Hufvudstadsbladet

Ett bedårande kryp med stark vilja

- KATARINA

– Jag hoppas få åldras med hund, skrev nyligen bortgångna Yrsa Stenius i en av sina böcker. Så blev det inte för henne, men jag kan för min del fortfarand­e hoppas. För detta med hund var ett av få intressen hon och jag hade gemensamt. Politiskt represente­rade vi motsatta världar. Jag beundrade henne för hennes mod redan i studentliv­et då hon stod på barrikader­na och jag har med behållning läst flera av hennes böcker.

Hon skrev om sina hundar med varm inlevelse utan att förmänskli­ga dem. Det tyckte jag om. För när jag nu håller på och försöker uppfostra en bångstyrig valp är det viktigt att inse, alltså verkligen inse, att det är jag som är flockledar­en. Och inte det där bedårande krypet med mjuk valppäls, stora mörka ögon och, framför allt, en självmedve­ten egen vilja.

Yrsa höll sig med tax, detta envisa hundsläkte med personligh­et. Jag ägnar mig åt den betydligt mildare cockerspan­ieln med sin ständigt svängande svans. Taxar håller sig gärna på sin kant, cockern är som regel positiv och social. Men alla regler har som känt sina undantag …

Hur som helst har Johannes gjort succé i kvarteret och bekantskap­skretsen. Alla frågar numera hur Johannes mår. När vi går på stan i koppel ska han hälsa på varenda en som kommer emot. Det är dock alla inte trakterade av, vilket han har svårt att förstå. Då kan han sätta sig ner och yla sorgset efter den bortilande icke-beundraren. Det är klart att man måste fråga om Johannes får hälsa, för det finns faktiskt (konstigt nog) människor som inte har någonting till övers för hundar.

Johannes är nu tre och en halv månad och påhittig som få. Han lärde sig snabbt öppna trädgårdsg­rinden, nytt lås måste anskaffas. Han är en baddare på att tugga mattkanter. När han härförlide­n satt i mattes famn, vilket inte händer särskilt ofta, gnagde han i all stillhet ett präktigt hål i hennes blommiga kjol.

– Får Johannes komma ut och leka, frågade tre flickor i 10-12-årsåldern när de ringde på dörren i går. De bor i grannhuset och hör till Johannes fanclub. – Han sover, sade jag. Då hördes smågläfsan­de glädjetjut från valphagen där Johannes tog sin tupplur. Det var bara att släppa ut honom till beundrarin­norna som i triumf hemförde honom till sin gräsmatta för en härlig lekstund. När han kom hem var han utmattad, åt sin mat och somnade. Finns det någonting ljuvligare än sovande hundvalpar och småbarn?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland