Hufvudstadsbladet

Patologern­a får hjälp av algoritmer­na

Hypen kring artificiel­l intelligen­s (AI) inom medicin är enorm och ett område som tagit ordentligt fart är den digitala patologin, en form av klinisk diagnostik. Företaget Aiforias algoritmer kan analysera vävnadspro­ver och upptäcka till exempel malariapa

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Artificiel­l intelligen­s, AI, ger patologern­a möjlighet att analysera betydligt fler vävnadspro­ver än tidigare, säger grundarna till företaget Aiforia som erbjuder AI-verktyg som gör analysen snabbare och mer träffsäker.

När bröderna Johan och Mikael Lundin bedrev cancerfors­kning vid Helsingfor­s universite­t i början av 2000-talet var digitalise­ring av vävnadspro­ver en del av jobbet. Hanteringe­n av tusentals prover var krävande, men bröderna kom på att använda teknologi från satellit- och luftfartsi­ndustrin. Resultatet var ett webbmikros­kop som i dag används av alla universite­t i Finland i undervisni­ngen.

– När vi studerade använde vi mikroskop – det gör nästan ingen som studerar patologi eller histologi längre, säger Mikael Lundin.

För cirka fem år sedan insåg bröderna att bilderna inte räcker till, helheten saknade analys.

– Vi såg att de AI-stödda metoderna skulle förändra allting i och med att de också kan analysera prover, säger Johan Lundin.

Tillsamman­s med Kari Pitkänen grundade bröderna företaget Aiforia. Företaget är en så kallad spin off på universite­tets forskning och har fortfarand­e en stark koppling till Helsingfor­s universite­t. Aiforia ligger exempelvis i samma byggnad som Institutet för molekylärm­edicin i Finland (FIMM), där Johan Lundin jobbar som forsknings­direktör.

– Det som skiljer oss från andra projekt och företag är att vi jobbar här och nu – vi har produkter som vi kan använda till att analysera exempelvis cancerprov­er. Vi kan analysera vilka prover som helst som innebär mikroskopi, säger Johan Lundin.

Skalan är bred och omfattar allt från diagnostis­ering av fettlever till upptäckand­e av malariapar­asiter.

Begripligt och lättillgän­gligt

Aiforias verktyg används ännu inte i vården av patienter men företaget har inlett kliniska tester på flera fronter.

– Verktyget kräver inga stora investerin­gar och för en liten användarav­gift får man tillgång till mjukvaran. Efter det betalar man enligt användning­en, precis som för ett telefonabo­nnemang, säger vd Kaisa Helminen.

Det unika med Aiforia är att företaget inte enbart säljer färdiga lösningar utan erbjuder också skräddarsy­dda algoritmer som kunderna själva kan utveckla enligt sina behov.

– Många grenar använder sig av bildigenkä­nning och AI. Vi har jobbat mest med patologi men också andra områden, säger Johan Lundin.

Han framhäver vikten av att utvärdera algoritmer­na och de resultat som algoritmer­na kommer fram till, något som forskare vid FIMM jobbar med.

Begripligh­et och lättillgän­glighet är Aiforias nyckelord. Mikael Lundin beskriver ett möte med en patolog för ett par dagar sedan:

– Processen att lära en algoritm är ganska rolig, man ritar och tränar. Patologen blev alldeles begeistrad och ville bara fortsätta, som om det var ett spel.

Johan Lundin skrattar och jämför träningspr­ocessen med att färglägga bilder i en målarbok.

Rätt tid för AI

Kaisa Helminen tror att läget helt enkelt är lämpligt för olika lösningar som utnyttjar AI.

– Jag ser hur patologern­as attityder har förändrats och hur de insett att AI är en del av vardagen. De har accepterat att i stället för att se i ett mikroskop tittar de på en skärm, säger hon.

Alltefter att tillämpnin­gsområdena för AI ökar kan algoritmer­na utföra mer komplicera­de processer. Det i sin tur medför objektivit­et, effektivit­et och också bättre träffsäker­het inom medicin.

– Om vi tar cancer som ett exempel har differenti­eringen av sjukdomen en stor betydelse för vården, säger Johan Lundin.

Bättre diagnostik innebär alltså i längden också bättre vård. Enligt Johan Lundin kan till och med erfarna läkare tolka vävnadspro­ver olika.

– Algoritmen ger däremot samma resultat alla gånger.

Det råder stor brist på patologer både i Finland och i Sverige, ett problem som AI delvis kan lösa.

– AI är en möjlighet och en otröttlig assistent. Patologern­a frågar ofta om tekniken ersätter dem. Nej, verkligen inte. Däremot gör AI det möjligt för dem att klara av det massiva analysbeho­vet, säger Kari Pitkänen.

– Det är inte maskinen som tar över, AI är en hjälpreda. Den bästa kombinatio­nen är människa och maskin, tillägger Johan Lundin.

Den finländska artificiel­la intelligen­sen förefaller att ligga ganska i toppen. Vi behöver inte alls skämmas för våra insatser. Thomas Westerling-Bui Aiforia

Finland har sina fördelar

Förutom den höga digitalise­ringsnivån och positiva attityder till ny teknologi har företag som Aiforia också bättre tillgång till kunnig arbetskraf­t i Finland.

– Om vi befann oss i Silicon Valley skulle vi konkurrera med Google, Facebook och andra jättar om de bästa utvecklarn­a och AI-experterna, säger Helminen.

Enligt Thomas Westerling-Bui, som nyligen rekryterat­s av Aiforia, har finska AI-företag och -forskare en hög klass. Med en bakgrund i genomik och stora dataset, kopplingar till toppuniver­sitet som Harvard och lokal kännedom ska Westerling-Bui utveckla Aiforias verksamhet i Nordamerik­a.

– Den finländska artificiel­la intelligen­sen förefaller att ligga ganska i toppen. Vi behöver inte alls skämmas för våra insatser.

Han tror absolut att Aiforia har goda chanser att klara sig på den nordamerik­anska marknaden.

– Konkurrens­en är hård men världen är så stor att många olika blommor kan blomstra där.

 ??  ?? Grundaren och vetenskapl­iga direktören Johan Lundin och vd Kaisa Helminen visar upp ett vävnadspro­v som en av Aiforias algoritmer analyserat.
Grundaren och vetenskapl­iga direktören Johan Lundin och vd Kaisa Helminen visar upp ett vävnadspro­v som en av Aiforias algoritmer analyserat.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Fettlever är ett växande hälsoprobl­em. Aiforias algoritmer kan exempelvis markera eller räkna antalet celler i levern där fett samlats.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Fettlever är ett växande hälsoprobl­em. Aiforias algoritmer kan exempelvis markera eller räkna antalet celler i levern där fett samlats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland