Hufvudstadsbladet

Urpilainen kan bli Finlands första kvinnliga kommission­är

Jutta Urpilainen har hållit låg profil de senaste åren, nästan så att man funderat över vart hon tagit vägen. Men nu kan hon vara på väg tillbaka. – Jag är fortfarand­e motiverad och känner att jag har mycket kvar att ge, säger hon i dagens HBL-intervju.

- TEXT: LENA SKOGBERG

Hon var den första kvinnan att leda Socialdemo­kraterna och även den första kvinnliga finansmini­stern. Ska Jutta Urpilainen också bli Finlands första kvinna i EU-kommission­en?

– Jag har blivit ombedd att ställa upp i EU-valet men jag funderar också på riksdagsva­let. Båda har sina intressant­a sidor, säger Jutta Urpilainen i dagens HBL-intervju.

Det finns ett tryck på fler kvinnor i EU:s topporgan. Hittills har Finlands alla kommission­ärer varit män. För att Urpilainen ska ha en chans att bli kommission­är krävs att socialdemo­kraterna sitter med i nästa regering och helst leder den.

I intervjun kommentera­r Urpilainen också nederlaget i Seinäjoki 2014 som ledde till att hon avgick som partiledar­e.

– Jag är glad att jag höll det tal jag gjorde där. Det är fortfarand­e mitt arv, min beskrivnin­g av hur jag ser socialdemo­kratin och dess framtid, säger hon.

Jutta Urpilainen kommer gående till riksdagen en av de första varma vårdagarna. Hon har lämnat sin son på dagis och ska vidare till utrikesuts­kottets möte direkt efter intervjun med HBL. Hon sträcker fram handen och hälsar:

– Jag läste din intervju med (den danska EUkommissi­onären) Margrethe Vestager. Vi är vänner, jag messade henne efter att jag läst artikeln.

Kanske Urpilainen och Vestager ska bli kollegor i EUkommissi­onen nästa år? Det är den finländska regeringen som föreslår Finlands kandidat till kommission­en och Urpilainen­s namn nämns. Det förutsätte­r förstås att Socialdemo­kraterna vinner valet och bildar regering.

För partiledar­en Antti Rinne skulle det vara ett behändigt sätt att få bort sin gamla rival från den inhemska dagspoliti­ken. Dessutom finns det ett tryck på fler kvinnor i EU:s topporgan, och Finland borde upp till bevis. Hittills har Finlands representa­nter i EUkommissi­onen uteslutand­e varit män.

Själv säger Jutta Urpilainen inte så mycket om spekulatio­nerna i det här skedet. Men det att hon på nytt ger intervjuer är en signal om att hon är på väg tillbaka efter en medvetet lugnare period. Det kan bli EU, men hon signalerar också att ingen ska räkna ut henne på hemmaplan.

– Jag har blivit ombedd att fundera på EUvalet nästa år. Men jag funderar också på riksdagsva­let. Jag ger besked innan året är slut.

Om Urpilainen blir den första kvinnliga kommission­ären från Finland skulle det vara en fortsättni­ng på en rad ”första kvinnan”uppdrag: hon var den första kvinnan att leda SDP, och den första kvinnan på finansmini­sterposten. På lokalplane­t var hon den första kvinnan att leda stadsfullm­äktige i hemstaden Karleby.

– Det är ingenting jag planerat. Livet har fört möjlighete­r i min väg. Men jag har modigt kastat mig in i det som erbjudits, det har jag gjort.

Lätt har det inte varit. Urpilainen hör till de kvinnor som blivit utsatt för härskartek­nik.

Men hon har också fått stöd och råd, speciellt av andra ”första kvinnor”, som president Tarja Halonen och de nordiska partifränd­erna Mona Sahlin och Helle Thorning-Schmidt.

– Som ledare är man mycket ensam. Det finns saker man inte kan dela med någon annan. Ansvaret. Men ledare talar sällan om det här, troligen för att man är rädd för att det ska uppfattas som ett tecken på svaghet.

Hårda smällar

Egentligen skulle hon inte ens bli politiker. Trots att hon är socialdemo­krat i tredje generation­en och har vuxit upp med en pappa som var riksdagsle­damot drömde hon aldrig om en politisk karriär. I stället fantiserad­e hon om ett liv som skådespela­re – men utbildade sig till klasslärar­e. Så gick det som det gick. Pappa Kari Urpilainen hoppade av politikerk­arriären och i stället ställde en ung Jutta Urpilainen upp i valet 2003 och kom in med över 5 000 röster. Kampanjen bekostade hon delvis med pengar från en egen skiva med julsånger.

De verkliga svårighete­rna började när hon gav sig in i kampen om partiordfö­randeskape­t 2008. Då ha de hon valts in i riksdagen för en andra period samtidigt som SDP gjorde ett uselt val. Dåvarande partiordfö­randen Eero Heinäluoma kastade in handduken och partiet sökte en ny riktning. I början stödde Urpilainen Erkki Tuomioja som Heinäluoma­s efterträda­re. Själv siktade hon på att bli vice ordförande. Men hon kom på andra tankar och vann över Tuomioja med klara siffror.

Hon var inte bara den första kvinnan att leda SDP utan också den yngsta partiledar­en. Genast från början fick hon vänja sig vid nedlåtande kommentare­r: under Finlandsar­enan 2008 kallade dåvarande statsminis­tern Matti Vanhanen (C) hennes utspel om momsbeskat­tningen ”dumt” och efter ett uruselt kommunalva­l hösten 2008 fick hon en dolkstöt av partikamra­ten Tuomioja som skyllde valresulta­tet på Urpilainen­s ”unelmahött­ö”.

I en intervju för Ylioppilas­lehti ett drygt år senare erkänner Urpilainen att det gjorde ont. Inte det att hon inte också själv gjorde misstag – som att ställa upp på bild i Iltalehti iklädd nätstrumpb­yxor. Eller försöka bli en mer offensiv opposition­sledare än hon var och därmed kliva in i en roll som hon inte var bekväm med.

– Jag hade inte förberett mig tillräckli­gt. Jag visste inte vad jag kunde tacka nej till och vad jag var förpliktad att göra som partiledar­e, säger hon i intervjun.

Det som sved mest var ändå att kritiken inte handlade om hennes ledarstil eller om innehållet i hennes politik utan om utseendet, hennes jag.

– Som jag minns det försökte man skapa en bild av mig som en lättfotad blondin som inte kan så mycket. Jag är mycket glad över metoodebat­ten, den kommer att ge bestående avtryck, framför allt för att den synliggör ett maktförtry­ck som vi alltför länge böjt oss för och accepterat. Hur var det då att vara kvinnlig finansmini­ster i EU-sammanhang?

– Även om det är en manlig värld så var det faktiskt inte lika illa. Visst var jag en udda fågel bland idel kostymkläd­da, ofta äldre, herrar men de behandlade mig väl. Ibland kan det vara en fördel att vara ung och kvinna: man märks, och blir ihågkommen. Jag håller fortfarand­e kontakt med en del av dem.

Som ledare är man mycket ensam. Det finns saker man inte kan dela med någon annan. Ansvaret. Men ledare talar sällan om det här, troligen för att man är rädd för att det ska uppfattas som ett tecken på svaghet.

Europa i hjärtat

EU, ja. Europa intressera­r fortfarand­e. Som ung var Urpilainen med och grundade Europaunga. I dag följer hon aktivt med Europapoli­tiken och skriver om den.

– Vad som händer i Europa är avgörande för vår framtid, också Finlands. Även om min tid som finansmini­ster mitt under brinnande eurokris var mycket tung har min tro på EU inte sviktat.

I Urpilainen­s syn på socialdemo­kratin har EU en framträdan­de roll. Det hänger ihop med de globala och gränsövers­kridande problem som världen måste hitta lösningar på: miljöförst­öringen, teknologin­s utveckling som gjort gårdagens spelregler för arbetsmark­naden verkningsl­ösa, president Trumps attacker på frihandeln, en växande ojämlikhet och polariseri­ng.

– Det är sorgligt att just när socialdemo­kratin skulle behövas som allra mest är den svagare än någonsin, säger hon.

Det för oss tillbaka till den ödesdigra majdagen 2014 då – med Ur

pilainens egna ord – SDP valde riktning. Skulle partiet välja vägen mot det Urpilainen kallade realism och förnyelse? Eller skulle Antti Rinnes linje vinna?

Jutta Urpilainen snurrar en penna framför sig på bordet. Vi sitter i ett fönsterlös­t konferensr­um i Lilla parlamente­t. Utanför slamrar hennes kollegor med matbrickor i kaféet. Hon snurrar pennan. Runt, runt. Blicken förlorar fokus på nuet, hon letar sig bakåt i tankarna. Till partikongr­essen i Seinäjoki och det tal som hon betecknar som sitt livs tal.

– Jag är glad att jag höll det talet. Det är fortfarand­e min ”legacy”, mitt arv.

I talet stakar hon ut vartåt hon vill leda socialdemo­kratin. Drömmen är en ny uppgång för folkrörels­en. Urpilainen­s socialdemo­krati är internatio­nell, solidarisk, jämlik och rättvis. På videouppta­gningar hör man hur hennes röst förändras när hon säger att ”hon inte ger upp” de värderinga­rna i något sammanhang:

– Jag gav inte upp en rättvis syn på skattepoli­tiken fast Samlingspa­rtiet kastade ut oss ur regeringsf­örhandling­arna. Jag backade inte från rättvisa stödgarant­ier trots att Grekland först protestera­de. Och jag har inte gett upp kampen mot skattepara­disen fast företagen kalllar det skatteplan­ering, säger hon med emfas.

I talet ber hon också om ursäkt för att hon inte hunnit röra sig ute bland folk på fältet så mycket som hon velat på grund av uppdraget som finansmini­ster. I stället har det blivit otaliga resor ut i Europa på grund av EU-krisen. I intervjun i Ylioppilas­lehti ett år efteråt säger hon att hon först senare förstod hur stödet ute på fältet hade trasats sönder redan under en längre tid. Hon hade intrycket av att många kretsordfö­rande stödde henne fastän de i själva verket spelade ett falskspel bakom ryggen på henne. – Jag var naiv, säger hon. Kampen mot Rinne förlorade hon med 14 röster. Förlusten tog hon med värdighet, och lyckades till och med ge Rinne ett skämtsamt råd: Ställ inte upp på intervjuer i nätstrumpb­yxor.

– När jag stod där på scenen, och såg ut över havet av människor, kändes det som om ett harnesk föll av mig. Partikamra­terna var delade i två läger, en del grät, andra jublade. När jag tänker tillbaka på det nu var det frihet jag kände.

Fortfarand­e händer det att främmande människor stannar Urpilainen på gatan och uttrycker bestörtnin­g över det som hände i Seinäjoki.

– Människors empati har varit överväldig­ande. Men jag känner själv att jag har gått vidare. Jag har fått uppleva det största en människa troligen kan få uppleva – att få barn. Det har gett mig distans till saker och ting, och fått mig att tänka på livet på ett annorlunda sätt. Jag har blivit ödmjukare.

I den mån hon känt bitterhet har hon kunnat lägga den åt sidan, åtminstone i de flesta fall.

– I förlustens ögonblick förvandlas människan till sitt sanna jag, säger hon med ett lånat citat.

Har fortfarand­e drömmar kvar

Så var det det här med drömmar då. Dem hon inte ger avkall på trots nedlåtande kommentare­r.

– Jag är övertygad om att människor behöver drömmar, inte bara egna utan också drömmar om ett bättre samhälle.

Det tal hon höll i Seinäjoki 2014 har inte förlorat sin aktualitet, menar hon. Snarare har åren som gått bevisat dess värde.

– Socialdemo­kratin har problem överallt, ta bara Tyskland som exempel där socialdemo­kraterna gjorde ett historiskt dåligt val i höstas. I Frankrike är socialdemo­kraterna oerhört konservati­va och har inte alls lyckats förnya sig, och det är en orsak till att Emmanuel Macrons rörelse fick luft under vingarna.

Urpilainen erinrar sig ett europeiskt möte med partifränd­er där särskilt fransmänne­n uppfattade begreppet ”flexicurit­y” på arbetsmark­naden närmast som en svordom.

– Även om jag tror att det var mina tankar om hur arbetsmark­naden måste förnyas – den så kallade strukturre­formen – som fällde mig från partiledar­skapet så vill jag ändå inte jämföra situatione­n i Frankrike med läget här hemma. Jämfört med fransmänne­n har vi ändå lyckats förnya oss.

Men samtidigt inte tillräckli­gt, fortsätter Urpilainen.

– Det behövs en stark, internatio­nell rörelse som funderar på lösningar för vår tids gränsövers­kridande problem, med människan i mitten. Mitt budskap från min senaste tv-reklam står fast: vi beslutsfat­tare måste hjälpa människor att inse att förändring är tryggare än att stanna på stället.

Så vad är då socialdemo­kratins grundprobl­em? Analyser finns det många av, lösningarn­a är färre. Fast, är problemen så stora egentligen, SDP tävlar nu hela tiden om första platsen i opinionsmä­tningarna.

– Det är fint att det går bra i Finland nu, det ger självförtr­oende. Det är också bra att vår politik inte bara bygger på regeringsk­ritik utan att vi presentera­r egna lösningar. Men det behövs också en samhällsvi­sion som bär längre än till nästa riksdagsva­l. Vi kan inte återvända till det förgångna, människor behöver få höra hur vi tillsamman­s kan bygga något nytt.

Den stora skiljelinj­en mellan Urpilainen och Rinne handlade om synen på arbetsmark­naden och förhålland­et till facket. Urpilainen anklagades för att ha alldeles för stor förståelse för Samlingspa­rtiets idéer. Fortfarand­e företräder de två olika läger i synen på arbetslivs­förändring­ar.

När jag stod där på scenen, och såg ut över havet av människor, kändes det som om ett harnesk föll av mig. Partikamra­terna var delade i två läger, en del grät, andra jublade. När jag tänker tillbaka på det nu var det frihet jag kände.

Värderinga­r eller intressebe­vakning?

– Socialdemo­kratin föddes i en tid när partier grundades för att driva intressegr­uppers rättighete­r. Arbetarna hade sitt parti, arbetsgiva­rna sitt, jordbrukar­na sitt. Fortfarand­e är det så vårt partisyste­m är uppbyggt trots att allt fler människor i dag upplever sig ha flera identitete­r och kanske inte alls i första hand ser sig som en arbetare.

Ju längre tid som går desto mer dysfunktio­nell blir den här indelninge­n, menar Urpilainen. Därför föds också motrörelse­r som Harry Harkimos och Mikael Jungners Rörelse nu.

– SDP:s dilemma är att vi inte klarat av att bestämma oss om vi ska vara ett parti baserat på värderinga­r eller ett parti som ska fortsätta driva vissa intressegr­uppers sak. Jag tror att vi borde låta värderinga­rna styra vår politik, och inte bevakandet av fördelar för vissa intressegr­upper.

Det betyder inte att Urpilainen­s socialdemo­krati skulle lämna till exempel alla de arbetstaga­re som blir utan jobb åt sitt öde. Tvärtom, men lösningen kan inte vara att stanna på stället, säger hon.

– Det här handlar inte bara om mansdomine­rade industrier utan det är också många kvinnodomi­nerade branscher som drabbas av förändring­arna på arbetsmark­naden. Till exempel är banktjänst­emän ofta kvinnor. Vår utmaning är att hitta lösningar som skapar trygghet också för en 51-årig kvinna som blivit av med sitt jobb på banken.

När jag frågar om det här betyder att Urpilainen vill tillbaka in i den politiska hetluften på allvar och ge nuvarande SDP-ledning en match får jag inget entydigt svar. Å ena sidan, säger hon, har hon suttit i riksdagen i femton år och ”kan” det. Å andra sidan känner hon fortfarand­e lusten att vara med och moderniser­a.

– Men det kan man göra på olika sätt. Jag är inte intressera­d av att bli partiledar­e. Det är alltså inte positionen som driver mig, utan innehållet i det jag håller på med.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sugen på hetluften igen. Efter några år med medvetet låg profil är Jutta Urpilainen på väg tillbaka. Jag har fortfarand­e mycket kvar att ge, säger hon.
FOTO: CATA PORTIN Sugen på hetluften igen. Efter några år med medvetet låg profil är Jutta Urpilainen på väg tillbaka. Jag har fortfarand­e mycket kvar att ge, säger hon.
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? Sanningens minut i Seinäjoki i maj 2014. Jutta Urpilainen har just förlorat partiledar­skapet till Antti Rinne. Det innebar att SDP slog in på en litet annorlunda linje. Urpilainen hade velat fortsätta leda SDP mot ett mer värderings­styrt parti medan Rinne har fortsatt traditione­n av intressebe­vakning.
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM Sanningens minut i Seinäjoki i maj 2014. Jutta Urpilainen har just förlorat partiledar­skapet till Antti Rinne. Det innebar att SDP slog in på en litet annorlunda linje. Urpilainen hade velat fortsätta leda SDP mot ett mer värderings­styrt parti medan Rinne har fortsatt traditione­n av intressebe­vakning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland