Hufvudstadsbladet

Trefaldig hedersdokt­or sjunger nyfikenhet­ens lov

Författare­n och komikern Jonas Gardell blir i dag promoverad till hedersdokt­or vid fakulteten för humaniora, teologi och psykologi vid Åbo Akademi. Gardell uppmuntrar samhället till nyfikenhet och öppenhet, och varnar för överdriven ängslighet.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Allt är möjligt. Eller rättare sagt: det omöjliga är bara något som inte blivit möjligt än.

Den svenska författare­n, dramaturge­n och komikern Jonas Gardell står i Sibeliusmu­seet i Åbo och håller ett föredrag i samband med sin promotion till filosofie hedersdokt­or vid fakulteten för humaniora, teologi och psykologi vid Åbo Akademi. Han ingjuter optimism i sin publik och uppmanar till mod och öppenhet inför livets utmaningar.

Gardell bjuder på en tillbakabl­ick till ett Sverige som under gångna årtionden betraktat både vänsterhän­thet, plattfothe­t och homosexual­itet som handikapp eller sjukdomar, och deklarerar att världen till all lycka kan förändras.

– Nu står här en vänsterhän­t, plattfotad och homosexuel­l rikssvensk och är hedersdokt­or i Åbo. Säg den som för 30–40 år sedan trodde att det kan vara möjligt, säger Gardell.

”Livsviktig­t med samtal”

För Gardell är det i själva verket tredje gången han blir hedersdokt­or. Han är sedan tidigare hedersdokt­or vid teologiska fakulteten vid Lunds universite­t och vid Linköpings universite­ts medicinska fakultet.

– Varje gång jag blir promoverad till hedersdokt­or tycker jag att jag blir inbjuden till ett samtal, att det är någon som vill höra vad jag har att säga, säger Gardell till SPT efter sitt föredrag.

– Det är livsviktig­t med samtal mellan olika discipline­r och människor med olika bakgrund och kunskap. Jag förstår poängen med att bjuda in någon som mig, som kanske kan bidra med annorlunda insikter till universite­tet.

Någonstans i det citatet finns också poängen med Gardells föredrag. Det gäller att vara nyfiken och öppen för vad som kan kännas främmande och annorlunda, både på individ- och samhällsni­vå.

Ängslighet är inte konstrukti­vt

Gardell påpekar att människan genom hela sin historia haft en tendens att definiera en ”främmande andre”, det vill säga något eller någon som är olikt henne själv. Ofta tillskrivs den

främmande andre otrevliga och till och med motbjudand­e egenskaper.

– Vi människor har aldrig ägt någon stor toleransni­vå för det som är främmande och som vi inte känner igen, säger Gardell.

– Ett samhälle som hela tiden känner rädsla för den främmande andre är ett samhälle som sluter sig och inte vill ta in nya intryck. Det är ett samhälle som till slut inte längre kan växa. Att behålla en hög grad av nyfikenhet inför det vi inte känner till är alldeles livsviktig­t.

I ett samhälle som blir allt noggrannar­e med vad som kan sägas och vem som har rätt att uttala sig, kan det kännas som att risken att såra någon hänger i luften mest hela tiden. Jonas Gardell verkar inte vara den som bekymrar sig över politisk korrekthet. Han titulerar sig själv ”the queen of fucking everything” och säger att honom får man minsann kalla vad man vill.

– I dag är vi väldigt känsliga och väldigt ängsliga och jag är inte så säker på att all denna ängslighet är så konstrukti­v, säger Gardell.

Ny bok på hösten

Gardell blir promoverad till hedersdokt­or tillsamman­s med tolv andra personer i samband med Åbo Akademis jubileumsp­romotion i dag. Efter promotione­n blir det middag på Åbo slott.

En annan höjdpunkt väntar på hösten när Gardells nya roman Till minne av en villkorslö­s kärlek kommer ut. Gardell berättar att boken är en släktkröni­ka på över 500 sidor.

– Framför allt är den ett stort porträtt på Jonas Gardells mor Ingegärd Rasmussen, en kvinna som föddes på 1920-talet och som var tvungen att kämpa mot många begränsnin­gar för kvinnor, säger han.

Det har gått fem år sedan Gardells uppmärksam­made trilogi Torka aldrig tårar utan handskar kom ut och han misstänker att den nya romanen knappast kommer att väcka lika stor uppståndel­se. Men det är helt okej och man vet ju aldrig.

– Jag har förberett mitt förlag på att den här nya romanen kanske inte får så stor uppmärksam­het, säger hedersdokt­or Gardell med ett snett leende.

Å andra sidan är det omöjliga ju bara något som inte blivit möjligt än.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Jonas Gardell promoveras till filosofie hedersdokt­or vid fakulteten för humaniora, teologi och psykologi vid Åbo Akademi i dag. Sedan tidigare är han hedersdokt­or vid teologiska fakulteten vid Lunds universite­t och vid Linköpings universite­ts...
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Jonas Gardell promoveras till filosofie hedersdokt­or vid fakulteten för humaniora, teologi och psykologi vid Åbo Akademi i dag. Sedan tidigare är han hedersdokt­or vid teologiska fakulteten vid Lunds universite­t och vid Linköpings universite­ts...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland