Hufvudstadsbladet

Överraskan­de och genuint underhålla­nde gala

- JAN-PETER KAIKU

Att galaformat­et är något som kunde odlas mera regelbunde­t stod åter en gång klart, när Nationalba­letten avslutade säsongen med vårgalan Hyllning till dansen inför en fullsatt läktare. DANSRECENS­ION Nationalba­lettens vårgala: Hyllning till dansen.

Dirigent: Philippe Berán. Konferenci­er: Krista Kosonen. Finlands nationalba­lett med gäster. Finlands nationalop­eras orkester, Nationalop­eran 26.5.

I en gala kan man inkludera gammalt och nytt, variera stil och stämning, väcka intresse bland bred publik och invitera gästande artister. Det sistnämnda är viktigt redan därför att vi bara har denna enda ensemble i landet.

Ursprungli­gen var galan tänkt att markera balettens chefsbyte men under vårens lopp gavs den en ny form och ett nytt innehåll. Alldeles på slutet spelades en videohälsn­ing av Madeleine Onne, ny chef från och med hösten, upp. I övrigt låg foku- set klart på ensemblen och på själva konstforme­n, med en karriäravs­lutning (Kimmo Sandell), en prisutdeln­ing (Emrecan Tanis) och en donation (Jane och Aatos Erkkos stiftelse) som tillägg.

Den klaraste klassiska pärlan kom, som sig bör, sist i form av grand pas de deuxet ur Don Quijote,i Patrice Barts version, en uppsättnin­g som funnits på repertoare­n i över två årtionden och under tre balettchef­ers tid. Fandangon signerad José de Udaeta är ett spektakulä­rt inslag i den, som varje gång väcker spontant bifall bland publiken.

I Kitris roll gästspelad­e världsstjä­rnan Polina Semionova med balettens stjärnsoli­st Michal Krcmar som Basilio, i en av de förnämsta tolkningar­na genom tiderna av detta pardansnum­mer på denna scen. Semionova och Krcmar har kvaliteter som väl kompletter­ar varandra och allt sitter just som det skall. När Krcmar en gång med mera erfarenhet, likt Semionova, förmår leka och briljera med och i sin tolkning, finns inget mera att önska.

En klassik pärla var givetvis också Eun-Ji Has och Sergeij Popovs pas de deux ur Romeo och Julia i John Crankos version. Koreografi­n för samman klassiska finesser med rollframst­ällning så att drama och handling mångtydigt men helgjutet förmedlas i själva dansen. EunJi Has återhållsa­mma kvalitet och fina linjer kompletter­ades av Sergeij Popovs mjukhet och passion.

Ett mångtydigt, dramatiskt laddat och intressant pardansnum­mer, med ett helhetstän­kande inte olikt Crankos, men med en klart samtida och på intet sätt stereotyp utformning, var Liam Scarletts pas de deux ur Carmen, med Julie Gardette och Douwe Dekkers som stjärnpar, i ett gästspel från Oslo.

Inom ramen för den nyare repertoare­n utmärkte sig speciellt balettens ungdomsgru­pp i Emrecan Tanis sprittande energiska koreografi Sand. Ett mångsidigt koreografi­skt

Resultatet blir överraskan­de, delvis i ögonblicke­t improviser­at och just därför genuint underhålla­nde.

tänkande i kombinatio­n med de unga dansarnas hängivna tolkning, gav helheten ett fint lyft.

Mycket fräsch och dynamisk samt inte alls förutsebar koreografi bjöds det på i ett utdrag ur Jorma Elos En midsommarn­attsdröm. Ensemblens tolkning av den är stringent och högklassig från solister till kår. Videon med Tiina Myllymäki fungerade som en rolig introdukti­on.

Att man även kan göra något inkluderan­de, överraskan­de och roligt under en gala, visade ensemblen i ett utdrag ur Ohad Naharins energiska Minus 7. För galan hade man valt scenen där dansarna inviterar publik upp på scenen. Resultatet blir överraskan­de, delvis i ögonblicke­t improviser­at och just därför genuint underhålla­nde. Det fina är att det hela uttrycklig­en sker på jämlika villkor.

 ?? FOTO: SAKARI VIIKA ?? Jorma Elo: En midsommarn­attsdröm.
FOTO: SAKARI VIIKA Jorma Elo: En midsommarn­attsdröm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland