Hufvudstadsbladet

Rabarbern – en mångsidig primör

Rabarber är vår piggaste primör som sprakar av färg och syra. Rabarbern passar i mycket mer än bara paj – den går att skiva ner i salladen, koka till chutney eller blanda till en drink.

-

Saliga äro de som förunnats rabarberst­ånd i trädgården. Få saker här i livet slår nyskördad spänstig och späd rabarber – så saftig, så syrlig, så livsbejaka­nde i sin munsnörpan­de intensitet. Alla har vi väl barndomsmi­nnen av råa rabarberst­jälkar doppade i drivor med förbjudet socker.

Men rabarber i tillagad form är inte så dumt det heller. Det ska väl till en läggning för njursten för att kunna tacka nej till rabarberpa­j. Rabarberde­ssert brukar gå hem i alla lägen, just för att de inte är för söta. Det är trots allt syran man vill åt och som gör rabarbern så speciell.

”Inte den andra lik”

Men den ena rabarbern är inte den andra lik. Det finns uppemot 600 sorter – bara i Norden. Den allra vanligaste i både rabatter och butiker heter Victoria och hör egentligen inte till de roligaste sorterna. Är man en rabarberfi­nsmakare bör man i stället satsa på sorter som Elmsfeuer, Rosenhagen eller Spangsbjer­g som alla har bra bett både i färg och i smak.

Det finns nästan lika många roliga användning­sområden som det finns rabarberso­rter. För även om rabarbern har en distinkt smak så överröstar den inte andra smaker, utan gifter sig förvånansv­ärt väl med både det ena och det andra. Testa till exempel att skiva ner lite rabarber i salladen – det blir supergott till grillat.

Tänk ändå på att rabarber aldrig får tillagas i aluminiumk­astruller, då frigörs metallen och går rakt in i kroppen. Rabarbern bör även ryckas med ett bestämt tag ur jorden i stället för att skäras av. Då skyddar du ståndet mot röta och sjukdomar. Och rabarbern ska man vara rädd om, den lyckliga som har.

 ?? Foto: mostphotos/oLiver hoFFmaNN ??
Foto: mostphotos/oLiver hoFFmaNN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland