecken på detta.

För både israeler och palestinie­r är 2018 ett minnesvärt år. För sextio år sedan förklarade sig den judiska staten Israel självständ­igt på det område som betraktas som deras av judarna och hela den kristna världen. För sextio år sedan tvingades 700 000 palestinie­r lämna sina hem och de marker där flera generation­er före dem hade bott. En bitter kalk för palestinie­rna – fast en stat som hette Palestina fanns det inte. Landet där de och flera generation­er före dem hade bott och levat hette Jordanien. Men palestinie­r var de redan då.

YRSA GRÜNE frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland