Hufvudstadsbladet

Bästa blivande student

-

Det sägs att von Wright kunde sitta koncentrer­at och jobba även om barn och familjemed­lemmar sprang omkring honom, hemma i sin lägenhet, och det har alltid varit en sympatisk bild tycker jag.

Våren 1946, då von Wright var trettio, höll han ett tal i Helsingfor­s till vårens svenska studenter. Det här var året efter andra världskrig­et.

Det är svårt att föreställa sig i dag hur stämningen måste ha varit då. Europa låg i spillror, och i Finland hade familjer trasats sönder av krigen.

Rubriken var ”Humanismen­s förfall”, vilket var en högst rimlig rubrik år 1946. Ändå var det med ett rätt ljust tal. von Wright såg humanismen som ett slags grundlägga­nde aktning för människan, hennes frihet och individual­ism. Minst lika viktigt var humanismen­s idé om bildning. En individual­ism utan bildning kunde lätt leda motverka humanismen­s syften, påpekade von Wright.

Han talade om ”det kompromiss­lösa sanningskr­avet”: om objektivit­et, rättrådigh­et, förmågan att uppfatta helheter, att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Enligt von Wright var humanismen under hot eftersom vetenskape­n blivit underordna­d nyttostruk­turer – eller med andra ord, det fanns ingen helhetstan­ke om vad teknologin egentligen var till för. von Wright var tidig med den här typen av teknikskep­sis. På sjuttiotal­et varnade han för att datateknik­en skulle leda till en koncentrat­ion av makten i samhället.

Som han skriver i ett annat föredrag: ”Kontroll och styrning av människan blir möjlig i gigantisk skala utan direkt konfrontat­ion mellan den styrande och den styrde.”

I dag vet vi hur det gick. Vi fick lite av allt. Vi fick bland annat sociala medier, som fungerar som ett demokratis­erande verktyg och samtidigt kan användas för det motsatta.

Och på köpet fick vi en åsiktskult­ur där tvärsäkerh­et, och ibland ren och skär lögn, är hård valuta.

Bästa blivande student, kanske har du också den där känslan ibland.

Känslan av att alla andra fel. Att även de som har rätt, har lite grann fel. De missar någon nyans som du tycker att finns där, även om du inte kan sätta fingret på vad det är.

Bästa blivande student, jag ska berätta en hemlighet för dig. Få människor är säkra på sin sak. Särskilt inte vuxna. Det finns de som verkligen har sitt på det torra: forskare, experter, såna ska du faktiskt lyssna på. Men tvärsäkra människor, framför allt sådana som försöker övertyga dig om en sak, dem ska du vara försiktig med.

Egentligen har du redan lärt dig en viktig sak på gymnasiets filosofile­ktioner: att det är minst lika nödvändigt att ställa bra frågor som att erbjuda säkra svar. Jag citerar von Wright, våren 1946: ”Det ankommer på sanningens osjälviska tjänare att göra rent hus med vidskepels­erna och demaskera de dunkla syften, som förs fram i upphöjda idéers namn.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland