Hufvudstadsbladet

Froome går mot första Girosegern

Chris Froome säkrade segern i Giro d’Italia – och skriver samtidigt ett stycke historia.

- HBL-TT

Efter den makalösa upphämtnin­gen på fredagens 19:e etapp så hade Chris Froome krafter kvar när den nyvunna rosa ledartröja­n skulle försvaras. Även om Tom Dumoulin, Nederlände­rna, satte in en offensiv för att hota Froome så hade britten kraften att svara.

Väl i mål hade han drygat ut sin ledning i totalen med sex sekunder, och har därmed 46 sekunder ner till Dumoulin inför den avslutande etappen i centrala Rom. Han medger dock att det var trötta ben, både för honom och konkurrent­erna efter den galna 19:e etappen dagen innan.

– Alla hade en så tung dag i går så ingen hade riktigt kraften i dag, säger Froome till Eurosport.

Avslutning­en i Rom, utan några större stigningar i stadsmiljö, brukar egentligen enbart vara en transports­träcka som avslutas med en sprint. Men med tanke på hur årets Giro sett ut ska man inte ta ut något i förskott.

– Det här året har varit brutalt, säger Froome.

Froome är också regerande segrare i Tour de France och Vuelta a Espana. Han blir den första sedan Eddy Merckx och Bernard Hinault att inneha titeln i alla tre stora etapplopp samtidigt.

Segrare i gårdagens näst sista etapp blev spanjoren Mikel Nieve, som fick fira sin 34:e födelsedag på bästa sätt, nämligen genom att vara snabbast genom den 214 kilometer långa sträckan från Susa till Cervinia.

 ?? LUK BENIES
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Chris Froome gör historia då han vinner Giro d’Italia.
LUK BENIES FOTO: LEHTIKUVA/ Chris Froome gör historia då han vinner Giro d’Italia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland