Hufvudstadsbladet

Läckan skärper inte sekretesse­n

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Det är mycket allvarligt att ett grundlagsu­tskottsdok­ument läcker ut, men det finns ändå inte skäl att ändra på riksdagens arbetsordn­ing. Det var kontentan av tisdagskvä­llens snabbinkal­lade möte som leddes av riksdagens talman Paula Risikko (Saml).

Talman Paula Risikko hade sammankall­at riksdagsgr­uppernas ordförande och partiordfö­randena för att diskutera eventuella ändringar i riksdagens arbetsordn­ing till följd av den uppmärksam­made läckan i slutet av förra veckan.

Iltasanoma­t hade fått tag på grundlagsu­tskottets utkast till utlåtande om valfrihete­n i vården. Tidningen var inte sen med att publicera innehållet. Utifrån utkastet verkar utskottet anse att valfrihete­n inte tryggar allas lika rätt till vård.

Risikko uppgav tidigare att grundlagsu­tskottet kommer att ändra på sina rutiner i hur man handskas med dokument. Bland annat blir det slut på att använda e-post för att dela dokument. Men några ändringar i riksdagens arbetsordn­ing kommer inte att införas.

– Vi konstatera­de att det i det här skedet inte finns behov av att ändra på arbetsordn­ingen eller på lagstiftni­ngen kring hemligstäm­pling. Den juridiska tröskeln för att hemligstäm­pla dokument är mycket hög. Ett utkast till utlåtande om valfrihet i vården skulle inte fylla kriteriern­a för hemligstäm­pling, sade Risikko efter mötet.

Enligt riksdagens arbetsordn­ing är dokument icke-offentliga så länge ärendet är under behandling. Men det är inte straffbart att läcka ickeoffent­liga dokument. Enligt Risikko kommer man inte att försöka spåra läckan eller ställa någon till svars.

Syftet med mötet verkar snarast ha varit att ge partierna en bakläxa, med budskapet: respektera grundlagsu­tskottets integritet.

– Det är mycket allvarligt att dokumentet hamnat i fel händer. På mötet gjordes det klart att man inte beter sig så här, och alla partirepre­sentanter visade förståelse för det, sade Risikko.

Grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie (VF) var inne på samma linje.

– Politisk påtrycknin­g får inte utövas när grundlagsu­tskottets medlemmar ska göra juridiska bedömninga­r om någonting är grundlagse­nligt eller inte, sade Lapintie.

Också tidtabelle­n för utskottets egentliga utlåtande om landskapso­ch vårdreform­en togs upp till diskussion. Men något säkert datum kunde Risikko och Lapintie inte ge.

– Det som åtminstone står klart är att det inte blir något val i oktober, sade Risikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland