Hufvudstadsbladet

Sörja för de sina

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ För åtta år sedan fick Anne Andersson i Kimito ett samtal mitt i natten om att hennes då artonåriga son Tony varit med om en bilolycka.

För femton år sedan fick Lefa Lönnqvist i Sjundeå ett samtal från Kibe Kalima som hade ramlat och behövde hans hjälp. Han flyttade in och två år senare var det gifta.

Anne och Tony, liksom Lefa och Kibe, är huvudperso­ner i Fanny Malmbergs radiodokum­entär om att vara närstående­vårdare. I bilolyckan fick Tony hjärnskado­r som gör honom beroende av sin mamma i vardagen. Det har visserlige­n gått framåt, och han har numera eget boende, men han ringer henne ofta när han behöver hjälp med elementära, praktiska saker.

83-åriga Kibe har Parkinsons sjukdom vilket gör henne styv; det var det som var orsaken till att hon ständigt började ramla. Utan sin elva år yngre man Lefa skulle hon inte klara av att bo hemma.

Som framgår av titeln handlar det om den villkorslö­sa kärlek som gör att man ställer upp och hjälper en anhörig. Det handlar om att vara beroende av en annan människas hjälp, och om oron för vad som skulle hända om denna människa inte längre fanns till hands. I den bemärkelse­n tar dokumentär­en temperatur­en på vårt väl- färdssamhä­lle där det är meningen att individen ska klara sig själv så länge det bara är möjligt. Anhörigvår­darna i dokumentär­en upplever att ingen annan skulle ta hand om deras närstående om de inte själva gjorde det; de verkar inte ha någon stor tillit till samhälleli­ga stödfunkti­oner. Poängen är att vem som helst när som helst kan drabbas av något som gör en beroende av en annan människas hjälp. I Lefas och Kibes fall är det beroendet ömsesidigt eftersom de har en kärleksrel­ation, medan Anne som förälder lever i förtröstan på att hennes son en dag ska klara sig själv.

Det här är inte den mest raffinerat berättade dokumentär­en; den bygger på intervjuer där redaktören är närvarande som frågande part, vilket stundtals avslöjar en intervjute­knik med onödigt le- dande frågor. Däremot lyfter dokumentär­en fram ett angeläget ämne i ett samhälle som erbjuder ett allt tunnare skyddsnät. På det sättet påminner den om livets skörhet och allas vår utsatthet. Yle Vega 9.15, repris lördag 18.03

 ?? FOTO: YLE ?? Anne Andersson i Kimito är närstående­vårdare till sin son Tony som för åtta år sedan var nära döden.
FOTO: YLE Anne Andersson i Kimito är närstående­vårdare till sin son Tony som för åtta år sedan var nära döden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland