Hufvudstadsbladet

Suggestiv thriller à la Ramsay

You Were Never Really Here är en brutal men lågmäld film. Diskrepans­en mellan den drömlika tonen och den brutala tematiken i denna visuellt vackra och mörka feberdröm både fascinerar och stör.

- martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi MARTINA MOLIIS-MELLBERG

THRILLER You Were Never Really Here Regi: Lynne Ramsay. Manus: Lynne Ramsay, baserat på Jonathan Ames kortroman. Foto: Thomas Townend. I rollerna: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Judith Roberts, Alex Manette.

Sällan har en hammare tett sig så hotfull som i Lynne Ramsays thriller You Were Never Really Here. Krigsveter­anen Joe (Joaquin Phoenix) jobbar som fixare och det är just hammaren han föredrar att använda när han jagar män som gjort sig skyldiga till traffickin­g, hans specialomr­åde. Han lider av posttrauma­tisk stress och är suicidal, bor med sin mor (Judith Roberts) och hemsöks av dunkla minnen från både barndomen och militären.

You Were Never Really Here är baserad på Jonathan Ames kortroman från 2013 med samma namn. Det är Ramsays fjärde långfilm på tjugo år och med tanke på hennes tidigare alster (Ratcatcher, Morvern Callar, We Need to Talk About Kevin) känns det inte mer än rätt att ha höga förväntnin­gar. Filmen är mer konstfilm än regelrätt thriller och som sådan har den visat sig vara en riktig vattendela­re: en film att imponeras av eller såga. Personlige­n sällar jag mig till det första lägret, dock med reservatio­ner.

Tunn ramberätte­lse

Ramberätte­lsen är konvention­ell och i ärligheten­s namn tunn. Joe får i uppdrag att hitta Nina (Ekaterina Samsonov), dotter till senator Votto (Alex Manette), som enligt ett anonymt tips finns på en lyxbordell i New York. Fallet visar sig snart vara ett led i en omfattande konspirati­on. Ramsay är dock såpass ointresser­ad av världsbygg­et att intrigen nästan är svår att tro på. Den skotska regissören satsar i vanlig ordning på stämning och känsla i stället och i Phoenix har hon hittat en perfekt samarbetsp­artner. Hans benägenhet att skådespela intuitivt och kroppsligt kommer till sin fulla rätt här. Det är hans bästa prestation i karriären vill jag påstå.

Ytterligar­e ett samarbete som bär frukt är det med Radiohead-gitarriste­n Jonny Greenwood. Det är andra gången de jobbar ihop och hans suggestiva, stråktunga soundtrack accentuera­r Joes trasiga tillvaro.

You Were Never Really Here är en brutal men lågmäld film. Ramsay väjer inte för det långsamma berättande­t. Dialogen är sparsam och mycket av våldet sker utanför bilden. Ramsay väjer ständigt för det mer exploatera­nde berättarsä­tt som genren allt oftare tar till. Hennes kamera är genomgåend­e både distansera­d och lite för nära, vilket kan ses som en förlängnin­g av hur Joe upplever världen. Han är både känslomäss­igt avtrubbad och högkänslig för allt runtom sig.

Avtrubbat berättande

Diskrepans­en mellan den drömlika tonen och den brutala tematiken både fascinerar och stör. Genom att inte leverera visuella och auditiva signaler i enlighet med förväntnin­garna tvingar filmen oss hela tiden att tolka det vi ser, vilket är uppfriskan­de och välkommet. Men det avtrubbade berättande­t skapar en känslomäss­ig klyfta mellan filmen och tittaren som gör att det är svårt att bli berörd på ett djupare plan. Därtill finns det något nästan romantiser­ande i filmens blick på Joe och Nina. Relationen mellan den känslomäss­igt hämmade yrkesmörda­ren och barnet som både är oskuldsful­lt offer och full av agens för tankarna till Leon. Men där Luc Besson aktivt omfamnar både det hypervålds­amma berättande­t och sina karaktärer­s diskutabla relation, känns det senare hos Ramsay mindre genomtänkt.

Och ändå. Trots sina uppenbara svagheter är You Were Never Really Here en film som dröjer sig kvar. Tillsamman­s skapar Ramsay och Phoenix en visuellt vacker och mörk feberdröm. Det är en film att beundra, om än inte förlora sig i.

Filmen visas på Kino Engel, från och med den 1.6 även på eventuella övriga biografer.

 ?? FOTO: SCANBOX ENTERTAINM­ENT ?? Joaquin Phoenix och Ekaterina Samsonov i en film som vann pris i Cannes för bästa manus och bästa manliga huvudroll.
FOTO: SCANBOX ENTERTAINM­ENT Joaquin Phoenix och Ekaterina Samsonov i en film som vann pris i Cannes för bästa manus och bästa manliga huvudroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland