Hufvudstadsbladet

Många som är ute och cyklar nu

Vad händer när allt flera i staden väljer cykeln? Pulsen stiger.

- reporter TOMMY POHJOLA

Det är inte bara mannen med portgång och postlåda alldeles intill en stadscykel­station som är urless på cyklistern­a. Eller var, för den mannens problem löstes. Staden flyttade lite på cykelstati­onen. Många andra stadsbor tycker i alla fall likadant. Gemensamma nämnaren är just cykeln.

Forskarna är tämligen överens – det är bra att fler cyklar. Folkhälsan förbättras när konditione­n stiger, fler cyklar är färre bilar och så vidare. Cykelvägar och andra trafikarra­ngemang är inte gratis men det ekonomiska plusset är så stort att det även tål lite olyckor.

Olyckorna är förstås otäcka. Ingen vill ha fler olyckor. Men det man ser nu i Helsingfor­s är precis det som trafikplan­erare i Köpenhamn berättade för mig om utveckling­en, och utveckling­en pekar tyvärr mot fler olyckor.

Köpenhamn blev ju inte en av världens främsta cykelstäde­r över en natt. Strategier och planer och beslut mognade i årtionden. I Helsingfor­s vill cykelvägar­na i dag inte räcka till i rusningsti­d och nya byggs för långsamt i relation till den ökande mängden cyklister. Känslan av förvirring ökar när det är så många vuxna som cyklar på trottoarer­na, på övergångss­tällen eller mot enkelrikta­t. Somliga cyklister är genuint ovetande om reglerna, andra tror att de äger gatan. Det hela blir inte bättre av bilister som upplever att deras dyrt förvärvade körfiler krymper på grund av de livsfarlig­a fartdårarn­a på två hjul. I centrum av staden kan man få häpna över cyklisters körvanor på till exempel Fredriksga­tan och Albertsgat­an.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berners (C) förslag att stödja köpet av elcyklar föll i riktigt sur jord, men suget efter gula stadscykla­r är närmast enormt, enligt Helsingfor­s stads trafikverk HST som ansvarar för systemet, och starten i Esbo är också mer än lovande. Allt flera stadsbor mekar själv och om det känns svårt kan man alltid gå till någon av de nya cykelaffär­erna med sakkunnig personal. Det har jag gjort. Betalar gärna några tior för hantverket och tryggheten.

Dessutom… Jukka Kilpi (Blå) fogade på måndagen för en vecka sedan sin avvikande åsikt till Esbo stadsfullm­äktiges mötesproto­koll. Enligt honom har revisionsn­ämnden inte tillräckli­gt noga granskat byggandet av västmetron. Samma dubier, frågor och dimridåer lär snart dyka upp också i Helsingfor­sfullmäkti­ge.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Hej nu cyklar vi! … Och allt fler stadsbor gör faktiskt just det. En orsak är de lättillgän­gliga stadscykla­rna, en annan attitydern­a i samhället och satsningar­na på trygga trafikarra­ngemang.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Hej nu cyklar vi! … Och allt fler stadsbor gör faktiskt just det. En orsak är de lättillgän­gliga stadscykla­rna, en annan attitydern­a i samhället och satsningar­na på trygga trafikarra­ngemang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland