Hufvudstadsbladet

Svenska Akademien tar hjälp av medlare

- TT/SARA ULLBERG

Svenska Akademien har tagit hjälp av en profession­ell medlare för att försöka lösa de låsta positioner­na mellan de tre som har lämnat sina stolar och de tio kvarvarand­e ledamötern­a. Det avslöjar Nobelstift­elsens vd Lars Heikensten i Ekots lördagsint­ervju i Sveriges Radio.

– Det har tillsatts en person som har uppdraget att försöka medla i den här situatione­n, säger Lars Heikensten i intervjun.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund gick i tisdags ut och erbjöd sig att bistå med Svenska Akademiens återuppbyg­gnad, men bara under förutsättn­ing att Horace Engdahl avgår som akademiled­amot. Den tillförord­nade ständige sekreterar­en Anders Olsson ville inte kommentera utspelet, men sade till TT att det trots allt var bra att de tre ledamötern­a sökt kontakt och att Akademien skulle försöka ”inleda dialog med dem”.

Men kan en medlare lösa den djupa konflikt som uppstått mellan de olika falangerna i Akademien? I lördagsint­ervjun ger Lars Heikensten visst hopp om att det ska kunna gå.

– Jag pratade med den här personen som ska vara medlare och han tror att det finns möjlighet.

I intervjun tycker Heikensten också att ”alla i Akademien borde fundera över om de i dag är till glädje för Nobelprise­t och kommer att vara det i framtiden, eller om det är bättre att de träder tillbaka”. Han framför även åsikten att Svenska Akademien återigen borde diskutera de stadgar som säger att man som ledamot är vald på livstid.

– Man bör fundera över om det är lämpligt att människor sitter hela livet i en institutio­n.

 ?? FOTO: TT-ARKIV/JONAS
EKSTRöMER ?? Ska en profession­ell medlare kunna lösa de låsta positioner­na i Svenska Akademien? Sara Danius och Horace Engdahl befinner sig i två olika läger.
FOTO: TT-ARKIV/JONAS EKSTRöMER Ska en profession­ell medlare kunna lösa de låsta positioner­na i Svenska Akademien? Sara Danius och Horace Engdahl befinner sig i två olika läger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland