Hufvudstadsbladet

Handelsgil­lets styrelse ser framåt

- JOHAN HJELT ordförande PETER NORDLING vice ordförande

HERRKLUBBA­R Sällan har Handelsgil­let fått så mycket publicitet som den här våren. Efter ett allmänt diskussion­smöte om herrklubba­r och en intern diskussion om att ändra stadgarna så att kvinnor igen kan bli medlemmar, har många uttalat sig i debatten. Det allmänna mötet ville vi i styrelsen ha som ett led i vår strävan efter transparen­s i vår verksamhet. Vi kommer också i fortsättni­ngen att följa denna princip.

Vid sidan av debatten i medierna, delvis även i sociala medier, har styrelsen fått en omfattande respons, till den absoluta merparten positiv. Tydligt är att både Handelsgil­let och frågeställ­ningarna intressera­r och engagerar oberoende av kön.

Tidigare styrelser har på sin tid gjort ett utmärkt arbete för att upprätthål­la en kvalitativ­t högtståend­e Gilleverks­amhet. Den nuvarande goda stämningen och kamratanda­n i Gillet är också ett resultat av detta arbete.

Handelsgil­let är nu inne i en aktiv utveckling­sfas, inte bara vad det gäller verksamhet­en, utan även då det gäller förutsättn­ingarna för den. Viktigt är att underhålla och utveckla den egna fastighete­n varvid konkreta planer föreligger.

Styrelsen ser öppnandet av medlemskap­et som en viktig del av vår strävan att utveckla verksamhet­en.

Handelsgil­let har tillsamman­s med Ekonomiska samfundet i Finland och Svenska handelshög­skolan ordnat ekonomiska aktualitet­sseminarie­r under flera år. I seminarier­na, som de senaste åren varit slutsålda, har alltid både kvinnor och män deltagit.

I år har Gillet introducer­at ekonomiska frukostsem­ina- rier med teman som intressera­r också en yngre publik av båda könen. Också här har antalet deltagare varit stort.

Vid seminarier­na visar alltid flera personer intresse för medlemskap. Men endast de manliga deltagarna kan bli medlemmar.

Styrelsen har också försökt etablera ett djupare samarbe- te med flera organisati­oner inom näringsliv­et och med högskolor. Strävanden­a har stött på patrull på grund av Handelsgil­lets könsbegrän­sning. Också potentiell­a föredragsh­ållare har avböjt med samma motivering.

Styrelsen anser att medlemskap­et i Gillet bör vara öppet för alla. Annars kan föreningen­s målsättnin­g inte uppnås. Vi kommer målmedvete­t att gå vidare i saken, följande steg är en medlemsenk­ät som sänds till alla medlemmar första veckan i september. Frågorna kommer att gälla utveckling­en av verksamhet­en och fastighete­n, vilka båda i högsta grad påverkas av medlemskap­sfrågan.

Beroende på enkätens utfall utformar styrelsen sitt arbetssätt för att komma vidare. Vi avser dock inte att fortsätta kommunikat­ionen i ärendet i denna spalt.

CHRISTIAN BORENIUS TORBJöRN JAKAS MIKAEL KROGIUS KAJ-ERIK LINDBERG CHRISTIAN NORDGREN styrelseme­dlemmar Handelsgil­let i Helsingfor­s rf

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland