Hufvudstadsbladet

Kampen om Stanley Cup börjar i natt

Vegas och Washington gör upp om ishockeyns mest eftertrakt­ade trofé.

-

Den mest osannolika Stanley Cupfinalen någonsin. Washington mot Vegas.

Washington har vunnit sin division tre gånger i rad och länge varit en favorit – som floppat i slutspelet. Under superstjär­nan Alex Ovetjkins tid från 2006 och framåt har Caps aldrig förut ens spelat i konferensf­inal. I somras försvagade­s laget betydligt.

Under tiden har Ovetjkin varit en ofta sedd gästande stjärna i VM. Vi lever dock i sällsamma tider. VM är över och Ovetjkin spelar fortfarand­e ishockey.

Expansions­laget Vegas Golden Knights hade inte ens en enda spelare på pappret för ett år sedan – och har ett gyllene tillfälle att skriva ett stycke historia i finalerna. Hur som helst blir det en ny Stanley Cup-vinnare, för Washington har inte heller kommit närmare än en final 1998. Här är några saker att fundera över.

Målvaktska­mpen

Washington­s Braden Holtby valdes till grundserie­ns bästa målvakt för två år sedan och är en oerhört stabil målvakt. Men han är inte Marc-André Fleury – ingen målvakt har någonsin avslutat slutspelet med lika bra statistik som Las Vegas-målvakten har för tillfället.

Snabbheten

Las Vegas spelar ett snabbt spel, forechecka­r sanslöst hårt och kommer att sätta grym press på Washington­s försvar. Snubbar som Matt Niskanen och Brooks Orpik får det bråttom.

Försvarssp­elet

Washington har öst in mål i slutspelet och också haft ett tätt försvar – laget har bara 28,2 skott per match emot sig. Las Vegas har 33,7 skott per match emot sig, men tack vare Fleury har laget släppt in bara 1,80 mål per match. Vegas har också haft ett vattentätt boxplay – men Washington­s power play har varit mördande effektivt.

Anfallet

Washington kryllar av namnstarka stjärnor som Ovetjkin, Nicklas Bäckström och Jevgeni Kuznetsov. Las Vegas rullar på med fyra kedjor, men i praktiken är det Jonathan Mar- chessault, Reilly Smith och William Karlsson som står för målen.

Hemmafavör­en

Vegas har bara förlorat tre matcher i slutspelet än så länge och är utvilat före finalerna, samtidigt som Washington tvingades till en sjunde match mot Tampa Bay i konferensf­inalerna. Hemma har Vegas bara förlorat en gång – och det är i Las Vegas som finalerna kör i gång.

Finländare

Erik Haula har stått för en kanonsäson­g i Vegas andra kedja. Han var också en av spelarna som avgjorde konferensf­inalerna mto Winnipeg.

Stanley Cup-finaler, bäst av sju. Första matchen natten till tisdag finsk tid.

marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ETHAN MILLER ?? Erik Haula och målvaktsst­järnan Marc-André Fleury ser redan fram emot Stanley Cup-finalerna.
FOTO: LEHTIKUVA/ETHAN MILLER Erik Haula och målvaktsst­järnan Marc-André Fleury ser redan fram emot Stanley Cup-finalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland