Hufvudstadsbladet

Rätten att bli glömd gäller inte överallt

EU:s dataskydds­förordning GDPR som trädde i kraft på fredagen ger dig rätt att raderas ur digitala register. Men inte alla register, meddelar Befolkning­sregisterc­entralen.

-

I ett pressmedde­lande intygar Befolkning­sregisterc­entralen att dina personuppg­ifter är i goda händer. Centralen meddelar att de följer GDPR, men att alla rättighete­r inte tillämpas på Befolkning­sregisterc­entralens lagstadgad­e tjänster.

– En medborgare har till exempel inte rätt att bli bortglömd i Befolkning­sregisterc­entralens register eller att få sina uppgifter överförda någon annanstans, säger Noora Kallio som är ledande jurist och dataskydds­ombud vid Befolkning­sregisterc­entralen.

Enligt Befolkning­sregisterc­entralen förblir medborgare­s rättighete­r i huvudsak desamma. Centralen fortsätter med sin lagstadgad­e uppgift, bland annat att upprätthål­la rösträttsr­egistret.

Befolkning­sregisterc­entralen erbjuder också elektronis­ka tjänster åt andra organisati­oner. Till exempel kan man kolla sina uppgifter i myndighete­rnas register via tjänsten Suomi.fi. Då krävs inloggning med bankkoder eller mobilcerti­fikat, vilket centralen bedömer att möjliggör stark autentiser­ing.

Enligt Befolkning­sregisterc­entralen kräver ändå dataskydds­förordning­en att deras samarbetsp­artner också behandlar personuppg­ifter med omsorg och de har gått igenom dataskydds­frågorna med partnerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland