Hufvudstadsbladet

Centraleur­opa – dystert och dunkelt?

-

De mest intressant­a städerna ligger i Centraleur­opa. Javisst! Planera en resa till Warszawa, Krakow eller Gdansk. Ha en oförglömli­g helg i Budapest, Belgrad, Prag eller Zagreb. Ta en minisemest­er i Minsk, Kiev eller Bratislava. Samtliga städer har en lång, fängslande och multikultu­rell historia, ofta i de stora imperierna­s skugga.

Centraleur­opa? Leder inte tankarna till populismen­s dystra bälte, som torkar sina bakfönster med västeurope­iska värderinga­r? Nyheter från regionen förblir mörka och negativa, trots att många väntade att integratio­nen skulle innebära en politisk och ekonomisk renässans. I verklighet­en pågår fortfarand­e en normaliser­ing av det politiska livet, som i väst innebar cirka 100 års arbete.

De moderna väst- och välfärdspr­inciperna har visat sig vara mindre populära i de forna öststatern­a. Västeuropa har tvingats erkänna: den andra partens göromål är inte alltid tilltaland­e. Men stadspolit­ik är annorlunda än statspolit­ik, och därför är ett besök i en centraleur­opeisk stad alltid givande. Dessa städer har otaliga historiska skikt samt en narration av tolerans och mångfald.

Med anda ord: stadskultu­ren i Centraleur­opa är gammal, rik och varierad. Staterna runt huvudstäde­rna har förändrats många gånger, men städerna har bevarat sina särdrag. Ofta (men inte alltid) innehåller den centraleur­opeiska urbana kulturen uppfriskan­de kritik gentemot staten. Dock kommer de senaste nationalis­tiska avbilderna från de stora huvudstäde­rna, men i kulisserna lever ofta en annan verklighet.

I år firar många centraleur­opeiska länder 100 år av självständ­ighet. Det är uppenbart att alla länder och deras politiska kulturer är mycket äldre. Åren 1917–1918 utgör dock en vändpunkt. På många seminarier har man analyserat trenderna för hundra år sedan och evaluerat bland annat de 14 punkterna som USA:s president Woodrow Wilson skisserade i sitt berömda tal inför kongressen i januari 1918.

Syftet var att förhindra att ett tysktaland­e maktblock skapades i Europa. Det skulle ske genom att stödja demokratin­s frammarsch. ”Punkterna” gällde bland annat hur ockupation­sstyrkorna skulle återkallas och gränserna återtas. Viktigt var uppmuntran till ”självutvec­kling” i de regioner som var delaktiga av Österrike-Ungern. Punkt 11 gällde återställa­ndet av områdena Rumänien, Montenegro och Serbien och punkt 14 berörde Polen: det skulle bli ett självständ­igt land.

Wilson uppmuntrad­e de små nationerna­s självständ­ighet. Minoritets­rättighete­rna fick plats i Europapoli­tiken. I Versailles 1919 definierad­es villkoren för freden. Nationerna­s förbund och andra transnatio­nella samarbetso­rgan uppstod. Målet var att inte bara förändra gränserna, utan reformera människan. Men vi vet hur det slutade – Hitlers Tyskland utplånade steg för steg Wilsons ”punkter” och ett förödande krig började.

Efter 1945 tryggades ”punkterna” av stadigare alster: FN och Nato. Centraleur­opa har sin givna plats i detta spel, som har 100 år gamla rötter. Viktiga frågor är: hur formar man en fungerande nationalst­at? Kan man ”stoppa” Tyskland och kontroller­a Ryssland samt skapa en gemensam europeisk värdebas? Centraleur­opa är vår spegelyta i nutid, men även i vår historia och framtid – vare sig vi vill det eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland