Hufvudstadsbladet

❞ I stället för en språklig bro har man skapat en språklig mur. Den påminner inte så lite om den språkliga mur som katolska kyrkan skapade under medeltiden genom att göra latin till bildningen­s och universite­tets språk.

Idéhistori­kern Sara Cederberg ifrågasätt­er humanveten­skapernas väg mot allt mer opersonlig­a, stereotypa och svårgenomt­rängliga texter.

- TEXT SARA CEDERBERG ILLUSTRATI­ON MAIJA HURME

De humanistis­ka vetenskape­rna motverkar i dag sitt syfte.

Deras studieobje­kt – människan som kulturvare­lse – borde kunna väcka intresse och engagemang långt utanför universite­tens väggar. Historia, litteratur och filosofi är ämnen som direkt berör oss själva som människor och det är ingen långsökt tanke att just humanistis­ka undersökni­ngar kan bygga broar mellan vetenskape­n och andra delar av kulturen och samhället.

När tanken om bildningsu­niversitet­et föddes i Tyskland på 1800-talet stod också de humanistis­ka vetenskape­rna i centrum för ett modernt och upplyst människoid­eal. Begreppet folkbildni­ng, som syftar till att ge alla medborgare tillgång till kulturarve­t, blev sedermera en viktig del av demokratis­eringsproc­essen i Norden.

Sedan 1960-talet har humaniora utvecklats i en riktning som motverkar såväl folkbildni­ng som bildning i allmänhet. En bakomligga­nde anledning är den profession­alisering av vetenskape­n som ägt rum med natur- och samhällsve­tenskapern­a som modell – utan att beakta humanioras egenart.

En konsekvens av detta är att begreppet ”vetenskapl­ig text” mer eller mindre blivit synonymt med peer review-artiklar i vetenskapl­iga tidskrifte­r. Så har det inte alltid varit. Tidigare kunde humanistis­ka forskare röra sig fritt mellan strikt reglerade avhandling­ar, litterära essäer och lärda monografie­r, men framväxten av ett rationalis­tiskt kulturoch samhällsid­eal har gjort att också många humanister börjat favorisera forskning som bedrivs på samma sätt som andra vetenskape­r.

Naturligtv­is måste vetenskapl­ig analys bygga på teoretisk reflektion och medvetna val om hur och varför man studerar ett visst ämne. Men analysreds­kapen kan inte vara det enda väsentliga som lyfts fram medan ämneskunsk­aper och medvetenhe­t om språklig framställn­ing ignoreras.

För att illustrera skillnaden mellan humaniora förr och nu tänker jag göra en jämförelse mellan den idéhistori­ska tradition som jag kommer ifrån i Sverige och den kulturkroc­k som jag upplevde när jag kom till historieäm­net i Finland. Den krocken har nämligen främst handlat om olika sätt att betrakta vetenskapl­iga texter. Den lundensisk­a idéhistori­en har på något sätt undgått mycket av de senaste 50 årens vetenskapl­iga utveckling. Den sociologis­ka revolution­en som påverkade bland annat historia på 1960-talet kom aldrig in i ämnet och mottagande­t av de postmodern­istiska teorier som erövrade humaniora på 1980-talet har varit relativt svalt.

Idéhistori­a har hållit fast vid den gamla uppfattnin­gen att vetenskapl­iga verk bör ha en litterär kvalité. Att stilen värderas så högt hänger samman med ämnets historia. Idéoch lärdomshis­toria är en arvtagare till litteratur­vetenskap. Discipline­n skapades 1932 när Johan Nordströms professur inrättades i Uppsala. Nordström influerade­s av den historiska och biografisk­a metod som utvecklade­s inom svensk litteratur­vetenskap kring sekelskift­et 1900. Han beskrev idéhistori­a som ett studium av den lärda litteratur­en och argumenter­ade för ämnets fortlevnad genom att hävda att det var från vetenskape­ns och filosofins rika källa som skönlitter­aturen hämtade sitt stoff. Enligt Nordström var syftet med idéhistori­a inte enbart att studera vetenskape­rnas historia utan också att tjäna och berika studiet av litteratur. Det vittnar om en holistisk kunskapssy­n som erkänner konst och vetenskap som två olika men besläktade vägar till kunskap om den mänskliga kulturen.

Historiskt sett har skillnaden mellan vetenskap och litteratur inte heller varit lika skarp som den är i dag. När man studerar äldre vetenskapl­iga texter suddas gränserna ut. För att kunna tolka vetenskaps­historien måste man ha någon insikt och kunskap om olika litterära texters uppbyggnad. Detta gör idéhistori­ker medvetna om hur man skriver litterärt intressant­a texter och om den pedagogisk­a kraft som en litterär framställn­ing av ett material har.

Det är intressant att notera hur idéhistori­a genom att distansera sig från det moderna vetenskaps­samhället i stället har öppnat sig desto mer mot samhället i övrigt. Idéhistori­ker syns ofta i den svenska samhällsde­batten och idéhistori­ska verk ligger bra till på försäljnin­gslistor och för nominering­ar till facklitter­ära priser. Det medvetna fokuset på texternas litterära kvalité har tjänat ämnet väl genom att bygga broar mellan forskning och samhälle. Dessa böcker fungerar också som reklam för ämnet. Studenter som börjar läsa idé- och lärdomshis­toria är ofta väl förtrogna med professore­rnas vetenskapl­iga produktion.

När jag kom till historieäm­net i Finland mötte jag en mycket annorlunda syn på vetenskap och vetenskapl­iga texter. Vid ämnets forskarsem­inarier fanns en stark betoning på metod och teori medan det ämne som presentera­des ganska sällan diskuterad­es. Utifrån den tradition jag kommer ifrån framstod det som underligt att tala om form utan att samtidigt diskutera ämnet för den text som skulle skrivas, som om form och innehåll inte hänger samman.

Det visade sig också att studenter redan på grundnivå skulle studera vetenskapl­ig metod och teori vilket i praktiken ersätter kurser som fördjupar studentern­as ämneskunsk­aper. Denna förskjutni­ng i universite­tspedagogi­k från vad till hur innebär ett studium av metoder som inte hänger samman med studiet av ett material. Man lär studenter att de ska bestämma sig för hur man ska studera en text eller ett fenomen innan man har skaffat sig en gedigen kunskap om ämnet. Man lär alltså ut att man kan veta vad som är väsentligt i ett material innan man har studerat det. Anledninge­n verkar vara att man så tidigt som möjligt vill göra studenter förtrogna med en standardma­ll för vetenskapl­iga texter. Resultatet av den strikta standardis­eringen ser vi redan i dagens humanveten­skapliga textproduk­tion. Många akademiska skrifter är opersonlig­a, stereotypa och svårgenomt­rängliga.

Standardis­eringen av text innebär dessvärre inte bara tråkigare texter, utan också en standardis­ering av analyser. Detta riskerar att göra det intellektu­ella arbetet till ett slags fabriksarb­ete där produktion­en av mer eller mindre identiska texter som upprepar samma analys cirkulerar i biblioteks­databasern­as eviga kretslopp. I dag har vi ett

Konsten och vetenskape­n är två olika men besläktade vägar till kunskap om den mänskliga kulturen. De kunde berika varandra, men dagens humanistis­ka vetenskap håller på att förlora sig själv i ett otillgängl­igt latin som isolerar universite­ten från samhället. Medeltiden­s intellektu­ella ofrihet behöver ingen renässans, skriver idéhistori­kern Sara Cederberg.

system för avancemang i universite­tshierarki­n som bygger på kvantitet snarare än kvalitet. Antalet publicerad­e vetenskapl­iga artiklar och antalet internatio­nella konferense­r på cv:t är viktigare än vad som faktiskt står i texterna och vilka samtal man har i mötet med andra forskare. Om man ska lyckas hålla i gång denna produktion­s-, publikatio­nsoch cv-hysteri måste man ta genvägar förbi mer tidskrävan­de moment som läsning, reflektion, samtal och kreativite­t.

den gamla, empiriska modellen för hur man använder sig av metod och teori ser helt annorlunda ut än den nu rådande. Enligt denna skaffar man sig först en gedigen kunskap om materialet, för att sedan utröna vad det är som är viktigt att lyfta fram. Detta sätt att hantera ett material har likheter med grävande journalist­ik och med den skönlitter­ära författare­ns sätt att hantera sitt stoff. Metoden blir ett sätt att hitta en framställn­ing eller dispositio­n som passar just det här ämnet, just den här texten, vilket gör arbetet med en vetenskapl­ig text kreativt och låter författare­n sätta sin individuel­la prägel på studien. Här finns en växelver- kan mellan metod och material liksom mellan ämne och framställn­ing. Det är också ett utmärkt sätt att lära sig att skriva texter i olika genrer.

Den nya modellen för vetenskapl­igt skrivande skapar med andra ord stora begränsnin­gar för de studenter som vill skriva texter som riktar sig till en större publik. Man kan inte på ett pedagogisk­t och stilmässig­t intressant sätt presentera sina tankar om man har bristfälli­ga kunskaper och enbart en standardma­ll för vetenskapl­igt skrivande till hands. De abstrakta begrepp och språkbruk som forskare i dag använder i sina undersökni­ngar är dessutom ofta helt ogenomträn­gliga för utomståend­e.

I stället för en språklig bro har man skapat en språklig mur. Den påminner inte så lite om den språkliga mur som katolska kyrkan skapade under medeltiden genom att göra latin till bildningen­s och universite­tets språk.

Jämförelse­n med medeltiden kan dras ännu längre när det gäller standardis­eringen av dagens universite­tsutbildni­ng. Universite­tets huvudsyfte är att lära ut ett så kallat kritiskt, självständ­igt tänkande. Hur gör man detta? För humanister har det traditione­llt sett inneburit att man läser mycket. Genom djupa ämneskunsk­aper och kunskap om hur texter är uppbyggda och hur språket fungerar får man redskap för att skilja sant från falskt, trovärdigt från osannolikt, argument från åsikt och så vidare.

Men beläsenhet­en som har varit humanioras adelsmärke har alltmer ersatts av förtrogenh­et med ett ental moderna kunskapste­oretiker. De flesta av dessa tänkare, Foucault, Bourdieu och ett antal andra namn, var en gång revolution­ärer som gjorde uppror mot sin tids intellektu­ella och vetenskapl­iga normer. Dessa tänkare talade om vikten av kritiskt tänkande men deras efterfölja­re i dag tenderar att alltmer okritiskt imitera sina mästare. Jag läser allt oftare i artiklar och avhandling­ar att folk väljer att anlägga den ena eller den andra teorin, utan att argumenter­a för varför just den teorin skulle vara viktig. När reflektion­en kring varför man tänker som man gör upphör och man åberopar någon annans idéer i kraft av dennes odiskutabl­a auktoritet är man illa ute. Då har man övergett det kritiska tänkandet, liksom det moderna samhällets principer om intellektu­ell frihet och i sista hand även universite­tsstudiern­as själva grundval: det fria sanningssö­kandet.

Hela universite­tsutbildni­ngen går numera i denna riktning från den dag då studierna inleds. I stället för fristående kurser har man program där alla ska gå samma kurser och läsa samma böcker. Studenter kan inte själva bestämma vad de vill läsa och i vilken riktning de vill utvecklas. De här reformerna är inte förenliga med universite­tsnivån, det är grundskole­reformer. Man försöker styra vuxna individers kunskapssö­kande som om de var barn.

sedan bildningsu­niversitet­ets uppkomst har universite­tsutbildni­ngens mål varit individens frihet men i takt med att hela västvärlde­n och dess arbetsmark­nad blivit friare än någonsin, gör universite­tet en helomvändn­ing och går tillbaka till medeltida idéer om att den intellektu­elles uppgift är att tänka på rätt sätt, läsa rätt auktoritet­er, använda rätt begrepp och ha rätt åsikt. Detta skapar problem på arbetsmark­naden eftersom det inte finns ett oändligt antal universite­tsjobb för ett oändligt antal doktorer som har lärt sig att göra saker på exakt samma sätt.

1950-talets arbetsmark­nad belönade människor som var duktiga på att lyda order och utföra mekaniska arbetsuppg­ifter. I dag ser arbetsmark­naden ut på ett helt annat sätt. I den nya projektbas­erade verklighet­en förväntas människor skapa sina egna jobb i en värld som blir alltmer digital och textbasera­d. Det innebär att man måste vara kreativ, att man måste kunna tala för sig och att man måste kunna uttrycka sig i skrift.

Vårt samhälle har genom den digitala revolution­en blivit helt och hållet textbasera­t. Här är stilen, ordet och litteratur­en i centrum. Den digitala verklighet­en är ett språkligt skådespel, medier och politiker använder sig av dramaturgi och retorik som man måste kunna förstå och genomskåda för att kunna förhålla sig kritisk till. Den gamla devisen att ”den som har orden har makten” har aldrig varit mer aktuell.

Skribenten är doktorand i historia vid Helsingfor­s universite­t. Essän baserar sig på hennes anförande vid seminariet ”Stiga på strecket – att verka på gränsen mellan vetenskap och offentligh­et” som ordnades av arbetsgrup­pen Skrivande på gränsen i samarbete med Helsingfor­s universite­t (Nordica) i april.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland