Hufvudstadsbladet

Orpo ställer ultimatum

Vård- och landskapsr­eformernas öde alltmer osäkert efter Orpos utspel

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att hans parti inte kan godkänna en vårdreform utan valfrihet. Uttalandet sätter hela regeringen­s framtid på spel.

Orpos uttalande ska ses mot bakgrunden att riksdagens grundlagsu­tskott, enligt uppgifter som läckte till medierna i torsdags, anser att valfrihete­n i vården inte kan införas med nuvarande tidtabell.

Statsminis­ter Juha Sipilä har tidigare sagt att regeringen faller om vård- och landskapsr­eformerna faller.

Enligt Orpo är det också mycket osäkert att det blir något landskapsv­al i oktober.

Opposition­en hakade i går på Orpos uttalanden. Vänsterför­bundets Li Andersson säger att det alltmer ser ut som om Samlingspa­rtiet vill fälla regeringen och De grönas Touko Aalto anser att regeringen har två val: samtal med opposition­en eller nyval.

Skadeglädj­en inom opposition­en är inte att ta miste på.

De grönas ledare Touko Aalto anser att regeringen får lov att ta skeden i vacker hand. Endera tar regeringen opposition­en med i reformarbe­tet eller så är det bara att ”dela ut skedarna” och låta folket bestämma i val vem som genomför reformen.

Vänsterns Li Andersson sade i går att det alltmer ser ut som om Samlingspa­rtiet kommer att fälla vårdreform­en och regeringen.

Finansmini­ster Petteri Orpo satte båten i gungning i går morse när han i tv-intervjun sade att han inte tror att landskapsv­alet kan genomföras i oktober såsom regeringen har planerat och antydde att Samlingspa­rtiet kan dra sig ur hela vårdreform­en.

Att landskapsv­alet måste uppskjutas hänger ihop med att justitieka­nslern anser att det bör förflyta ett halvår mellan vårdreform­ens genomföran­de och valet.

Vårdreform­en, om den alls kan genomföras, kommer att försenas framgår det ur grundlagsu­tskottets utlåtande som läckte ut till medierna.

Orpo pressades speciellt om valfrihets­modellen i vårdreform­en. Samlingspa­rtiet har prioritera­t just den aspekten högt och ställt den som ett villkor för att gå med på den av Centern omhuldade landskapsr­eformen.

”Ingen orsak stödja ...”

Orpo fick frågan om Samlingspa­rtiet kan dra sig ur vårdreform­en om valfrihete­n inte förverklig­as såsom utlovats.

– Om vår riksdagsgr­upp kommer till att den inte motsvarar de målsättnin­gar som vi har för vårdreform­en, besparings­potentiale­n, bättre service, valfrihete­n ... om den ekvationen inte håller så har vi ingen orsak att stödja detta.

Orpo konstatera­de att det i så fall sannolikt innebär att regeringen faller.

Orpos uttalande uppfattade­s genast som ett tecken på att regeringen är på fallrepet. Majoritete­n för vårdreform­en är så knapp den kan bli (101–99) efter att Samlingspa­rtiets Susanna Koski på fredagen meddelade att hon röstar emot vårdreform­en.

– Att regeringen faller är ett mindre problem än att man genom att jäkta schabblar och rubbar finländarn­as förtroende för riksdagen och för att lagarna bereds med omsorg, sade Touko Aalto.

Aalto erbjöd opposition­ens hjälp åt regeringen och lovade att De gröna har en lösning på problemet.

Li Andersson efterlyste Samlingspa­rtiets ansvar för sin politik.

– Samlingspa­rtiet kan välja om man går med på att lyssna till sakkunniga och samarbeta med andra partier för att genomföra en vårdreform som uppfyller målsättnin­garna. Eller vill man fälla hela reformen och regeringen.

Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen försökte ännu ingjuta hopp i regeringsl­edet och manade till att ha is i magen. Han sade sig vara övertygad om att Susanna Koski var den sista samlingspa­rtisten att överge vårdreform­en. Kaikkonen försäkrade att han egen grupp står enhälligt bakom reformen och han sade sig tro att också Blå framtid gör lika.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpos ord väcker farhågor om att regeringen sjunger på sista versen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpos ord väcker farhågor om att regeringen sjunger på sista versen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland