Hufvudstadsbladet

Jämställdh­et

-

● Och så kom äntligen dagen då hela kontoret skulle prata jämställdh­et. Med hjälp av externa experter skulle vi under två dagar lösa alla de jämställdh­etsrelater­ade problem som hade påtalats under de gångna åren. Förväntnin­garna var alltså skyhöga och på vägen till jobbet inser jag hur nervös jag är – nervös för att jag förblindad av tidigare besvikelse­r inte ska kunna lita på processen, och minst lika nervös för att jag skall dras med och förivra mig och sedan bli bottenlöst besviken när inget förändras.

Vi är ett femtiotal personer från ett trettiotal olika länder, från Fiji till Costa Rica, Zimbabwe till Nya Zeeland. Utgångspun­kterna skiljer sig något enormt, och samtidigt inte alls.

● Den första dagen förlöper galant, säkert delvis på grund av att det är externa experter som ställer de svåra frågorna. Det är egentligen först när vi anonymt skall skriva ner våra funderinga­r på post-it-lappar som de stora skillnader­na kommer fram. Någon ifrågasätt­er varför vi ägnar två hela dagar åt jämställdh­et, någon annan varför vi utgår från att alla kolleger delar en önskan om ökad jämställdh­et, medan andra undrar varför de kvinnliga cheferna är så få och hur stora löneskilln­aderna mellan männen och kvinnorna är.

Och som vanligt i jämställdh­etsdebatte­r finns det de som genast hojtar att männen inte får förfördela­s eller glömmas bort. Kollegan hänvisar till hur dåligt pojkarna klarar sig jämfört med flickorna i skolan – och blir genast tillrättav­isad av en annan kollega som påpekar att just de goda betygen är undantaget som bekräftar regeln i och med att skolframgå­ngen inte avspeglas på arbetsmark­naden, i politiken eller i samhället i stort.

Diskussion­erna är konstrukti­va, men många ifrågasätt­er hur många av de problem som har identifier­ats som verkligen är genus- eller jämställdh­etsrelater­ade. Flera av diskussion­erna har kretsat kring strukturel­la problem i organisati­onen och många menar att vad som prioritera­s, hur vi planerar och vad resurserna används för inte har något att göra med jämställdh­etsarbete. Vad de egentligen säger är att jämställdh­et inte hör till de förändring­ar eller åtgärder som vi som organisati­on behöver.

● En delorsak är säkert att vi aldrig definierar vad mera jämställdh­et skulle innebära i praktiken, också om flera av mina kolleger pedagogisk­t försöker framhäva de positiva konsekvens­erna av jämställdh­et för män. Men för äkta och bestående förändring måste vi acceptera att det är just till synes icke-jämställdh­etsrelater­ade beslut om prioriteri­ngar och resurser som avgör hur jämställd organisati­onen är. Alltså måste hela organisati­onen analyseras ur ett jämställdh­etsperspek­tiv för att vi skall kunna komma vidare. Att övertyga alla kolleger kommer att ta tid, men att det har budgeterat­s för den processen får mig ändå att känna mig försiktigt hoppfull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland