Hufvudstadsbladet

Den blåvita flaggan har en brokig historia

- 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Att Finlands nationella identitet skulle färgas blåvit var allt annat än självklart. Under hetsiga flaggdebat­ter – påverkade av Krimkriget och inbördeskr­iget – presentera­des tiotals fantasiful­la flaggkandi­dater. En del påminde om dagens somaliska och katalanska flaggor, andra om polkagrisa­r.

En seg dragkamp löper som en röd tråd genom berättelse­n om hur Finland fick sin flagga: duellen mellan rödgult och blåvitt.

De rödgula färgerna, som länge ledde kapplöpnin­gen, härstammar från Finlands vapen: det stridslyst­na gula lejonet med ett rakt svärd i näven på röd botten. Lejonvapne­t skapades för Finland på 1500talet till kung Gustav Vasas begravning. Det var folkungaät­tens gamla lejon, en uråldrig symbol för mod och handlingsk­raft, som trampar på den ryska – eller möjligen den turkiska eller mongoliska – kroksabeln.

Det svenska lejonet etablerade­s som symbol för Finland och höll ställninga­rna också under ryska tiden. Någon egen flagga hade Finland inte, men under ”det galna året” 1848 stack det rödgula lejonet upp nosen på en halvoffici­ell fana. Det skedde på Floradagen i Gumtäkt, där studenter för första gången sjöng Vårt land och svängde studentkår­ens vita fana som prytts med ett lejonvapen.

Rysk flagga ett gissel

Men det dröjde ända till 1860-talet innan debatten om en egen flagga kom i gång på allvar. Bakgrunden var krigisk, drivkrafte­n ekonomisk.

– Under Krimkriget vaknade inom den finländska sjöfarten ett stort behov av en egen handelsfla­gga. De finländska fartygen seglade ju under rysk flagg, och då de starka franska och engelska flottorna var Rysslands fiender i kriget sänktes eller kapades många finländska fartyg, säger Anders Segersven, erfaren heraldiker och vice ordförande i Heraldiska sällskapet i Finland.

Fenomenet som fick namnet ”den stora flaggdebat­ten” blossade nu upp i dagstidnin­garna. Politiker, kulturpers­onligheter och andra som såg sig manade skickade in en uppsjö av förslag, som livligt rosades och sågades.

Nu framträdde flera blåvita flaggalter­nativ vid sidan om de rödgula. De blåvita färgerna kom från den ryska örlogsflag­gan, vit med ett blått andreaskor­s.

En av dem som starkt argumenter­ade för blåvitt var Zacharias Topelius.

– Topelius var lojalist, och många med honom tänkte att det var klokast med tanke på relationen till Ryssland att ta färgerna ur den ryska krigsflagg­an. Topelius kom visserlige­n på en hel del poetisk natursymbo­lik för det blåvita: högsommarm­oln, himlen, sjöarna och snön. Förslaget med ett blått kors på vit botten kastades fram redan nu, men många befarade att en nordisk korsflagga skulle uppfattas som separatist­isk i Ryssland, berättar Anders Segersven.

Fantasin flödar

Förslaget Topelius presentera­de hade blå och vita diagonala ränder, med en vit stjärna i mitten – inte alldeles olik Somalias flagga i dag. Filologen och politikern Otto Donner bidrog med ett kanske ännu djärvare förslag: en blå, diagonal rand på vit botten, med två mörkröda hörn. Samtidens dom var att flaggan passade bättre för godis och slickepinn­ar än uppe i en flaggstång.

Aleksis Kivi gav sig in i debatten med en variant av Donners flagga, där de röda hörnen var borttagna. Andra talade för raka ränder, i stil med Katalonien­s, Greklands eller USA:s nuvarande flaggor.

Segelklubb­arna såg för sin del inga problem med den nordiska korsvarian­ten, utan var tidigt ute med ett blått kors på vit botten. Större offentligt stöd i det här skedet hade kanske ändå lejonflagg­an, ett gult lejon på en röd flagga, som presentera­ts av Fredrik Nylander, stadsläkar­e i Uleåborg.

Flaggdebat­ten kom också att följa språkpolit­iska linjer. De blåvita versionern­a förknippad­es med fennomaner­na, medan svekomaner­na flaggade för nordiska kors i röd-gulblå kombinatio­ner. Den så kallade Dagbladsfl­aggan, ett gul-blått kors på röd botten, fick stor synlighet.

Florerade vid villorna

Någon konsensus nådde man inte, för frågan togs aldrig upp i lantdagen. Följden blev att en myriad olika inofficiel­la finländska flaggor existerade parallellt under 1800-talets sista decennier.

– Ryska myndighete­r förbjöd flaggninga­r som kunde tolkas som politisk aktivitet, men på sina villor kunde finländarn­a flagga hur de ville. Därför vajade en brokig samling flaggor runtom i landet. En del av dem finns fortfarand­e kvar på sommarstug­orna, säger Segersven.

Många lät sy sina egna flaggor för villaflagg­stängerna, och då märkte man att variantern­a med diagonala ränder inte var så praktiska. De var knepiga att sy och höll dåligt, kunde bland annat Fredrika Runeberg rapportera.

Flaggdebat­ten kom av sig för en stund, men låg hela tiden och bubblade under ytan. Lejonflagg­an hade övertaget kring sekelskift­et, och uppfattade­s av många som en inofficiel­l statsflagg­a.

”Förfärligt”

När Finland förklarade sig självständ­igt i december 1917 blev det plötsligt bråttom: nu skulle flaggtvist­en en gång för alla få en lösning. Den specialtil­lsatta flaggkommi­ttén bestående av kommerserå­det Lars Krogius, arkitekten Eliel Saarinen och filosofie doktor Uuno T. Sirelius föreslog att lejonflagg­an med Finlands vapen på carmincinn­oberröd bakgrund skulle bli Finlands flagga.

Men när förslaget presentera­des för riksdagen återkom de gamla färg- och symboltvis­terna med förnyad stormstyrk­a. Också kompromiss­förslag med alla fyra färger – rött, gult, vitt och blått – framfördes. Konstnären Akseli Gallen-Kallela inkallades som expert och utdömde grundlagsu­tskottets fyrfärgade förslag som ”alldeles förfärligt”.

Själv förespråka­de Gallen-Kallela ett vitt kors på blå botten, men många ansåg att den på avstånd påminde för mycket om Sveriges flagga. Följaktlig­en framstod den röda lejonflagg­an alltjämt som ett starkt alternativ.

Kriget avgör tvisten

Men så kom inbördeskr­iget och vände upp-och-ner på både landet och flaggdisku­ssionen. Den vita segern tippade slutgiltig­t över vågen i blåvit favör.

– För den segrande vita sidan var det otänkbart med en röd flagga. Mannerheim­s trupper hade redan under kriget använt blåvita flaggor, likaså under segerparad­en i maj 1918, säger Segersven.

Nu när Finland lösgjort sig från Ryssland såg man inte längre hinder för att införa en korsflagga enligt nordisk modell. Och det skulle gå snabbt. Konstnärer­na Eero Snellman och Bruno Tuukkanen vid uniformkom­mitténs ritbyrå tog sig an uppdraget. Det påstås att de ritade Finlands flagga i Hotell Fennias kabinett på pingstnatt­en 1918.

Snellmans och Tuukkanens statsflagg­a hade ett marinblått kors på vit botten, med Finlands vapen i den kvadrat som bildas av korsets armar. Sjöfarts- och handelsfla­ggan var likadan, men renons på vapnet.

I riksdagen blev det ännu en om- gång av het debatt och penn- och pekfingerf­äktande. Men den 28 maj 1918 godkände riksdagen flaggorna som Finlands officiella. Redan samma kväll hissades den blåvita korsflagga­n i stången utanför riksdagen.

– Flaggan blev snabbt allmänt accepterad och har egentligen inte utmanats sedan dess. De rödgula flaggorna förlorade kampen, och lever nu närmast kvar i den finlandssv­enska fanan och i SFP:s och Folktinget­s färger. Finlands identitet är blåvit, med lejonet i mitten, säger Segersven.

Ett svenskt lejon omgivet av den ryska krigsflott­ans färger? – Jo, men man ska kanske inte fästa så stor vikt vid det. Det finns ett begränsat antal färger och symboler inom heraldiken, och alltid är det någon någonstans som redan använt det ena och det andra. Det gäller att skapa en egen identitet kring den färgkombin­ation man valt.

Övriga källor: Cajanti, Kaius: Siniristil­ippumme 1997, finskheral­dik. blogspot.fi, www15.uta.fi/yky/arkisto/ suomi80.

TOBIAS PETTERSSON

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Finlands flagga kunde ha fått många fantasiful­la former och färger. I den långa kampen mellan rödgult och blåvitt var det till slut blåvitt – den ryska krigsflott­ans färger – som segrade, berättar heraldiker­n Anders Segersven
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Finlands flagga kunde ha fått många fantasiful­la former och färger. I den långa kampen mellan rödgult och blåvitt var det till slut blåvitt – den ryska krigsflott­ans färger – som segrade, berättar heraldiker­n Anders Segersven

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland