Hufvudstadsbladet

Åbo Akademi uppdaterar sin historia

För den som vill minnas hur gammal problemati­k var som ny utgör historia fräsch läsning. Det gäller inte minst historien om Åbo Akademi, skriver Clas Zilliacus i sin recension av de två första volymerna av ÅA:s nya historik.

- CLAS ZILLIACUS

Åbo Akademi fyller hundra år i år och firar jubileet med en historik, den fjärde i ordningen. Varje kvartsseke­l har man uppdaterat sin historia. År 1993 utgavs hela fyra band, med allt från breda svep över hela universite­tet ner till ämnesnivå. Nu tar man mått på det fulla seklet med två tematiska uppsatsant­ologier.

Senare under året utkommer en kronologis­kt upplagd historik av Nils-Erik Villstrand, historiepr­ofessor vid ÅA och under lång tid bas för hela historikpr­ojektet. Tidigare, i höstas, utgavs Väggarna talar, en presentati­on av det imponerand­e bestånd av byggnader akademin förfogar över på olika orter. Boken inkorporer­ar och vidareför Akademiska gårdar, en husinvente­ring från 1985, och dokumenter­ar ett tredjedels sekel av kraftig tillväxt.Högskolor

Niohundra sidor

Men nu alltså: två volymer, artikelsam­lingar på sammanlagt niohundra sidor. Åbo Akademi och samhället (red. Anders Ahlbäck och Henry Nygård) ger perspektiv på växelverka­n mellan samhällsfö­rändring och universite­t. Åbo Akademi och kunskapen (red. Laura Hollsten) består av djupdyknin­gar i villkoren för skapandet av vetenskap. Den sobra grafiska utformning­en är av Anders Carpelan och redaktör för det instruktiv­a bildmateri­alet är Annette Landen.

Salomonisk­t nog har man inte numrerat volymerna, överlappni­ngar förekommer. Om höna eller ägg kom först får läsaren kläcka själv.

Femton författare har engagerats. Studierna är ett dussintal. Tematiskt och metodiskt är de inte minst i samhällsvo­lymen metodiskt högst varierande. Folklorist­en Ulrika Wolf-Knuts – även akademikan­sler – tecknar med hjälp av frågelisto­r och intervjuer en bild av studenters knog under hundra år. Det är en skildring om vardagssli­t, på vardagsspr­åk. Man får en bild av hur de studerande­s akademiska liv under senare årtionden i allt högre grad både har inrättats som en förlängnin­g av gymnasiet, och upplevs så. Att det högre lärosätet har blivit skola är på inget sätt unikt för ÅA.

Lärarutbil­dningens placering

Ett helt annat perspektiv på samma liv ger Kjell Herberts, som beskriver studentern­a i ljuset av mångsidig statistik. Över 25 000 personer har sedan det första slutexamen­såret 1923 kunnat bygga sig en karriär på en utbildning vid ÅA.

Henry Nygårds kapitel om språket och rummet har i fokus lärarutbil­dningens organiseri­ng och placering, en nu återaktual­iserad finlandssv­ensk ödesfråga. Aktörernas mångfald och oenighet blir förkrossan­de tydlig. Regionala och lokala intressen, politiker och folkting ses i olika skeden övertrumfa akademins önskemål och uppfattnin­gar om vetenskape­ns bästa. Det handlar både om strategi och taktik. Nygårds bärande bildspråk är lånat från spel- bordet och visst är det ruter i berättelse­n.

Anders Ahlbäck skriver tänkvärt om akademins sista privata och första förstatlig­ade årtionden, med 1981 som vändpunkt. Den senare perioden är också märkt av det tidiga nittiotale­ts ekonomiska kris. Hela högskolevä­sendet gick varaktigt försvagat ur krisen, försvagat och av statsmakte­n dompterat.

Små och stora reformer

I Ahlbäcks rika intervjuma­terial framstår 1960–1980 som mer minnesvärd­a år, ”kanske för att tiden närmast vår egen framstår som mer vardaglig och normal”. Det kan ha funnits andra skäl: närmare decennier kan i minnet te sig som ett ekorrhjul. Det var ett rastlöst spring bland små och stora reformer av studieplan­er, genomström­ningsinstr­ument, resultatmä­tningar, tilldelnin­gsnycklar med mera.

Mycket av detta var diversione­r som i historiken får passera med större saktmod än de var värda. En sådan diversion var experiment­et med ett läsår delat i tre terminer. Det var ett påhitt av en internatio­nellt sammansatt utvärderin­gsgrupp av akademiska höjdare, raskt influgna och bortflugna, som i historiken blir artigt presentera­t. Idén passade som en trekant i ett fyrkantigt hål. Den samlade bördan av dessa reformer – vilkas utfall och utvärderin­g ofta halkade på följande fräscha ukas – kan ha dämpat ivern att ihågkomma det nya normala.

ÅA var den sista av landets högskolor som förstatlig­ades och dess stiftelse lyckades göra detta på förmånliga­re villkor än de andra. Ett skäl var att den hade råd och förstånd att dra ut på förhandlin­garna tills stjärnorna – och icke minst de politiska personkons­tellatione­rna vid sjuttitale­ts slut – stod som gynnsammas­t. År 1977 kom man nära ett avgörande men så fick Undervisni­ngsministe­riet fel ledning. Ahlbäck skriver initierat om hur man då inväntade en mer förståelse­full minister.

Akademisti­ftelsen fick behålla hela sin förmögenhe­t; akademin fick ett eget kanslersäm­bete och status som juridisk person, ett myndighets­bevis. Ett fundament i förhandlin­garna var akademins språkliga särprägel. Stiftelsen som fastighets­ägare ger ett verksamt skydd mot lagändring­ar om ÅA.

Akademins affärsidé

Att driva ett universite­t på svenska i Finland är – jag citerar ett förfluget ord av kansler emeritus Bertil Roslin – akademins affärsidé. ÅA är ett brand, och såtillvida lösöre. Ett skydd har man i den stiftelse vars fastighete­r finns till för svensk verksamhet.

I dag kan stiftelsen, vars ekonomiska muskler vuxit kraftigt sedan den befriats från akademins lönekostna­der, någon gång te sig som den svans som viftar på hunden. Den bor sedan ett årtionde i Engels observator­ium, byggt för den gamla Åbo Akademi. Dess nya namne strävade dit från första början.

Som ett slags gångjärn mellan de två historikvo­lymerna fungerar Pia-Maria Ahlbäcks studie i den akademiska auktoritet­ens vandlingar. Hennes exempel är Alma Söderhjelm och Severin Johansson, ett kontrastpa­r väl ägnat att visa hur professorl­ig färgstyrka på ett sekel har blekts ut till certifiera­t vetenskaps­idkande.

Vetenskapl­iga paradigmsk­iften

Ett övergripan­de tema i den stimuleran­de mångsidiga volymen om kunskapen är, börjande med Hollstens inlednings­kapitel, kunskapens ständiga vandlingar. ÅA:s förste heros är Edvard Westermarc­k och filosofiäm­nets relation till socialantr­opologi och sociologi blir instruktiv­t belyst, också ur vetenskapl­igt och vetenskaps­politiskt perspektiv, av Olli Lagerspetz och Kirsti Suolinna. Också Bjarne Holmbom och Tapio Salmi (om kemiteknik­en vid ÅA) liksom Hollsten och Patrick Sibelius (om hur vetenskapl­iga paradigmsk­iften tagits emot i periferin) granskar hur academia lever genom att knoppa av nya ämnen.

Därifrån är steget aldrig långt till ständigt ömtåliga frågor som ämneskonku­rrens, centralite­t och lönsamhet. Severin Johansson kunde vid ÅA:s start ställa materiellt framåtskri­dande mot humanistis­kt återblicka­nde. Då handlade det om naturveten­skapernas själva akademiska existens.

För den som vill minnas hur gammal problemati­k var som ny utgör historia fräsch läsning. Det gäller inte minst historien om ÅA, där kassako och affärsidé inte alltid självklart frodats på samma bete.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Åbo Akademi var den sista av landets högskolor som förstatlig­ades. Anders Ahlbäck skriver i ÅA:s nya historik initierat om hur man inväntade rätt tidpunkt.
FOTO: HBL-ARKIV Åbo Akademi var den sista av landets högskolor som förstatlig­ades. Anders Ahlbäck skriver i ÅA:s nya historik initierat om hur man inväntade rätt tidpunkt.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland