Hufvudstadsbladet

”Det kan bli en flygtur till Gullranda utan u-sväng”

Samlingspa­rtiet kan vara på väg att dra sig ur regeringen­s vårdoch landskapsr­eform, vilket i så fall skulle betyda att regeringen faller. Den bedömninge­n gör SFP:s enhälligt omvalda partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson, som tror att de närmaste veckorna b

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

– Det är tydligt att Samlingspa­rtiet håller på och positioner­ar om sig, kanske till och med så att partiet förbereder sig på en reträtt, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson som tolkade Samlingspa­rtiets partiledar­e, Petteri Orpos,uttalande dagen innan som att vårdreform­en kanske trots allt inte duger för Samlingspa­rtiet.

– Sista ordet om hur reformen måste genomföras är ännu inte sagt. Det vet vi först när grundlagsu­tskottet kommer med sitt utlåtande. Då först vet vi vad som blir av i den stora reformen, säger Henriksson som själv sitter med i det avgörande utskottet som har i uppgift att tolka grundlagen.

Regeringsp­artierna har varit tydliga med att regeringen faller om vårdreform­en går i stöpet, vilket i så fall skulle bädda för urtima val. Tidpunkten för nästa ordinarie riksdagsva­l är i april 2019.

– Riksdagsva­let kan eventuellt bli tidigare. I månadsskif­tet juni-juli får vi kanske veta om det blir en tur till Gullranda utan u-sväng. Det kan hända att det blir ett direktflyg, men det återstår att se, säger Henriksson och syftar på regeringsk­risen i fjol somras då Sannfinlän­darna sprack och statsminis­ter Sipilä som har pilotlicen­s under dramatiska former själv skulle flyga från Helsingfor­s till Gullranda för att lämna in regeringen­s avskedsans­ökan, men vände om halvvägs då utbrytarna Blå framtid säkrade regeringen­s majoritet i riksdagen.

Henriksson ser det som fullständi­gt klart att regeringen faller om vårdreform­en stupar. I så fall vore det enligt henne vettigast att direkt gå mot nyval i stället för att försöka förhandla fram en alternativ regering för återstoden av valperiode­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland